Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tzn ogólnie jestem za nikonem właśnie, ale widząc, że zazwyczaj zestawia sie te dwa aparaty to wolałem się dopytać . A Pentax k-500, który jest w cenie podobnej do canona, jest lepszym wyborem od ich obu , czy jednak nikon?
Podobno najlepszy z nich byłby Pentax, ale z mojego doświadczenia nie mogę tego ani potwierdzić, ani zaprzeczyć.
Jak pisałem, Canon ma swoje plusy, np w mojej opinii lepszy jest do makro. Wejście w LowEnd'owego Canona ma sens głównie wtedy, jeśli będzie się miało fundusze na zakup kolejnych obiektywów i już myśli się o przyszłej puszce z wyższej półki. Do tego jest jeszcze inny wymiar zakupu. Jeśli blisko 50% lustrzanek na rynku to Canony, to szansa na znajomych w tym systemie jest większa niż w innych systemach, co może premiować, np możliwością bezpłatnego pożyczenie szkła od kumpla.
A Pentax k-500, który jest w cenie podobnej do canona, jest lepszym wyborem od ich obu , czy jednak nikon?
To też dobry wybór, ma znacznie lepszy wizjer i lepszy pomiar światła, matrycę podobnej jakości, jednak stały, nieruchomy wyświetlacz LCD i mniejszy wybór systemowych obiektywów, dlatego IMO jednak nikon.
[ Dodano: Pon 02 Gru, 2013 01:38 ]
Growen napisał/a:
czy to, że nikon ma wg. ocen zauważalnie słabszy pomiar światła jest dużą wadą?
Można się nauczyć z tym żyć korygując, kiedy trzeba ekspozycję.
Można się nauczyć z tym żyć korygując, kiedy trzeba ekspozycję.
A to wiesz skąd ta różnica w punktacji, że sugerujesz korekcję? Ja nie wiem, dlatego pytam... Co to w ogóle jest ten "pomiar światła"? Jak go rozumiesz? Bo raczej nie chodzi o tryb punktowy czy centralnie ważony - te ma każdy z tych aparatów...
rezek10 napisał/a:
Czyli lepszy będzie nikon tak?
W tej klasie aparatów naprawdę nie ma znaczenia co kupisz. O tej "lepszości", która tu została już podkreślona możesz w ogóle nie dostrzegać we własnym użytkowaniu. Skup się lepiej na tym który aparat Ci lepiej w ręce leży, który aparat ma przyjaźniejsze (dla Ciebie) menu i przede wszystkim który system ma lepsze oferty obiektywów, którymi jesteś zainteresowany (oprócz producentów niezależnych takich jak Sigma, Tamron Tokina, itd)
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 02 Gru, 2013
Growen napisał/a:
A Pentax k-500, który jest w cenie podobnej do canona, jest lepszym wyborem od ich obu , czy jednak nikon?
Wygoda użytkowania będzie w pentaxie wyższa niż w wymienionych c i n, bo na poziomie zbliżonym do Nikona D7000 czy Canona 70D. Żeby było jeszcze bardziej podobnie - brałbym Pentaxa K-30 - bo tego też w cenie 5100D czy canona dostaniesz. A będzie miał uszczelniony korpus , wbudowaną poziomicę i podświetlenie aktywnego punktu/ów AF. Obrazowo - na poziomie Nikona. Zabraknie tylko dodatkowego górnego wyświetlacza. Ale np. funkcja własnych dwóch ustawień użytkownika (własnych programów do robienia tego co fotografujesz najczęściej) jest już od modelu k-500 , podobnie jak dwie rolki do sterowania np. przysłoną i czasem lub czułością ISO czy guziki do sterowania innymi parametrami bez wchodzenia w menu - to wszystko w korpusach Pentax jest od najtańszego modelu.
Faktem jest że Pentax ma nieco mniejszy wybór budżetowych obiektywów niż C i N , ale za to są one dobrej jakości. Nawet "kitowymi" 18-55 WR i 50-200WR można długo fotografować w dobrej jakości obrazka, przynajmniej dopóki nie zamarzy się coś jaśniejszego. Można uzupełnić o 50/1,8 i 35/2,4 - obydwa leciutkie i dobre jakościowo - jeszcze nie spotkałem się z narzekaniem na ich jakość obrazowania. Moim zdaniem dają naprawdę ostry obraz już od pełniej przysłony, a kosztują podobnie jak Nikonowskie. Oczywiście obiektywy "Limited "są znacznie droższe. A np jasne zoomy - w każdym systemie kosztują nieprzyzwoicie drogo. Dlatego istnieją i mają się dobrze producenci alternatywni , którzy oferują je znacznie taniej. Również do Pentaxa.
Poza tym Pentax może się pochwalić obiektywami jakich konkurencji często brakuje (np. cała gama "naleśników"), lub nietypowych ogniskowych - 77/1,8 Limited; , DA*50-135/2,8 czy nowy HD20-40/2,8-4 których ani Canon ani Nikon nie mają
rezek10 [Usunięty]
K 30 wziąłbym natychmiast,gdyby nie to,że nie ma obracanego obiektywu ;(
Growen, suma summarum, Pentax - najlepszy obrazek, ale problemy z zakupem TANICH i dobrych obiektywów z AF. Nikon - Fajny obrazek, wszystko jest do kupienia, ale z częścią obiektywów bez AF, Canon - najgorszy obrazek z wymienionych, ale najmniejszy problem z dobrymi szkłami
rezek10 [Usunięty]
Z tego co widziałem na recenzjach to k-30 nie ma ruchomego wyświetlacza,nawet w specyfikacji na tej stronce jest: stały, 3.0 calowy, kolorowy TFT LCD, 921 000 punktów (640x480 pix.),
Regulowana jasność i kolorystyka LCD
Live View - cyfrowy podgląd obrazu na żywo
Canon - najgorszy obrazek z wymienionych, ale najmniejszy problem z dobrymi szkłami
Dobrymi i tanimi? Czyli którymi, poza tanią 50/1.8 i resztą plasticzaków które kosztują podobnie, co gdzie indziej i lepsze też nie są? Dobre szkła kosztują i to znacznie więcej niż te kilkaset złotych. Wszędzie. U Canona też.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11