Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: komor
Pią 13 Gru, 2013
Czy 35mm ma sens na APS-C?
Autor Wiadomość
jaco88 
Bywalec

Wysłany: Pon 02 Gru, 2013   Czy 35mm ma sens na APS-C?

No właśnie czy zakup szkła o ogniskowej 35mm na aps-c ma sens? Myślę o zakupie jakieś jasnej stałki do 60D - taki ala standard :) Rozważam C 28 1.8 i Sigmę A 30 1.4 ale teraz zaczęła mi chodzić po głowie 35mm f/2 IS? Ale się zastanawiam nie będzie to zbyt wąska ogniskowa na aps-c i przez to mało użyteczna... :-/ 24L itp. nie wchodzi w grę bo jest zdecydowanie poza moim zasięgiem cenowym - nawet używki

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 02 Gru, 2013   

Ja tam wolałem wybierać między 28/1.8 a 30/1.4 (wybrałem to drugie), niż 35 mm, zawsze to ciut szerzej, co było dla mnie o tyle ważne, że miałem już też 50/1.8.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pon 02 Gru, 2013   

jaco88 napisał/a:
No właśnie czy zakup szkła o ogniskowej 35mm na aps-c ma sens? Myślę o zakupie jakieś jasnej stałki do 60D - taki ala standard :) Rozważam C 28 1.8 i Sigmę A 30 1.4 ale teraz zaczęła mi chodzić po głowie 35mm f/2 IS? Ale się zastanawiam nie będzie to zbyt wąska ogniskowa na aps-c i przez to mało użyteczna... :-/ 24L itp. nie wchodzi w grę bo jest zdecydowanie poza moim zasięgiem cenowym - nawet używki

tu już nawet chyba nie robi tak te pare milimetrów jak własności optyczne wyżej wymienionych szkieł, weź sigmę 30/1.4, tylko poszukaj przyzwoitego egzemplarza.

aha... i zakup szkła o jakiejkolwiek ogniskowej generalnie ma sens jak się na takim kącie widzenia zamierza robić zdjęcia :wink:

Stuku 
Rozmowny

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013   

35 F/2 cannona sobie daruj. W tym szkle nie ma absolutnie nic fajnego.

A szeroki i jasny kąt hmmm zawsze się przyda czy to do reporterki itp ...

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Na Canonie wolałbym te 28-30mm - bliżej idealnego standardu, który daje ciut fajniejsze obrazki niż odpowiednik klasycznej 50-tki.

Wojmistrz 
Obserwator

jaco88, czy w decyzji bierzesz pod uwagę w przyszłości zmianę na FF, czy raczej pozostaniesz na APS-C?

Usjwo 
Optyczny

Kupowanie obiektywow z mysla o przyszlej, nie sprecyzowanej kiedy, wymianie puszki na FF nie ma sensu. Obiektyw zawsze mozna sprzedac, a nie stosowac polsrodki.
Ja doradzam raczej szerszy obiektyw pod APS-C, czyli 28mm lub 30mm. Mnie nawet pod FF 28mm bardziej pasuje :)

manolo
[Usunięty]

świetny pomysł dla kogoś kto nie lubi winiety :)

kup szkło 24mm, np. Samyang 24mm f1.4
na aps-c będziesz miał 36mm, bardzo uniwersalna ogniskowa,
są Canony 24mm, eLka jest droga jak pisałeś..,
ale jest (nie eLka) 24 f2.8 dość tani ale nic o nim nie wiem,
poczytaj testy itp., jest też TS-E 24, ale ciemny, ciężki
i dużo droższy od wymienionych, wyłączając oczywiście eLkę,
jest też Sigma 24mm w rozsądnej cenie.

Ciekawą opcją jest też Samyang 14mm, jest tani i szeroki nawet na aps-c.

Jesli planujesz kiedyś tam FF, to fakt, zawsze możesz
sprzedać szkłaaps-c i kupić FF, ale to spore logistyczne zamieszanie,
na sprzedaży stracisz, do tego może zająć to sporo czasu,
jak ktoś kupuje szkła do gablotki, dla niego nie jest to problem,
ale jeśli ktoś fotografuje to zupełnie bez sensu.
Ludzie płacą spore pieniądze za to żeby oszczędzić czas, np. latają prywatnymi
samolotami, albo kupują puszki pro bo wtedy serwis trwa max kilka dni,
oczywiście nie tylko dlatego ale te ceny to nie tylko więcej magnezu na obudowę.

Jeśli są szkła które mają sens na aps-c i również jak najbardziej na przyszłym FF,
to warto takich szukać, to spora oszczędność czasu i pieniędzy.

komor 
Moderator

manolo napisał/a:
Jesli planujesz kiedyś tam FF, to fakt, zawsze możesz
sprzedać szkłaaps-c i kupić FF, ale to spore logistyczne zamieszanie,
na sprzedaży stracisz, do tego może zająć to sporo czasu,
jak ktoś kupuje szkła do gablotki, dla niego nie jest to problem,
ale jeśli ktoś fotografuje to zupełnie bez sensu.

A jak się fotografuje, to z sensem jest kupować obiektyw do nieposiadanego aparatu, zamiast do takiego jaki się posiada? Jeśli przesiadka na FF nie jest brana pod uwagę w konkretnie sprecyzowanym niedalekim czasie, to nie ma sobie co tym zawracać głowy, tylko wybrać szkło odpowiednie do posiadanej matrycy, potrzeb i portfela.

manolo napisał/a:
Ludzie płacą spore pieniądze za to żeby oszczędzić czas, np. latają prywatnymi samolotami,

Z kolei inni tracą sporo czasu, żeby oszczędzić pieniądze, ale co to ma do rzeczy?

Andrzej.M.
[Usunięty]

jaco88 napisał/a:
Myślę o zakupie jakieś jasnej stałki do 60D - taki ala standard :)

Jeśli standard to 35mm , pytanie do czego ci potrzebne to szkło?
Przejrzałeś EXIF-y swoich zdjęć i wiesz jaką ogniskową najczęściej pracujesz?
Czy może chcesz robić jakieś konkretne zdjęcia do których uważasz że dana ogniskowa ci będzie potrzebna? Napisz coś o tym - może uda się coś wymyślić.

Sunders 

jaco88 napisał/a:
czy zakup szkła o ogniskowej 35mm na aps-c ma sens?

IMO ma.

jaco88 napisał/a:
Rozważam C 28 1.8 i Sigmę A 30 1.4 ale teraz zaczęła mi chodzić po głowie 35mm f/2 IS?

Wybierałbym miedzy sigmą 35/1,4 a canonem 35/2IS.

jaco88 napisał/a:
zastanawiam nie będzie to zbyt wąska ogniskowa na aps-c i przez to mało użyteczna...

Wąski to może być kąt widzenia=42,5 stopnia, a nie ogniskowa. To będzie oczywiście zależeć od zastosowania.
IMO pomyśl o sigmie A 18-35 mm f/1.8 DC HSM.

Usjwo napisał/a:
Kupowanie obiektywow z mysla o przyszlej, nie sprecyzowanej kiedy, wymianie puszki na FF nie ma sensu.

Podzielam tą opinię.

paul80 
Maniak
Optyczny

jaco88, pewnie chodzi Ci o uniwersalną stałkę na trudniejsze warunki a jak trudne warunki, to zazwyczaj wnętrza a tam mało miejsca, celowałbym raczej w 28-30mm, obawiam się że wybór jest tylko jeden, to Sigma 30mm 1.4 :wink:

[ Dodano: Wto 03 Gru, 2013 15:59 ]
Sunders napisał/a:
MO pomyśl o sigmie A 18-35 mm f/1.8 DC HSM.

A to już chyba najlepszy i sensowny wybór :wink:

manolo
[Usunięty]

zdecydowanie odradzam 30mm i węższe, na aps-c to nudny standard

komor, jak zwykle nie czytasz dokładnie, napisałem że obiektywy o które mi chodzi mają sens na obu bagnetach (EF, EF-S)

jaad75 
Klub Pierdzieli

manolo napisał/a:
zdecydowanie odradzam 30mm i węższe, na aps-c to nudny standard
Dla jednych nudny, dla innych wręcz przeciwnie. Okolice ekwiwalentu 43-45mm, czyli właśnie najbliżej prawdziwego standardu są bardzo fajnym i uniwersalnym kątem widzenia.

[ Dodano: Wto 03 Gru, 2013 20:04 ]
BTW:
manolo napisał/a:
kup szkło 24mm, np. Samyang 24mm f1.4
na aps-c będziesz miał 36mm, bardzo uniwersalna ogniskowa,
Na Canonie to bliżej ekwiwalentu 38mm - to znacznie dalej od wrażenia że używa się klasycznej 35-tki, niż mogłoby się wydawać.

muzyk 

Wysłany: Sro 04 Gru, 2013   

Każda ogniskowa na każdym formacie ma sens, jeśli wie się, do jakiej fotografii się przyda.

Z praktyki, to bardzo przypadł mi do gustu Panasonic 20 1.7 na m4/3 - dający pole widzenia obiektywu 40 mm na FF.
Może zatem, dobrać taką ogniskową, aby zbliżała się do tych 35-40 mm ?

Zobacz stałkę w systemie… EOS M - jest to 22 mm f2, czyli około 35 mm dla FF.
Czy przypadkowo dobrali te 22 mm?
Myślę, że nie.

Poza tym, najlepiej, jeśli masz jakiś zoom, ustaw go na 35 mm i foć, aby się przekonać, czy taka ogniskowa na APSC to jest "TO" dla Ciebie.

Podpowiem, że 24 mm na APSC całkiem fajnie się sprawuje. :wink:

P.S. Przecież Sigma ma 18-35 1.8 :idea:
Jeśli Cię stać, kup takie właśnie szkło i finito, a nie jakąś stałkę 35… na APSC.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi