Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zdjęcia telefonem
Autor Wiadomość
AdamDec34 
Nowy

Wysłany: Sob 31 Sie, 2013   Zdjęcia telefonem

Otóż na początek powiem, że nie wiem czy dobry dział jednak nie znalazłem takiego pasującego, a obecnie aparat w telefonach nie odbiega zbytnio jakością od tych w zwykłych kompaktach więc pomyślałem, że napisze w tym dziale.

Otóż od niedawna jestem posiadaczem Samsunga SII Plus z aparatem 8mpx. Że nie zawsze zabieram ze sobą lustrzankę, a telefon zawsze mam przy sobie to zacząłem robić nim zdjęcia jak coś mnie zainteresowało.

Pytanie mam jednak takie. Jak poprawić można jakość takich zdjęć? Jakimi zasadami się kierować? Przyznam, że nie mam doświadczenia w ogóle z kompaktami. Na necie widzę jednak sporo zdjęć znośnej jakości robionych telefonami i kompaktami więc da się. Tylko jak? Wiadomo, że nigdy one nie będą jak mojej lustrzanki ale wiem, że można poprawić ich jakość do znośnego poziomu :) Poradzi ktoś coś?

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sob 31 Sie, 2013   

AdamDec34, zdjęcie to zdjęcie, obojętnie czym zrobione, lustrzanką czy czymkolwiek. Każde zdjęcie najczęściej wymaga jakiejś korekty. Nawet te zrobione lustrzankami. Powiedziałbym, że w tym przypadku nawet częściej się to robi. I znowu dochodzimy do miejsca, w którym trzeba powiedzieć, że jakieś podstawy obróbki trzeba mieć. Mówisz, że masz Photoshopa i coś tam w nim robisz, ale coś zaczynam w to wątpić.
Wcześniej Ci poradziłem, żebyś zainstalował próbną wersję Lightroom i po prostu spróbował przesunąć kilka suwaków. To narządzie na początku jest bardzo proste i intuicyjne. Trudniej robi się dopiero później, kiedy zaczniesz poznawać lepiej Lightrooma, ale do tego czasu sam zdobędziesz już jakieś podstawy, a o to Ci chyba chodzi, prawda?

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 31 Sie, 2013   

AdamDec34, ten Samsung jest na Androidzie? Na Andruta jest chyba parę aplikacji do korekty fotek? Polecam Snapseed, nie wiem jak na Androidzie, ale na iOS sprawuje się bardzo fajnie. Jest też Photoshop Express, ale mnie nie zachwycił, przynajmniej nie na telefonie, może na tablecie.

apoloniusz 
Nowy
Fascynat

Wysłany: Wto 29 Paź, 2013   

Zdjęcia telefonem mogą być bardzo ciekawe i mogą tez być forma sztuki. Nie jest to to samo co sprzęt profesjonalny no ale można zrobić coś ciekawego.

Brylantyna 
Nowy

A czy w przypadku starszych telefonów z aparatem da się coś zdziałać? Mam Nokię E52 i zdjęcia wychodzą w sumie słabe. Czy ktoś się orientuje jak można by je poprawić choć trochę? Szukałem jakiegoś softu do telefonu ale nie znalazłem.

creepy 
Nowy

Brylantyna napisał/a:
A czy w przypadku starszych telefonów z aparatem da się coś zdziałać? Mam Nokię E52 i zdjęcia wychodzą w sumie słabe. Czy ktoś się orientuje jak można by je poprawić choć trochę? Szukałem jakiegoś softu do telefonu ale nie znalazłem.
Tak, oczywiście, że wszystko można poprawić...

Szkoda tylko, że jedynie w filmach :(

bogdanek 
Rozmowny

Wysłany: Wto 05 Lis, 2013   

Telefony przeważnie bardzo wolno ustawiają autofocus , wiec moja rada jest prosta , oprzyj się o coś i wstrzymując oddech pstrykaj . Samsung S2 plus robi naprawdę dobre zdjęcia .

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Kiedyś taki koleś zrobił swojej dziewczynie zestaw podstawowych przeróbek zdjęć, wrzucił to w aplikacje na telefon a potem to sprzedał.
http://www.youtube.com/watch?v=uJXOJ6oro_s :mrgreen:

Polecę Ci ten program, bo używam i jest ciekawy i na Twój telefon.

A jeśli chodzi o dobre zdjęcia telefonem - rób je wtedy, gdy masz do tego warunki. Nie dziw się, że w środku nocy masz zamiast zdjęcia szum wielkości arbuzów.

Fotograf1234 
Rozmowny

Dal mnie aparat w telefonie to po pierwsze nieograniczona mobilność. Prawda efekty bardzo dalekie od standardowego sprzętu, ale ten nie zawsze mam przy sobie. Ja stara się szukać ciekawej kompozycji, światła i tematu.
Na nasycenie, kontrast itp. to zawsze ma wpływ obróbka.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pon 02 Gru, 2013   

Michalowski napisał/a:
bo kupiłem dobry aparat, którym nie potrafię nic zrobić...
No tak... może czas przeczytać instrukcję, albo przynajmniej przełączyć na auto?

marcinb78 
Uczestnik

Wysłany: Pon 02 Gru, 2013   

Posiadam starą Nokie n8 i uważam że nadal robi przyzwoite foty na szybko oto. Zaletą jest lampa xenon. Jednak do jakości kompakta chyba nie ma co porównywać. Brak zoom, brak ustawień maualnych i często problemy z balansem bieli.

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 04 Gru, 2013   

mavierk wspomnial o warunkach odpowiednich do focenia. Zacheceni mobilnością telefonu chętnie korzystamy z niego gdzie popadnie, stąd nienajlepsze efekty. Żaden program do obróbki tego faktu nie zmieni i nie naprawi, ani żadna instrukcja obsługi i tryb auto. Fotografia jak piszą to malowanie światłem. Nalęzy to światło znaleść, zaadoptować, ewentualnie lekko zmodyfikować, następnie wykorzystać jak najlepiej możliwości aparatu i szkła i zrobić fotkę.
Znaleść, znaczy dobrać odpowiednio porę roku, porę dnia, ciekawe miejsce i motyw. Postanowić co ukrywamy a co pokazujemy, co pomaga, a co przeszkadza.
Zaadoptować, znaczy odkryć najlepszy jego kierunek (światła) i dopasować plany. Zastosować znane powszechnie zasady kompozycji obrazu.
Zmodyfikować, znaczy wykorzystac odpowiednią ogniskową, filtry, część możemy na kompie w domu.
Telefon nie posiada zbyt wielu zalet w dziedzinie fotografowania, możliwości aparaciku i szkiełka są bardzo ograniczone. Więc tym bardziej musisz szukać atrakcyjnego swiatła i motywu.
Nie jest to takie proste. Często próbuję wykonać fajną fotkę mojego miasteczka leżącego w dolinie Sanu.
Mam fajne punkty widokowe na wzgórzach, znam pory najlepszego światła. I co z tego. Widoczność przez wiekszość dni w roku jest taka sobie, lub kiepska, albo mgielki, albo dymy, albo załamka pogody, albo nieciekawe niebo. Ledwie kilka dni w roku jest fajnie, często po deszczu, burzy. Nie zawsze wtedy mogę się pojawić na miejscu. tyle krajobraz.
Innego rodzaju fotografia wcale nie jest łatwiejsza.
Polecam podręczniki fotografowania, najlepiej kilka, np. Mroczkowskiego. czytać po kilka razy, ćwiczyć.
Polecam oglądanie albumów malarstwa wielkich mistrzów, tam znajdziesz i kompozycję i sposoby wykorzystania światła. Także pomysły, którymi możesz się zainspirować.
Pewnie można wykonać telefonem fajnefotki ale jak już masz lustrzankę to ja wykorzystaj.

kocio
[Usunięty]

Wysłany: Czw 05 Gru, 2013   

Tak w temacie - trochę dla rozrywki, a trochę dla inspiracji - polecam filmik Pro Photographer, Cheap Camera Challenge (#2 Hermann Lee), czyli jak profesjonalista poradził sobie z iPhonem 2G :grin: .

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 05 Gru, 2013   

No poradzil sobie, znalazl światlo i je zmodyfikowal, modelka ubrana tak by się ocinać od jasnego tła, światło raczej na hi key, niz low. może się podobać.
Znany nam Robin Wong propagator firmy Olympus dobiera pięknie kolorowo oswietlone wieczorno- nocne plenery na bajecznie kolorowych targowiskach azjatyckich miast. piękne owoce, warzywa, wystawy, światła, neony, odbicia w wodzie. Albo idzie do oceanarium, gdzie potężne akwaria, bajecznie kolorowe, prezentują super kolorowe ryby i zwierzaki morskie. Takie fotki zawsze się podobają, człek myśli jakie piękne fotki robi ten Olympus. Wszystkie aparaty takie robią. Bo fotograf dopasowal optymalnie światło i motyw.

WoWo1
[Usunięty]

Wysłany: Pią 06 Gru, 2013   

Tak jak wcześniej zostało to już poruszone - na początek najlepiej Lightroom.
Poza tym, telefonu możesz uzyć jako świetnego narzędzia do nauki kompozycji - jedna ogniskowa, Ty i wyświetlacz. Ustawieniami manewruj w lustrze :)

Do tego pomimo wolnego AF bardzo łatwo możesz wykorzystać telefon do fotografii sytuacyjnej (w opcji kompozycji statycznej).

Na przykład, siedzisz sobie gdzieś na jakimś deptaku, niby to coś przeglądając na telefonie, a tym czasem jednym okiem obserwujesz i komponujesz scenę np. z artystą ulicznym. Dzięki temu masz fotki niepozowane, bo telefon nie budzi żadnych podejrzeń czy sensacji, tak jak lustrzanka.

Poza tym drugim ciekawym zastosowaniem jest filmowanie. Jeżeli masz ku temu "żyłkę", to wykorzystaj możliwości HD telefonu w tym zakresie.

Tak w kwestii jakości fotek dodam tylko (co może będzie śmieszne ale nie do końca dla niektórych oczywiste), to pamiętaj o czystkości obiektywu w telefonie. Te małe "oczka" łatwo ubrudzić, trzymając w kieszeni a przy wyciąganiu normą jest odcisk palca. Niby nic wielkiego, a spaprać zdjęcie potrafi. Sprawdź też, czy któraś z aktualizacji Androida nie zawiera opcji poprawy jakości pracy aparatu.

Odpowiedz do tematu