Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
7D czy 70D, a może 60D?
Autor Wiadomość
adf1985
[Usunięty]

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013   7D czy 70D, a może 60D?

Witam,

Około czerwca mam zamiar zakupić nowe lustro.

Wiem, że najważniejsze są szkła i ich dobór będzie następujący:
1. 10-22 f/3.5-4.5
2. 35mm f/2
3. 70-200 f/4

Kolejność ma znaczenie, co roku będę sobie dokupywał jedno szkiełko, a na początku z korpusem zakupię UWA.

Problem jest z puszką, ponieważ zależy mi na tym, aby dobrze wybrać.
Poprzednio miałem 50D, ale sprzedałem z różnych powodów, obecnie nie mam lustrzanki.

Na pewno chcę kupić coś bardziej zaawansowanego.

Za 7D przemawia jak dla mnie jakość wykonania oraz większy wizjer, jak również trochę wygodniejsze sterowanie.

Za 70D przemawia detekcja fazy w trybie video oraz na pewno cena, poza tym to nowość, nowa matryca (bez wielkiego skoku technologicznego).

Poza tymi drobnymi detalami, te puszki są dla mnie bardzo, ale to bardzo zbliżone. Wiem, że różnią się trochę innymi detalami oraz jakością matrycy, ale nawet ta 18mpix z 7D będzie dla mnie wystarczająca w jakości obrazowania.

Mam dość spory dylemat, bo nie wiem, czy opłaca się dopłacać na dzień dzisiejszy ok. 400zł do 7D, ale z drugiej strony, skoro dopłacając 400zł mogę mieć flagowy aparat APS-C Canona, to może warto dopłacić? Przewiduję, że w czerwcu 70D będzie kosztował ok. 3800zł, a 7D 4200zł. W 7D kusi mnie ten układ przycisków z 50D, który wydaje mi się nieco korzystniejszy. Poza tym większy wizjer i aparat jest nieco większy, co po pewnym czasie może stanowić plus w wygodzie użytkowania. Poza tym 7D ma więcej ustawień trybów własnych i po prostu podoba mi się w nim to, że nie ma w sobie jakichś zbędnych gadżetów.

70D za to jest nowością, wprawdzie ma tą detekcję fazy podczas kręcenia video, ale ja raczej nie kręcę filmów. Poza tym ma gibany i dotykowy ekranik, ale ja wolałbym większy wizjer w 7D. Po prostu 70D wydaje się fajny, ale denerwuje mnie, że Canon wciska tam na siłę jakieś gadżety.

No i jeszcze taka kwestia - czy AF w 70D to jest dokładnie ten sam AF co w 7D? Bo słyszałem, że w 7D jest naprawdę dobry i chyba nikt na niego nie narzekał. Czy tak samo jest z 70D?

Przyznam szczerze, że skłaniam się obecnie ku 7D, bo ma to co aparat powinien mieć i jest generalnie porządnie wykonany, bez żadnych cięć budżetowych i bez zbędnych gadżetów.

Co myślicie, którą puszkę lepiej kupić? A może olać te dwa aparaty i kupić sobie 60D oszczędzając ponad 1000zł, a tracąc w zasadzie mikroregulację? Po prostu w cenie 2600zł mógłbym się pogodzić z mniejszym FPSem, nieco gorszym sterowaniem i brakiem mikroregulacji AF. Zostałoby na szkła, może stałkę bym szybciej kupił.

Reklama

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Wto 03 Gru, 2013   

adf1985 napisał/a:
No i jeszcze taka kwestia - czy AF w 70D to jest dokładnie ten sam AF co w 7D?
Hardware ponoc tak, software nie. Brakuje np. Spot-AF.

adf1985 napisał/a:
że w czerwcu 70D będzie kosztował ok. 3800zł
Cena ruszyla w dol - za Odra juz jest tanszy od 3800 a do czerwca jest jeszcze sporo czasu.

adf1985
[Usunięty]

Kurcze, gdyby 70D staniał do 3500zł, to raczej bym chyba nie miał wątpliwości, że to jego warto kupić, a tak, to pozostaje ogromny dylemat. 7D dla mnie nie ma wad poza ceną. 70D jest dla mnie niepewny, a 60D ma wady, które chyba można by zaakceptować w tej cenie, no ale to jest raz wydana kasa, a później człowiek może żałować, że do 7D albo 70D nie dołożył. Z podsumowania Dpreview wynika, że AF w 70D jest gorszy niż w 7D. Poza tym w testach wykazali jakieś tendencje do nietrafiania. Obawiam się, że być może w 70D zaimplementowali mikroregulację AF właśnie z tego powodu?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Mysle, ze do czerwca to 70D bedzie ponizej 3500.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 04 Gru, 2013   

Kup sobie 6D, tylko wówczas zamiast tego szerokiego Canona, coś innego.
Do czerwca powinien być w niskiej cenie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Do czerwca powinien być w niskiej cenie.
Niska cena to będzie jakieś 5500PLN - w sam raz na ten budżet... :razz: A w ogóle to świetna propozycja dla kogoś, kogo interesuje zaawansowany AF i puszka pozbawiona kompromisów... :mrgreen:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
A w ogóle to świetna propozycja dla kogoś, kogo interesuje zaawansowany AF i puszka pozbawiona kompromisów…

Cóż… akurat 6d ma wystarczający AF w postaci bdb punktu centralnego.

Jeśli chodzi o kompromisy… to raczej 6d będzie najbardziej ich pozbawione, niż taki 7D czy 70D. Chodzi finalnie o jakość obrazka.

W tej chwili 6d kosztuje 1500 euro, więc, do czerwca spokojnie powinien spaść na 1200 1300, a też można i do czerwca trochę dozbierać, albo zrezygnować ze szkła 10-22 i zostać przy 35 + 70-200, co na początek spokojnie wystarczy.
Jako szeroki kąt można choćby Samyang 14 2.8 kupić.

No, ale co kto woli.
Albo APSC i kompromisy, albo FF i … jednopunktowy AF. :mrgreen:

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Cóż… akurat 6d ma wystarczający AF w postaci bdb punktu centralnego.
Bardzo dobry punkt centralny to dla wielu za mało.
muzyk napisał/a:
Jeśli chodzi o kompromisy… to raczej 6d będzie najbardziej ich pozbawione, niż taki 7D czy 70D. Chodzi finalnie o jakość obrazka.
Zależy jak komu, jak widać:
adf1985 napisał/a:
Wiem, że różnią się trochę innymi detalami oraz jakością matrycy, ale nawet ta 18mpix z 7D będzie dla mnie wystarczająca w jakości obrazowania.
Gdyby OP kierował się jakością obrazka, to nie rozważałby w ogóle Canonów...
muzyk napisał/a:
W tej chwili 6d kosztuje 1500 euro, więc, do czerwca spokojnie powinien spaść na 1200 1300
Czyli przy optymistycznym założeniu będzie kosztował 5500PLN. Rozmawiamy o 1500zł mniej na korpus.
muzyk napisał/a:
Albo APSC i kompromisy, albo FF i … jednopunktowy AF. :mrgreen:
Kompromisy w przypadku zarówno 7D/70D, jak i 6D. Jeśli chodzi o sam korpus, to zdecydowanie najmniej kompromisowym jest 7D.
Pozostaje jeszcze pytanie do czego?

Usjwo 
Optyczny

Porownujac 6D z 7D to jezeli priorytetem jest AF to lepszy bedzie 7D, jezeli obrazek to 6D.
O 70D ciezko mi sie wypowiadac, bo go znam tylko z "internetu", ale pewnie wyapdnie gdzies pomiedzy. Tylko ze OP nie bierze pod uwage 6D, skoro cena 7D jest juz zbyt wysoka.

jaad75 napisał/a:

muzyk napisał/a:
W tej chwili 6d kosztuje 1500 euro, więc, do czerwca spokojnie powinien spaść na 1200 1300
Czyli przy optymistycznym założeniu będzie kosztował 5500PLN. Rozmawiamy o 1500zł mniej na korpus.

Za tyle to ja moge juz teraz swoj sprzedac (z malym przebegiem) :razz:

adf1985
[Usunięty]

Trochę sprawę przemyślałem wczoraj i sprawa wygląda tak:

Rezygnuję z 60D. Pełna klatka w ogóle nie wchodzi w grę. 5000zł za body to już za dużo.

Zostaje dylemat pomiędzy 7D a 70D.

Jak czytalem zagraniczne portale, to większość obstawała za 70D.
Może poczekam do tego czerwca i po prostu wybiorę tańszy? W zasadzie mógłbym przeżyć brak magnezowej obudowy i nieco gorszą ergonomię, jeśli różnica w cenie będzie znaczna. Po prostu moje zapytanie wynika z tego, że na ten moment różnica to ok. 400zł, a być może do 7D warto dopłacić.

W 70D ponoć jest jedna mini przewaga, ale nie wiem czy to prawda - że można wyregulować AF dla krańcowych ogniskowych w zoomach. Czy ktoś może to potwierdzić?

muzyk 

adf1985 napisał/a:
Zostaje dylemat pomiędzy 7D a 70D.

Jak Ci nie przeszkadzają szumy w 7D i to, że np. nie ma ruchomego ekranu - bierz.

ophiuchus 
Optyczny

adf1985 napisał/a:
można wyregulować AF dla krańcowych ogniskowych w zoomach. Czy ktoś może to potwierdzić?

Instrukcja obsługi, strona 379

adf1985
[Usunięty]

Czyli jednak jest ta bardziej rozbudowana regulacja. Chyba jednak zdecyduję się na 70D, tym bardziej, że z biegiem czasu może znacznie stanieć w stosunku do 7D. 7D ma w zasadzie większy wizjer i lepszą ergonomię, ale nie oszukujmy się, 70D ma wystarczający wizjer i wystarczającą ergonomię, za to jest tańszy, ma video AF i lepszą mikroregulację AF. No i jakby nie było ma jednak tą nową, nieco lepszą matrycę. Gibany ekranik też może się okazać całkiem przydatny, chociaż nie jest to dla mnie na chwilę obecną kluczowy argument przemawiający za zakupem.

Myślę, że moja decyzja będzie jednak w kierunku 70D. Po prostu jeszcze poczekam jak się rozwinie sytuacja z ceną oraz poczytam trochę opinii użytkowników tej puszki.

Dzięki za pomoc w temacie.

nienietaktak
[Usunięty]

adf1985, aż z ciekawości postrzelam trochę z 70D, zobaczę jak to wygląda z obrazkiem i dam znać co i jak ;)

adf1985
[Usunięty]

ok, super. Będę śledził ten wątek :)

[ Dodano: Pon 09 Gru, 2013 20:59 ]
Dziś zamiast oglądać tabelki i wykresy wszedłem na parę stron i pooglądałem sample z 7D oraz 70D. Wygląda na to, że obrazki z 70D są bogatsze w detale i jednak mniej szumią. Poza tym może jak wezmę 70D to przekonam się do kręcenia tym video :) . Trzeba iść z duchem czasu. 7D i 70D są dość wyrównane, ale dla mnie liczy się końcowy efekt, czyli jakość zdjęć. Ta jest na plus dla 70D, więc zdecyduję się właśnie na ten model.

Ehh, jakie to piękne uczucie, gdy po pół roku czytania, myślenia i analizowania, człowiek w końcu jest przekonany do danego systemu i modelu, a pozostaje mu jedynie zbierać kasę :) . Paradoksalnie pieniądze nie są największym problemem w zakupie lustrzanki, a sama analiza rynku i wybór modelu pod swoje potrzeby :D

Odpowiedz do tematu