Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
poszukuję możliwie najlepszego zestawu body + obiektyw (lub obiektywy).
Aparat będzie używany do robienia zdjęć (czasami filmów) sportowych (kolarstwo górskie, downhill), panoram górskich, oraz do zdjęc produktów/części rowerowych (od małych śrubek, detali, po całe rowery).
Mój budżet to 3000PLN (choć wolałbym się zmieścić w 2500PLN). Jeśli zostanę przekonany do droższych opcji, rozważę zwiekszenie budżetu.
Do tej pory robiłem zdjęcia Nikonem D90, Canonem 550D, Sony DSLR A500 - zdecydowanie najbardziej do gustu przypadł mi Nikon (głownie ze względu na łatwośc obsługi oraz dwa pokrętła).
I tu pytanie. Czy wrócic do D90 (choc tutaj kuleje nagrywanie filmów), czy wybrac coś innego?
Jakie obiektywy. Czy kupić jeden, uniwersalny, czy postawić na stałke do zdjęć części/rowerów i drugi obiektyw do zdjęc panoram/sportowych?
Z góry dzięki za porady, jak potrzebujecie ode mnie kolejnych informacji, to pytajcie...
Do tej pory robiłem zdjęcia Nikonem D90, Canonem 550D, Sony DSLR A500 - zdecydowanie najbardziej do gustu przypadł mi Nikon (głownie ze względu na łatwość obsługi oraz dwa pokrętła).
masz świadomość ,ze porównywałeś korpusy z rożnej półki? nikon byl wygodniejszy bo jest półkę wyżej niz modele pozostałe.
SmykuSmyk napisał/a:
Aparat będzie używany do robienia zdjęć (czasami filmów) sportowych (kolarstwo górskie, downhill), panoram górskich, oraz do zdjęć produktów/części rowerowych (od małych śrubek, detali, po całe rowery).
hmm , dosc duzo tego, budzet moze okazac sie za maly , na szkła nie starczy.
SmykuSmyk napisał/a:
I tu pytanie. Czy wrócic do D90 (choc tutaj kuleje nagrywanie filmów), czy wybrac coś innego?
dozbieraj trochę i wybierz coś z tego : canon 60D , nikon d7000, pentax k-5
SmykuSmyk napisał/a:
Jakie obiektywy. Czy kupić jeden, uniwersalny, czy postawić na stałke do zdjęć części/rowerów i drugi obiektyw do zdjęc panoram/sportowych?
zalezy jakie powiekszenie tych detali chcesz uzyskac...
Mój budżet to 3000PLN (choć wolałbym się zmieścić w 2500PLN). Jeśli zostanę przekonany do droższych opcji, rozważę zwiekszenie budżetu.
to rozważ, bo chcesz za dużo w śmiesznej cenie, takich cudów nie ma nawet w erze. No i troszku dziwne podejście, mamy cię przekonywać do tego żeby twój materiał miał wyglądać przyzwoicie
Najtaniej wyjdzie i w miare przyzwoicie d7000.
SmykuSmyk napisał/a:
Aparat będzie używany do robienia zdjęć (czasami filmów) sportowych (kolarstwo górskie, downhill)
ale jak mają te filmy wyglądać, możesz dać jakiś przykład ?
SmykuSmyk napisał/a:
jednym obiektywem tego nie oblecisz, moim zdaniem do foto produktowej najlepiej wziąć jakiegoś zuma z pseudo makro jak sigma 17-70/2.8-4.5 (bo ta miała skalę 1:2.3 jak sie nie mylę) + zestaw do bezcieniowej(mogą być nawet chińskie żarówki i jakiś najtańszy namiot, wielkościowo odpowiedni do siodełek )
Do kolarstwa używałem 70-200 to samo do zjazdów, stałem na trasie a i tak dość często kropowałem fotki.
Do panoram będziesz mógł uzyć tej sigmy, tylko wypadałoby kupić do tego odpowiedni statyw.
Reasumując SmykuSmyk sam musisz się przekonać czy chcesz dobrze czy tanio.
Wiecie, jestem amatorem, bez zorientowania w sprzęcie i cenach. Rzuciłem budżet, w którym CHCIAŁEM się zmieścić, ale już widzę, że się nie uda.
Na pewno na teraz potrzebuję aparatu głównie do zdjęć produktów, więc opcja body (d7000, 60d i pentax k-5) + obiektyw 17-70, który polecił kozidron wydaje się dobrą opcją. Do tego namiot bezcieniowy i do lata w zupełności wystarczy mi taki zestaw - potem pomyślę nad drugim obiektywem.
Chyba, że do zdjęć w namiocie bezcieniowym polecacie jakieś inne szkło?
Teraz pytanie o wybór body. Polecacie 3 opcje, każda w granicach 2500PLN.
Zdjęcia będę robił głownie produktów + sportowe (w lesie, wiec światło raczej będzie słabe). Do tego potrzebuję aparat do filmików (chyba, że jest możliwość zlikwidowania rybiego oka w GoPro Hero Black 3 lub 3+, wtedy aparat może służyć tylko do zdjęć). Filmy w większości z szybkim ruchem, w lesie, a więc ze słabszym oświetleniem, do tego przydało by się robić jakieś slowmotion...
Co w takim wypadku polecicie?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 28 Lis, 2013
Do produktowych , tam gdzie nie potrzeba AF a chcesz mieć dobre detale - możesz kupić nawet manualny 100mm makro ze światłem 28 lub 3,5. Pentax K-5 się dobrze z takimi niskobudżetowymi rozwiązaniami bez przeróbek dogaduje. Albo Tamron 90/2,8 z AF - może być starszy model bez stabilizacji , bo pentax ma ją w korpusie. Matryca jest dobra i daje ładne obrazy nawet w trudnych warunkach.
Jak trzeba , to i film się nakręci , ale ostrzenie to już ręczne w czasie filmowania. AF tylko przed włączeniem . W trakcie filmowania - to raczej K-30 i K-50.
kozidron [Usunięty]
SmykuSmyk napisał/a:
Chyba, że do zdjęć w namiocie bezcieniowym polecacie jakieś inne szkło?
SmykuSmyk, oczywiście że są lepsze szkła,np. stało ogniskowe do macro ze skalą odwzorowania 1:1 ale uważam, że bardziej uniwersalna będzie ta sigma.
Pamietaj, że oprócz namiotu powinieneś się zaopatrzyć w jakieś chińskie żarówki błyskowe wraz z oprawami, dwie lub trzy.
Brałbym d7000.
SmykuSmyk napisał/a:
Do tego potrzebuję aparat do filmików (chyba, że jest możliwość zlikwidowania rybiego oka w GoPro Hero Black 3
zaraz, zaraz to jest zupełnie inne urządzenie do filmowania niż lustrzanka, to jak najbardziej fajna opcja, szczególnie jak jest zamocowana na kasku. Takie filmiki z przebitkami z głowy rowerzysty dodają dynamiki akcji.
kozidron, mozesz zaproponować jakiś zestaw do zdjęć bezcienowych? Największa część, jaką będę potrzebował sfotografować to kierownica o szerokości 800mm.
Czyli d7000 + szkło sigmy 17-70 to na początek dobre rozwiązanie?
GoPro 3 mam, ale z racji efektu rybiego oka nadaje się tylko do filmików POV. Do innych ujęć musiałbym zlikwidować efekt rybiego oka. I tu labo da się to zrobić w tej kamerce, albo muszę kupić aparat który nakręci film full HD, najlepiej w 60 klatkach.
Czyli d7000 + szkło sigmy 17-70 to na początek dobre rozwiązanie?
Moim zdaniem, obleci.
d7000 to bdb puszka, pod pewnymi względami lepsza niż d7100 - chodzi o wypunktowany przez naszego forumowego Fachmana Jaad'a (nic od Ciebie nie chcę ) - banding.
D7000 to właśnie ergonomia na poziomie D90 którego kolega używał, oczywiście reszta aspektów aparatu lepsza.
kozidron [Usunięty]
SmykuSmyk napisał/a:
kozidron, mozesz zaproponować jakiś zestaw do zdjęć bezcienowych? Największa część, jaką będę potrzebował sfotografować to kierownica o szerokości 800mm.
i pewnie jeszcze chromowana i blikuje
SmykuSmyk ale to już chyba nie na żarówki błyskowe
W takim razie w jaki zestaw do fot bezcieniowych się zaopatrzyć? Potrzebuję propozycji konkretnych pozycji, które muszę kupić...
Dzięki i pozdrawiam
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 30 Lis, 2013
SmykuSmyk napisał/a:
W takim razie w jaki zestaw do fot bezcieniowych się zaopatrzyć?
gabarytowo odpowiedni do największego elementu, który będziesz fotografował, oczywiście pozostawiając sobie jakiś "spad/zapas"
SmykuSmyk napisał/a:
Potrzebuję propozycji konkretnych pozycji, które muszę kupić...
a to zależy od twojego budżetu, na rynku masz mnóstwo różnego rodzaju propozycji, dobierz coś pod portfel, to naprawdę nie są jakieś wyszukane i skomplikowane konstrukcyjnie urządzenia (pamietam nawet, że swój pierwszy zrobiłem sam) aby coś mogło zawieść. Moim zdaniem nie warto kupować renomowanych marek jak np. quantuum, bo są tak samo po chińsku wykonane jak reszta a kosztują czasem 2 razy tyle.
Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nad czymś innym niż byle jakie żarówki błyskowe proponowane przez mnie wcześniej, powiem szczerze nie spodziewałem się, że będziesz chciał robić całkiem sporą kierownicę i to jeszcze anodowaną. Do stołu potrzebne jest lepsze oświetlenie, tu nie wystarczą byle jakie żarówki błyskowe, ja w pierwszych 2 postach uzywałem słowa namiot a nie stół a to jest różnica polegająca na tym, że będziesz musiał kupić lampy z modyfikatorami, tym bardziej do tej kierownicy.
Moim zdaniem SmykuSmyk powinieneś sobie troszku o tym poczytać, w szczególności o takich zagadnieniach jak oświetlenie blikujacych przedmiotów, co to jest fotocela lub wyzwalanie radiowe, jakie "kłopoty" wychodzą z GO(głębia ostrości) podczas fotografowania pod kątem takich przedmiotów + kilka podstawowych zagadnień z zakresu obsługa aparatu, żeby się nie zniechęcić na wstępie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9