Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka za około 1800zł
Autor Wiadomość
Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 04 Gru, 2013   

dragossani napisał/a:
Przy takich budżetach i tak zwykle kończy się na zakupie szkieł niesystemowych (Sigma, Tamron, Tokina, Samyang)

AgentCzesiek198 napisał/a:
jak nabiorę doświadczenia kupię jakiś szerokokątny i makroobiektyw

Np. Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM lub Sigma 10-20 + Tamron AF SP 90 f/2.8 Di Macro :smile:

Reklama

AgentCzesiek198 
Początkujący

hmmm widzę, że zdania są podzielone. Poczekam jeszcze na 1-2 opinie i podejmę decyzję. Na razie jestem za D5100 i A58.

Wojmistrz 
Obserwator

SLT bliżej do kompaktu z wymienną optyką niż lustrzanki. Teraz Sony nazywa to wyewoluowaną lustrzanką, ale jeszcze z rok temu kiedy mieli w ofercie normalne lustrzanki, mieli dział "Lustrzanki cyfrowe i SLT", teraz mają po prostu "Aparaty z wymiennymi obiektywami", gdzie są zarówno SLT jak i seria NEX. Prawdą jest natomiast to, że niezależnie jak się dany sprzęt zwie i jak działa, ważny jest efekt końcowy zdjęć, dlatego tak wiele osób przeszło na bezlustrowce.
RB, ma rację jeśli chodzi o zakup, ale nie wykluczaj Pentaxa i Canona. Idź do sklepu, zobacz co ci leży dobrze w ręce, podoba się z wyglądu i mieści się w twoim budżecie. Najgorsze co możesz zrobić to wdać się w rozmowę ze sprzedawcą i zdać się na jego doradztwo, bo ten nie jest obiektywny. Jeśli będziesz miał pytanie typu, podobają mi się modele X,Y,... to możemy ci wtedy wyłuskać ich wady i zalety. Sam musisz określić, co chcesz kupić i jakie są twoje wymagania, bo to twoje pieniądze.

AgentCzesiek198 
Początkujący

który z wymienionych w temacie (D5100, A58, K500) ustawi mi tak balans bieli, żebym mógł zrobić zdjęcie z całkowicie białym tłem? Skoro podane aparaty znacznie się nie różnią to zdecydowałem, że dzięki temu podejmę decyzje, bo balans bieli jest dla mnie ważny.

jaad75 
Klub Pierdzieli

TS napisał/a:
Gdyby istniała odpowiedź na Twoje pytania, to inne aparaty by się nie sprzedawały, więc byś tego pytania nie zadał :)
To nie jest prawda - istnieją apraty wyraźnie gorsze i lepsze tej samej cenie i te ewidentnie gorsze wciąż ktoś kupuje.
aha, to dzięki, czyli nie widzicie przeciwwskazań co do zakupu A58?
Widzimy. To słaby wybór, nawet jak na SLT.
RB napisał/a:
SLT to w zasadzie jest rodzaj lustrzanki bo ma lustro. częściowo przepuszczalne i nieruchome, ale ma.
Wg takiej definicji moja stara komórka to też lustrzanka, bo ma lustro. Wprawdzie obok obiektywu, ale ma. Ba, nawet w określonych warunkach służy ono do podglądu obrazu/kadrowania, czyli spełnia definicje lustrzanki bardziej niż SLT.
RB napisał/a:
Wg sznytu tutejszego forum nie jest jednak lustrzanką, bo nie jest i tyle.
Nie jest ponieważ lustro nie służy optycznemu podglądowi kadru.
RB napisał/a:
Zapewni podobna jakośc zdjęc
Było pytanie o RAW, więc nie zapewni podobnej jakości zdjęć.
czy obiektyw X-X u Sony jest tańszy/droższy od obiektywu X-X u Nikona czy Canona?
Zależy od obiektywu.

[ Dodano: Sro 04 Gru, 2013 19:41 ]
który z wymienionych w temacie (D5100, A58, K500) ustawi mi tak balans bieli, żebym mógł zrobić zdjęcie z całkowicie białym tłem?
To zależy od naświetlania i oświetlenia a nie od balansu bieli, bo ten można uzyskać dowolny, dowolnym aparatem.
Skoro podane aparaty znacznie się nie różnią to zdecydowałem, że dzięki temu podejmę decyzje, bo balans bieli jest dla mnie ważny.
Różnią się znacznie. Poza tym wspomniałeś o RAW, a tam balans bieli jest kompletnie bez znaczenia - ustawiasz jaki chcesz post factum.

AgentCzesiek198 
Początkujący

ok. W grze zostaje Pentax K-300 i D5100. Moglibyście wypisać mi ich wady?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Pentax K-500 (nie ma K-300, jest K-30, K-50 i K-500) - brak podświetlanych punktów AF w wizjerze, 12-bitowy RAW, nieruchomy ekran LCD, mniejsza dostępność obiektywów i akcesoriów.
Nikon D5100 - mały wizjer, który nie kryje 100% kadru, jedna rolka sterująca, brak sterowania zewnętrznymi lampami z wbudowanej, brak obsługi AF w starszych obiektywach (bez wbudowanego silnika).
To tak pobieżnie i z pamięci.

AgentCzesiek198 
Początkujący

to jutro wybiorę się do sklepu i zobaczę jak leżą w ręce itp. Na razie jestem za Nikonem.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja bym wybierał pomiędzy Nikonem D5100 i Sony A57. Reszte bym raczej odrzucił. Jako nieprzyzwyczajony do celownika optycznego lustrzanki śmiało możesz brać to SLT. :grin:

TS
[Usunięty]

Na razie jestem za Nikonem.

Dlaczego, czy wady A57 są istotne dla Ciebie i dlaczego?
Można wskzać tyle samo zalet A57 w stosunku do D5100: posiada stabilizację matrycy, większy wizjer, dodatkowo pokazujący przydatne informacje, fazowy autofokus podczas filmowania i podglądu na żywo...
Faktycznie, idź do sklepu, obejrzyj i włącz każdy aparat, będziesz miał pierwsze własne doświadczenia :)

kojut 
Entuzjasta

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ja bym wybierał pomiędzy Nikonem D5100 i Sony A57.

Ja bym wybierał pomiędzy D5100 a K-500 :razz: Alfa jednak odstaje od tych dwóch jakością obrazka. Różnice z między puszkami z grubsza wymienił jaad75 a o obiektywach pisał już Sunders:
Sunders napisał/a:
jak nabiorę doświadczenia kupię jakiś szerokokątny i makroobiektyw

Np. Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM lub Sigma 10-20 + Tamron AF SP 90 f/2.8 Di Macro :smile:
Powyższe są dobrym wyborem i są dostępne z mocowaniami Nikona i Pentaxa.

AgentCzesiek198 
Początkujący

w temacie był A58, A57 jest nieco za drogi. W którym z tych będących w tym temacie działa najlepiej autofocus nietylko przy fotografowaniu, ale też przy nagrywaniu filmów (A58, K-500, D5100 oraz dodatkowo jak pod tym względem sprawuje się A57).

PS. Czy ww. lustrzanki i "lustrzanki" mogą zmieniać ostrość podczas nagrywania? Mój kompakt nie miał takiej możliwości.

RB 

"najlepszy" AF przy video to obie alfy. Tylko niekoniecznie akurat to jest esencja kręcenia filmów. Ale w tej kategorii (AF przy video) wśród "lustrzanek i im podobnych" alfy sa No 1.

jaad75 
Klub Pierdzieli

W którym z tych będących w tym temacie działa najlepiej autofocus nietylko przy fotografowaniu, ale też przy nagrywaniu filmów (A58, K-500, D5100 oraz dodatkowo jak pod tym względem sprawuje się A57).
Przy fotografowaniu zdecydowanie najcelniejszy AF ma Pentax - przynajmniej wg. tutejszych testów, cała reszta wypada porównywalnie. Przy filmowaniu najskuteczniejszy AF mają z racji konstrukcji SLT, z tym, że AF przy filmowaniu to ogólnie pomyłka.

[ Dodano: Sro 04 Gru, 2013 21:19 ]
RB napisał/a:
Ale w tej kategorii (AF przy video) wśród "lustrzanek i im podobnych" alfy sa No 1.
Niezupełnie - jest znakomity CDAF Panasoników, fazowy z matrycy w 70D...

RB 

"Jakośc obrazka" oceń sobie gdzies na takim dpreview

http://www.dpreview.com/r...lpha-slt-a57/18

aby wiedzieć o jakich to róznicach Szanowni Koledzy powyżej tokują. Jeśli widoczna tam róznica między k-ileśtam a alfą ilestam jest dla Ciebie istotna - to już wiesz co kupić :-)

[ Dodano: Sro 04 Gru, 2013 21:23 ]
jaad75 napisał/a:

RB napisał/a:
Ale w tej kategorii (AF przy video) wśród "lustrzanek i im podobnych" alfy sa No 1.
Niezupełnie - jest znakomity CDAF Panasoników, fazowy z matrycy w 70D...

Prawda. Panasoniki sa tu bardzo skuteczne. 70d nie miałem okazji, lecz słyszałem pochwały. Niemniej spośród rozpatrywanych w tym watku jednak alfy.

[ Dodano: Sro 04 Gru, 2013 21:26 ]
jaad75 napisał/a:
z tym, że AF przy filmowaniu to ogólnie pomyłka.

Hmm, sa rózne filmy... nie kazdy ma ambicje czy chęci robienia za Svena Nykvista... Ba, wielu chce po prostu kota nakręcic jak po gumnie gania ;-)

Odpowiedz do tematu