Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy można kupić statyw do obiektywu 18-105 z Nikonem D7000 za max 150 zł? Właśnie kupiłem taki zestaw i rozglądam się za jakimś niedrogim statywem. Chciałbym jeszcze żeby statyw miał szybkozłączkę...
Za 150 PLN nie powojujesz. Najwyżej jakiś Velbon z Saturna albo sklepu nDI.
Witam (od razu mówię ze nie chcę sherpy i innych takich za 300zł+ a mój aparat to fujifilm finepix s2995 w przyszłości chciałbym móc postawić na statywie jakieś 2kg)
otóż poszukuję statywu do 200zł i tak co by mi się w nim przydąło:
-nóżki każda rozkładana oddzielnie (fajnie jakby mógł zrobić pajączka)
-stopki z kolcami
-waga do 2kg
-wysokość tak żeby było przynajmniej te 1,4m max 1,6
-3 lub 4 segmenty
-hak by się przydał do dociążenia
-możliwość zamontowania głowicy na spodzie kolumny (a co za tym idzie wymienna głowica)
-szybkozłączka
-byle by nie był plastik
-dość stabilny ( przy huraganie go używać nie będę)
-poziomica (może ale nie musi)
jak mi się coś przypomni to dopiszę i dzięki z góry za pomoc
[ Dodano: Czw 21 Lis, 2013 16:23 ]
Albo te nogi ale z głowiczką http://www.skapiec.pl/site/cat/3415/comp/1492661 która całkiem przyjaźnie wygląda
(przepraszam żę dodaje nowe posty zamiast edytowac ale minęła juz godzina w której mogłem edytować mój post)
[ Dodano: Czw 21 Lis, 2013 20:38 ]
Te nogi też wydają się niezłe jak za takie pieniądze nie?
Ja ostatecznie kupilem Slik 330dx i ze wszystkich statywow, ktore widzialem w tej cenie (okolo 350zl) jest wg mnie bezkonkurencyjny. Jesli ktos sie waha, polecam w tym przedziale.
Sądzę że ten drugi zestaw będzie lepszy do krajobrazów i panoram ze względu na to że ma możliwość zatrzymania kuli w jednej pozycji i kręcenia tylko w osi poziomej.
Czy możecie się wypowiedzieć?
Potrzebuję porady przy wyborze statywu. Będzie on używany głównie w studiu przy fotografii przedmiotów, ale będę często używać go również w terenie. Wiem, że generalnie im statyw cięży tym lepszy, ale jestem drobną dziewczynką więc szukam czegoś o mniejszej wadze z możliwością dociążenia. Jeśli chodzi o maksymalna wysokość to wystarczy mi te 150. Ważne żeby minimalna była ok 30.
Wstępnie wybrałam FOTOPRO MGA-584 + FPH-52Q (ten większy model 684 mnie nie interesuje, bo jest już za drogi).
Zainteresował mnie też podpowiedziany przez qqaazzxx1 Triopo C-158 + WF-593. Tak sobie na niego popatrzyłam i w sumie ma wszystko czego mi trzeba, tylko dlaczego jest taki tani?? Wykonany jest chyba z takich samych materiałów jak ten Fotopro.
I tak teraz siedzę i myślę czy jednak nie zaoszczędzić. Kosztem mniejszej wygody rozkładania nóg i i mniejszej ilości poziomic. Wcześniej używałam trochę statywu Veblon (nie mam pojęcia jaki model) i w sumie był dosyć solidny, ale ukruszył się taki kawałek metalu w mocowaniu nogi i teraz jedna noga rozkłada się bardziej niż reszta. Przyznam, że pierwotnie planowałam kupić Velbon Sherpa 600 RN, ale potem znalazłam ten Fotopro z głowicą kulową i stwierdziłam, że to będzie dla mnie bardziej wygodne.
Także mam poważne problemy z podjęciem decyzji, bo po prostu akurat na statywach to się nie znam nic a nic. Proszę o jakieś opinie, zwłaszcza co do solidności wyżej wymienionych modeli ( czyli żeby nic się nie chwiało i nie było roztelepanych elementów). Chętnie poczytam co to za ogromne różnice są między tymi dwoma statywami, że pierwszy jest dwa razy droższy od drugiego.
A i na koniec ważna informacja. Nie mam możliwości podotykania żadnego z wymienionych statywów dlatego niestety muszę zdać się na opinie innych.
Potrzebuję porady przy wyborze statywu. Będzie on używany głównie w studiu przy fotografii przedmiotów, ale będę często używać go również w terenie. Wiem, że generalnie im statyw cięży tym lepszy, ale jestem drobną dziewczynką więc szukam czegoś o mniejszej wadze z możliwością dociążenia. Jeśli chodzi o maksymalna wysokość to wystarczy mi te 150. Ważne żeby minimalna była ok 30.
Wstępnie wybrałam FOTOPRO MGA-584 + FPH-52Q (ten większy model 684 mnie nie interesuje, bo jest już za drogi).
Zainteresował mnie też podpowiedziany przez qqaazzxx1 Triopo C-158 + WF-593. Tak sobie na niego popatrzyłam i w sumie ma wszystko czego mi trzeba, tylko dlaczego jest taki tani?? Wykonany jest chyba z takich samych materiałów jak ten Fotopro.
-------------------------------------------------------------------------
1. Nie jest prawdą że im cięższy tym lepszy, "węglowe" są lżejsze i też dobre/lepsze
2. To jest złe podejście, "statyw za ....100zł"
- kupuje się go na kilka/kilkanaście lat
- jakość(ostrość) zdjęć zależy od klasy statywu a to warunkuje cenę
no chyba że lubisz kupować coraz to nowe statywy aż dojdziesz to tego właściwego albo nie zależy Ci na jakości Twojej pracy
jp
---------------------------------------------------------------------------
I tak teraz siedzę i myślę czy jednak nie zaoszczędzić. Kosztem mniejszej wygody rozkładania nóg i i mniejszej ilości poziomic. Wcześniej używałam trochę statywu Veblon (nie mam pojęcia jaki model) i w sumie był dosyć solidny, ale ukruszył się taki kawałek metalu w mocowaniu nogi i teraz jedna noga rozkłada się bardziej niż reszta. Przyznam, że pierwotnie planowałam kupić Velbon Sherpa 600 RN, ale potem znalazłam ten Fotopro z głowicą kulową i stwierdziłam, że to będzie dla mnie bardziej wygodne.
Także mam poważne problemy z podjęciem decyzji, bo po prostu akurat na statywach to się nie znam nic a nic. Proszę o jakieś opinie, zwłaszcza co do solidności wyżej wymienionych modeli ( czyli żeby nic się nie chwiało i nie było roztelepanych elementów). Chętnie poczytam co to za ogromne różnice są między tymi dwoma statywami, że pierwszy jest dwa razy droższy od drugiego.
A i na koniec ważna informacja. Nie mam możliwości podotykania żadnego z wymienionych statywów dlatego niestety muszę zdać się na opinie innych.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 28 Lis, 2013
Różnica jest podana w zakładce technologia - zresztą jak popatrzysz na specyfikację - to stop magnezowy i ma możliwość zrobienia monopodu i jest z głowicą. Wykonaniem bardzo przypomina mi Manfrotto.
To Triopo - też wygląda ciekawie, ale jest bez głowicy. Dobra głowica to drugie tyle?
Wszystko - co napisałem jest ze zdjęć - też nie widziałem na żywo - więc nie wiem na ile moje wrażenia zgodzą się z rzeczywistością.
Radziłbym jednak osobiście pomacać. A jeśli kupujesz przez internet jako osoba fizyczna - zawsze możesz zwrócić (do 10 dni?).
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Czw 28 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki Andrzeju, ten stop magnezowy przeoczyłam, ale to pewnie dlatego, że i tak nic mi to nie mówi, tzn. nie wiem jakie materiały są najlepsze - pomijając włókno węglowe. Znam się dobrze na materiałach na wędki, ale jeśli chodzi o statywy nie wiem jak to przekłada się na ich właściwości. Głowica do tego taniego to koszt ok 70zł, ale w sumie nie wygląda zbyt solidnie, a przecież głowica jest bardzo ważna, bo w razie luzów tamże to aparat może się kolebać
Ten monopod nie jest dla mnie ważny. Chciałabym bardzo móc podotykać, ale w najbliższym czasie nie będzie to możliwe, a dosyć mi się spieszy z zakupem. A co masz na myśli, że przypomina wykonaniem Manfrotto - to dobrze czy źle?
Janie Pawlaku drogi - ja nie pytałam o statyw za 100zł więc nie wiem skąd ten przytyk Po prostu nie znam się na statywach, a nie chce kierować się zasadą - im droższy tym lepszy, bo wierzę że można znaleźć solidny statyw za ok. 400zł. Nie musi być pancerny, bo na wojnę się nie wybieram, po prostu ma się nie kolebać i wytrzymać kilka lat z osobą nieco niezdarną.
Podsumowując, miał ktoś może doświadczenia ze statywem FOTOPRO MGA-584? Albo jest w stanie doradzić mi coś ciekawego? Zależy mi na głowicy kulowej, bo podoba mi się, że można tym kręcić we wszystkie strony.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 28 Lis, 2013
hinina napisał/a:
Zależy mi na głowicy kulowej, bo podoba mi się, że można tym kręcić we wszystkie strony.
jak wszytko - ma swoje zalety i wady - pytanie jak solidne jest jej blokowanie.
Manfrotto - to statywy z górnej półki , ok. 2x droższe.
Ciekawe czy dodają tą kieszonkę do paska na monopod? W zestawie go widzę. Daj znać jak kupisz, jestem bardzo ciekaw tego "chińskiego manfrotto"...
Oczywiście po zakupie od razu wypróbuj , sprawdź wszystkie mocowania, możliwości rozstawu (nogi można ustawiać pod dziwnymi kątami np. blokując statyw między szafkami czy ścianami)... zobacz na stronie producenta. Jak się sprawuje ten patent "G-lock" itp.
I opisz tutaj . Powodzenia.
Podsumowując, miał ktoś może doświadczenia ze statywem FOTOPRO MGA-584?
Miałem przez jakiś czas MGA-684. Bardzo solidny, stabilny, znakomicie wykonany. Dla mnie jednak był nieco za duży. Zamieniłem na MGA-584 i jest super. Na canon-boardzie rozpisałem sie nieco własnie dzisiaj na ten temat i dostałem ripostę od adwersarza powyżej.( chyba dwa posty) Upieram sie jednak przy swoim. Za tą cenę statywu o takich parametrach nie znajdzesz. Chyba, że dla kogoś cena nie gra roli ( rozumiem jak ktoś używa profesjonalnie czyt. zawodowo) to można szukać pomiędzy Gitzo a innymi za cenę kilkakrotnie wyższą.
Tutak link do testu MGA 684 . Jak pisałem wyżej są podobne z oczywistymi różnicami.
http://www.swiatobrazu.pl...tywu-30247.html
Bardzo podoba mi się ten Fotopro jednak nie sądzę żebym go dostał (chciałbym jakiś od rodziców pod choinke ale raczej nie wydadzą na niego więcej niż 250zł) To co myślicie o tym Triopo C-154 (akurat nogi niedługo będę mógł chyba pomacać bo znalazłem w Lublinie sklep HPfoto ale nie mam żadnego porównania) i o głowicy WF-593 (jej raczej sobie nie pomacam bo mieszkam w Zamościu woj. Lubelskie a dostępna jest tylko w Łodzi) Proszę pomóżcie.
Podsumowując, miał ktoś może doświadczenia ze statywem FOTOPRO MGA-584? Albo jest w stanie doradzić mi coś ciekawego? Zależy mi na głowicy kulowej, bo podoba mi się, że można tym kręcić we wszystkie strony.
Mam, używam i śmiało mogę polecić. Porównując do Sherpy 600 moim zdaniem wypada lepiej, jest zgrabniejszy, posiada głowicę kulową na której Ci zależy, w zasadzie możesz go ustawić od 1 cm w górę,ma dzieloną kolumnę. Wykonanie jak na Chińczyka świetne. Dodatkowo masz funkcję monopodu, (choć nie bardzo jest Ci potrzebny), Fajny futerał, zapasowe gumowe stopki. Jedno co jest inne to system blokowania nóg. Standardowo w większości są zatrzaski, w tym akurat są blokowane poprzez dokręcanie ..., hm jak by to nazwać? Generalnie nie wszystkim to może odpowiadać, mi akurat bardzo się podoba.
Co do stabilności, jest bardzo OK, jak nie bardziej. Na pewno nie gorzej niż w Sherpie 600, ( moim zdaniem lepiej) i zdecydowanie lepiej od Triopo, niestety nie pamiętam jaki model ( podobny przedział kasowy)
Jeżeli będziesz miała jeszcze jakieś pytania to się nie krępuj.
Podsumowując: za te około 460 pln to ciężko będzie coś lepszego znaleźć.
Dzięki chłopaki, moje wątpliwości zostały rozwiane. Dzięki bardzo za linka do testu tego droższego modelu (myślę, że wykonanie obu jest takie same). Fajnie, że ten statyw ma bardzo mało plastików, a wszystkie najważniejsze części są z metalu. Najwięcej moich wątpliwości budziło to, że w tej cenie ten statyw ma aż tyle udogodnień, ale skoro jest ok to nie będę szukać dziury w całym. Co do sposobu wysuwania nóg to nie korzystałam jeszcze z takiego rozwiązania, ale wydaje mi się, że będzie wygodne (nie pałam miłością do zatrzasków). Kastom77 dzięki wielkie za porównanie jakości tej Sherpy do Fotopro, ważne że nie jest gorzej. Przy sprzyjających wiatrach statyw kupię w przyszłym tygodniu i napiszę czy spełnia moje, niewygórowane zresztą, wymagania.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego monopodu. Przydaje się to to do czegoś? Bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić żeby miało to realny wpływ na stabilność aparatu.
Na przykład taka sytuacja:
Powiedzmy, że pokonując niewątpliwe uczucie zażenowania wynikające z zamontowania na sobie tego ustrojstwa (przy wykorzystanie tego pięknego pasa na biodra), idę ze znajomymi na huczną imprezę do lokalu, w którym panuje mroczny półmrok. Zazwyczaj w takich sytuacjach korzystam z wysokiego iso i staram się panować nad niesfornymi łapkami, ale efekty są różne. I tu moje pytanie - czy przy założeniu, że osoba fotografowana zdoła wytrzymać ten ułamek sekundy bez ruchu, wykorzystanie tego monopodu przy robieniu zdjęcia wpłynie zauważalnie na stabilność aparatu (mówię tu o czasach 1/60, 1/30, bo wydaje mi się, że z takich korzystam najczęściej) ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 9