Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na canon-boardzie rozpisałem sie nieco własnie dzisiaj na ten temat i dostałem ripostę od adwersarza powyżej.( chyba dwa posty)
Możesz sprecyzować od kogo i o co chodziło? Bo akurat moje 2 posty są nad twoim , a jako żywo - na tamtym forum w temacie sprzętu się nie udzielam.
hinina napisał/a:
wykorzystanie tego monopodu przy robieniu zdjęcia wpłynie zauważalnie na stabilność aparatu (mówię tu o czasach 1/60, 1/30, bo wydaje mi się, że z takich korzystam najczęściej) ?
Monopod zwykle opiera się o podłoże, choć to "torebkowe" zastosowanie wydaje się być również ciekawe , na pewno przy tych czasach powinno również pomóc - jako podpórka dla strzałów z ręki. Dla dłuższego tele - radziłbym jednak zastosowanie stałego podłoża. A to "torebkowe" trzeba najpierw przećwiczyć, bo z marszu może się nie udać. Trzeba umieć "zablokować " stawy i odpowiednie części ciała. Wtedy może zadziałać nie gorzej od statywu.
[quote="AndrzejM.Makuch"]Możesz sprecyzować od kogo i o co chodziło? Bo akurat moje 2 posty są nad twoim , a jako żywo - na tamtym forum w temacie sprzętu się nie udzielam.[/quote/
No to 3 lub 4 posty ( zależy czy z Moderem czy nie)
Nieważne. Przecież każdy piszący wie kogo ripostuje nieprawdaż?
No i jeszcze mi komputer nawala.... bo się cytat nieprawidłowo wyświetlił. Sorry!
Mam jeszcze pytanie odnośnie tego monopodu. Przydaje się to to do czegoś? Bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić żeby miało to realny wpływ na stabilność aparatu.
Na przykład taka sytuacja:
Powiedzmy, że pokonując niewątpliwe uczucie zażenowania wynikające z zamontowania na sobie tego ustrojstwa (przy wykorzystanie tego pięknego pasa na biodra), idę ze znajomymi na huczną imprezę do lokalu, w którym panuje mroczny półmrok. Zazwyczaj w takich sytuacjach korzystam z wysokiego iso i staram się panować nad niesfornymi łapkami, ale efekty są różne. I tu moje pytanie - czy przy założeniu, że osoba fotografowana zdoła wytrzymać ten ułamek sekundy bez ruchu, wykorzystanie tego monopodu przy robieniu zdjęcia wpłynie zauważalnie na stabilność aparatu (mówię tu o czasach 1/60, 1/30, bo wydaje mi się, że z takich korzystam najczęściej) ?
hinina co do monopodu, to nie musisz używać go w wersji zawieszonej na pasie. Wystarczy że wykręcisz jedną nogę statywu, dokręcisz głowicę i możesz go używać opierając na ziemi, podłodze czy czym tam jeszcze. Taka stabilizacja pozwala już w zależności od warunków dość sporo wydłużyć czas. Zyskujesz większą mobilność niż z całym statywem i całkiem niezłe podparcie.
widziałem kiedyś sklep foto online gdzie można było wyszukać statyw względem wysokości po złożeniu itp. może ktoś pamięta nazwę tego sklepu lub link bo też widział ?
Ja od jakiegoś czasu korzystam z tego statywu:
http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/150982
Może nie jest to obecnie najtańsza opcja na rynku ponieważ te 5 stówek trzeba za niego dac niemniej moim zdaniem warto.
Jest to statyw półprofesjonalny. Obecnie najlepsza jakość w zestawieniu z ceną. Stosunkowo lekki, sztywny.
Poziomicę dostaje się w cenie.
Ja szukam czegoś do 200zł /+- 50zł/ do zastosowań amatorskich z panasem fz1000. Chcę z tego też nagrywać filmy w makro przy biurku (typowo produktowe recenzje)oraz czasem coś w plenerze.
Mam 182cm wzrostu, miło, jakbym nie musiał klęczeć na kolanach
Co polecacie w tej granicy cenowej?
Jestem wyższy od ciebie Długo nosiłem na przechadzki chiński statyw marki Fancier. Tanie, z głowicą kulową i wytrzymywał Canona 1Ds z Sigmą EX 50-500, tak więc FZ1000 na pewno utrzyma. Zobacz sobie modele WF-3642B lub WF-6662A
No to mała zmiana. Wpadło trochę grosza, mogę przeznaczyć max ~400zł.
Statyw ma służyć do makro w domu z tłem na biurku (stawiany obok także luz) + plener.
Nie mam już pojęcia, tyle tego dziadostwa jest
Wygodniejsze są te z wajchą czy te z pokrętłami?
HELP!
czy statyw 150 starcza czy lepiej 170cm? o doswiadczenia pytam bo nie korzystałem ze statywow
[ Dodano: Wto 03 Lis, 2015 16:05 ]
Dobra wybór zawęziłem do dwóch modeli . Triopo odpada bo nawet sprzedawca ktory sprzedaje triopo i manfrotto polecil manfrotto mimo ze to tanszy model niz triopo
Po zakupie lustrzanki przyszedł czas na wybór statywu. Przeczytałem kilka poradników, dzięki którym zawęziłem wybór, ale ponieważ w zasadzie nigdy statywu nie używałem - nie potrafię sam ocenić znaczenia pewnych parametrów.
Zestaw: Nikon D7100 + 18-105. W realnych planach jest sigma 17-50, potem może jakiś dłuższy zoom, ale tak czy inaczej obecnie waga nie przekracza 1,5 kg, a nawet z czymś w stylu 70-200 zostanie wyraźnie poniżej 2,5 kg.
Przeznaczenie: Przede wszystkim plener. I to górski. Z jednej strony priorytetem staje się przez to waga i poręczność, z drugiej - będę fotografował w miejscach, gdzie dość mocno wieje. Również zimą. Oprócz tego trochę fotek nocnych - zarówno w mieście jak i nocne niebo.
Budżet: chciałbym się zamknąć w 500zł za zestaw z głowicą.
Jak na razie znalazłem statywy Manfrotto, z serii Compact Advanced i 290.
Te pierwsze są mniejsze po złożeniu, lżejsze i tańsze (a na deser w zestawie jest pokrowiec ). Nie wiem jednak, czy jednocześnie nie jest to konstrukcja nieco zbyt ażurowa (5 sekcyjne nogi) jak na górskie warunki. Jak uważacie? wystarczy seria Compact Advanced, czy raczej konieczne będzie coś cięższego? A może w ogóle źle się do tego zabieram i pasowałoby jeszcze coś innego? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 10