Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 01 Gru, 2013 Bezlusterkowiec pod wideo, do 1800-2000 zł, nowy, ze szkłem.
Witam,
szukam EVIL-a (czy jak to sie fachowo nazywa) głównie pod video (80%) i tylko 20% pod foto. Do fotografii mam amatorską lustrzankę Nikona DX. Mam też sporo szkieł pod Nikona (DX) więc początkowo wybór padł na Nikosia V1 - teraz ma dobrą cenę (1000 zł z ob. 10-30 VR) - niektórzy się śmieją, że aparat jest za darmo bo obiektyw i bateria są warte 1000 zł
No dobra, ale do rzeczy. Co wybrać z bezlusterkowców z wymienną optyką pod video w cenie do 1800-2000 zł (z jednym obiektywem)??
Nikoon V1 ma dobrą cene, ale....adapter FT-1 ma chorą cene Więc jakbym zdecydował się na V1 + FT-1 to wydałbym ok. 2000 zł, a więc to już nie jest taka rewelacyjna cena...
Zalety V1 dla mnie to crop 2,7 (tele!), wizjer, szybki AF i możliwość korzystania ze szkieł Nikon F przez adapter o cholerycznej cenie. Więcej zalet nie widzę, ale jak na 1000 zł nie jest źle.
Jaką rozsądną konkurencje ma Nikoś V1 w tej cenie? (pod katem video oczywiście).
Chciałbym kupić z jednym szkłem (jakimś w miarę uniwersalnym zoomie).
Myślałem o Pannych, Olkach, Canonie M lub Sony NEX (Ricoh, Samsung, Pentax, itp. mnie nie interesują), ale nie znam za dobrze tych tanich modeli. W video szczególnie dobre ponoć są Panasonici (???), tak czytałem, ale to się raczej odnosi do serii GH, która jest poza moim zasięgiem
Wideo dobrej jakości Zależy mi na dobrym IQ/bitrate (w miarę możliwości) i dobrym AF w trybie filmowania.
W dzień i na powietrzu, Ujęcia statyczne i przedmioty w ruchu (m.in motosport i inne sporty; także samoloty).
W ofercie widzę (jeśli chodzi o Panny):
Panasonic DMC-GX1K + 14-42 kit - 1600 zł.
Panasonic DMC-G3X + 14-42 Vario X kit - 1900 zł.
Panasonic DMC-GX1X + 14-42 Power Zoom kit - 2300 zł (trochę drogo, no chyba że bym poczekał trochę,ale czy warto?). Ten zoom jest pod video przygotowany.
Panasonic DMC-G5 czarny + 14-42 mm - 2000 zł (cena OK)
Który lepszy? I jak one się mają do "klasyka" GH2 ?? (2000 zł za nowe body).
Cytat:
Do tego zhackowane firmware, by nagrania były dłuższe niż 29 min - JEŚLI potrzeba.
Hack byłby ciekawy gdyby zwiększył bitrate. Długość 29 min to i tak znacznie więcej niż potrzebuje.
Który lepszy? I jak one się mają do "klasyka" GH2 ??
Nie no, jeśli zależy Ci na filmowaniu, to bierz GH2.
Wiem, zę GH2 jest bardzo dobry, ale to ciut za duzo dla mnie, 2000 zl za samo body (powystawowy model) . Jeszcze rozważam GX1, G5 - zawęziłęm poszukiwania do nich
GX1 wygląda ciekawie, z grubsza. Martwi tylko jego średni bitrate, reszta jest OK.
Jak w GX1 działa AF w trybie filmowania? Jak się sprawuje?
I jak się sprawuje światłomierz? Bo w Nikonach jeszcze niedawno (poprawili w D5200) jest taki efekt, że obraz się rozjaśnia, ściemnia, rozjaśnia,..... Nie wygląda to dobrze.
I jak się sprawuje światłomierz? Bo w Nikonach jeszcze niedawno (poprawili w D5200) jest taki efekt, że obraz się rozjaśnia, ściemnia, rozjaśnia,..... Nie wygląda to dobrze.
@muzyk - no tak, ale powinno się to odbywać bardziej płynnie. W D5200 i D5300 ten problem nie jest tak duży, jakoś sobie Nikoś poradził.
Nawet gdybym miał to nie potrafiłbym sprawdzić Ocenić jest ciężko "na oko" i tu sie zdaję na specjalistów. Ponadto, Nikon 1 ponoć miał być najszybszy na świecie (wg. Nikona), ale niezależne testy wykazały że jest szybki, ale nie aż tak jak chwali się producent.
@RB - W Nikonie D5100 (którego posiadam) nie masz pełnego manuala. Dopiero w D5200 można kontrolować wszystkie parametry w czasie filmowania, jest to ponoć bardzo doby DSLR do video...... Ale D5200 łapie hot pixy i ma banding
Ten sprzęt ma swoje zalety i za te pieniądze Nikoś V1 jest OK, tylko chora jest cena FT-1, która podwaja koszt zestawu...
Jego zaletą jest to, że hm... eee...
Zaletą "1" jest crop 2,7x (jak ktoś potrzebuje tele), ma szybki AF i video jest niezłe (na bazie sampli które widziałem). Foto wychodzi przeciętnie, ale mnie w tym wypadku foto nie interesuje.
Cytat:
WiciuV1 napisał/a:
Czytałem o GX1, niestety dużo sprzecznych informacji jest w necie. Poza tym na Zachodzie to już polecają GX7, GX1 jest dla nich za stary...
No bo GX1 jest stary ale nadal lepszy od nikona 1. GX7 jasne, że będzie super ale żeby go kupić musisz podwoić budżet.
To wiem, dlatego nie biorę go pod uwagę (tj. GX7). Chociaż mam na niego ochotę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9