Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Statyw do potwory 110mm to juz musi byc chyba zeliwny
Za 1900zl nie wziac Steinera to juz grzech... Test innego ale z tej samej serii:
http://www.optyczne.pl/23...llye_15x56.html
Goornik, Ty zdaje się masz TS 25x100 ? Mógłbyś coś skrobnąć na jej temat ?
Mam
Mógłbym skrobnąć
Więc skrobię - uważam, że to bardzo dobry zakup. Miałem ją na zlocie w Sulejowie i tam oko w oko porównywałem ją z DeOp o tych samych parametrach. Niestety nawet Przemek z De Op zgodził się, że TS miażdży zarówno optycznie jak i mechanicznie model z De Op. Ważne jest, że TS ma rzeczywiście czynną aperturę 100mm, a nie soczewka 100, a apretura 80 lub mniej. Lornetka jest niesety podatna na utratę kolimacji, ale wykonuje się to śrubkami regulacyjnymi pryzmatów, łatwo dostępnymi pod gumą. Ja w skrzynce zawsze mam mały śrubokręcik i przed pokazem nieba w OA Bukowiec (www.oabukowiec.pl) czy ostanio "grą w kometkę" od czasu do czasu lubię delikatnie poprawić kolimację. Ostrość na brzegach zaskaująco dobra, punktowość gwiad (jak na tę cenę) bardzo dobra. Oryginalne muszle oczne były trochę niewygodne (okulary mają małe odsunięcie źrenicy) więc je nieco przyciąłem i jest suuuuuper.
Co bym w niej zmienił? - wolałbym powiększenie 20x, za to z wiekszym polem i większą źrenicą.
Tu w tym linku widać moją TS na pierwszych trzech zdjęciach zrobionych podczas pokazu nieba, zamocowaną na specjalnym montażu widłowym z przeciwwagą. Ja też się załapałem na trzecim zdjęciu http://www.optyczne.pl/index.php?art=270
A tu zdjęcie u mnie w mieszkaniu. Lornetka TS 25x100 i montaż. Na solidnym i cięzkim statywie Manfrotto
Wysłany: Wto 03 Gru, 2013
25x100 to alternatywa dla teleskopu - ciężko, statywowo ale można oglądać nawet planety. 15x70 ma większe pole nie zawsze wymaga statywu. Tez fajne rozwiązanie - zwłaszcza jeśli ktoś już ma teleskop.
Czyli wybór zależny głównie od preferencji osobistych.
Dobładnie tak jak napisał Abs - wszystko zależy od potrzeb i stylu obserwacji.
Ja za swoją dałem około 1000 zł, więcej bym za nią nie zapłacił. Mam refraktor 120mm, gdzie korzystam z takich dobrodziejstw, jak diagonal 2" 90 stopni, możliwość wymiany okularów, możliwość założenia szukacza, możliwość fotografowania lustrzanką, możliwość korzystania z montażu EQ-5 itp.
I dlatego model 28x110 zupełnie mnie nie ciągnie, szczególnie z tak małą źrenicą
Zgadzam sie, sprzedajacy zrobil zbyt dokladne zdjecia a przydaloby sie lornetke odkurzyc. Ale osad, ze TS w dowolnej inkarnacji dorowna (pod wzgledem wygladu nawet) temu starem Steinerowi jest baaaardzo pochopny.
Istnieje tez chyba ciekawy Opticron Observation 11x80. Obecnie jednak latwiej dostac modele z mniejsza zrenica.
Cześć
Potrzebuję pomocy bo zastanawiam się pomiędzy TS a SW 25x100.Podobno lornetka od SW ma większe pryzmaty,ale nie wiem czy to prawda.Proszę o pomoc w wyborze.
Wydaje mi się, że pryzmaty są dokładnie takie same. To jest mało prawdopodobne, by chińczycy zmieniali pryzmaty, opracowywali do nich odpowienio inne mocowanie tych pryzmatów.
Myślę, żę jedyne rożnice to ilość/jakość powłok, staranność wyczernienia, jakość gum, rodzaj pokrywek itp.
Ze zdjęcia które zamieścił goornik ts ma takie same okulary jak Helios Quantum-4. Ja w swojej muszle oczne zdemontowałem ( a bez ich podcięcia lub wywinięcia nie da się przez nią patrzeć) gdyż okular się wykręcał ( źle złożony ) i trzeba było poprawiać fabrykę. Miałem możliwość obejrzenia pryzmatów które są mocowane tak jakby w koszyku. Więc wcale nie są duże jak by obudowa na to wskazywała. Wykonanie gwintów wewnątrz tulei jak przez ucznia w pierwszy dzień na warsztatach przyzakładowych. Lornetki te są bardzo podatne na rozkolimowanie o czym pisał już goornik. Niestety jesli się pryzmaty przestawią jest praktycznie niemożliwe dostanie się do nich. Sruby widoczne na górnych płytkach łatwo się odkręca, pod każdą jest też gumowa uszczelka. Niestety uszczelki pod samą płytką nie ma, jest za to tona kleju, więc jest to nierozbieralne. O pałąku i mocowaniu statywowym nie wspomne, jest za słabe do prawie 5kg lornetki i łapie luzy średnio po 3 razach użycia.
- to prawda, że pryzmaty są zawsze mniejsze, niż sugeruje to wielkość ich korpusów. To reguła praktycznie we wszystkich porro. Natomiast są różnice pomiędzy poszczególnymi modelami. Np. Nikon Tropical / SP ma sporo luzu między pryzmatem a obudową, a seria SE ma korpus pryzmatów uszyty na styk....
- odkręcenie tylnej pokrywy lornetki TS spowoduje jej rozszczelnienie i opis "hermetyczna i wypełniona azotem" przestanie być prawdziwy
- kolimacja tej lornetki za pomocą śrub osiągalnych pod gumą jest naprawdę łatwa, nie ma potrzeby ją rozkęcać. Każdy z torów optycznych ma 1 śrubę, czyli jeden stopień swobody i pozwala na ruszanie obrazem w dwóch wzajemnie prostopadłych kierunkach
- co do pałąka i mocowania statywowego lornetki - w tej kategorii cenowej nie mam zastrzeżeń, przynajmniej do mojego egzemplarza....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14