Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 08 Gru, 2013 Lumix Fz200 czy Nikon d3100 18-105
Witam.Zamierzam kupic aparat,nie moge sie jednak zdecydowac ktory.W gre wchodza raczej tylko te dwa modele.Wiem ze to dwie rozne bajki,lecz wlasnie nie moge zdecydowac ktora bajka bedzie odpowiednia dla mnie.Jestem amatorem,ktory jednak podobno robi ciekawe zdjecia,nie zamierzam dalej inwestowac w sprzet (dziecko mi sie urodzilo ),czyli w gre wchodzi jedynie kupno karty i jakiejs torby.Aparat bedzie sluzyl glownie do robienia zdjec bobaskowi,oraz czasem jakas przyroda.Prosilbym o pomoc i ewentualne sugestie co do innego sprzetu w podobnej cenie.Wazny jest dla mnie tez jasny obiektyw,zeby robic w miare zdjecia nie walac malenstwu lampa po oczach.Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Wazny jest dla mnie tez jasny obiektyw,zeby robic w miare zdjecia nie walac malenstwu lampa po oczach
To po cholerę zajmujesz się kompaktem z małą matrycą, której f/2.8 nie pomoże:
http://www.dpreview.com/r...210763951598335
i lustrzanką z ciemnym zoomem? Kup sobie nawet tego D3100 i 50-tkę, czy też 35-tkę 1.8.
Rzeczywiscie,chyba dzialy pomylilem Przepraszam.A co bedzie do moich celow bardziej odpowiednie?50 czy 35?I sa wersje D i G,jedna ma naped autofocusa,druga nie,ktorej bede potrzebowal do w/w aparatu?
A co bedzie do moich celow bardziej odpowiednie?50 czy 35?
Bardziej uniwersalna w ogólnym zastosowaniu będzie 35-tka - na matrycy DX/APS-C w jaką wyposażony jest D3100 daje standardowy kąt widzenia i jest odpowiednikiem 50-tki na pełnej klatce. Do portretów na APS-C lepsza będzie 50-tka, której kąt widzenia będzie tu odpowiadał 75-tce na FF. Podaję wartości ekwiwalentne dla pełnej klatki, bo w takich podano zakres obiektywu we wspomnianym Lumiksie (25-600mm).
Cytat:
I sa wersje D i G,jedna ma naped autofocusa,druga nie,ktorej bede potrzebowal do w/w aparatu?
Wersji z napędem. 35/1.8 zresztą w innej nie występuje, zwróć tylko uwagę, żeby ewentualna 50-tka była G.
[ Dodano: Pon 09 Gru, 2013 02:19 ]
Nawiasem mówiąc akurat D3100 niekoniecznie jest najlepszym możliwym wyborem, więc dobrze, żebyś podał widełki cenowe, bo być może, że dysponujesz budżetem, w którym da się zmieścić model z lepszą matrycą.
bo lustrzanka +1 szkło w dzisiejszych czasach może być frustrujące.
Tylko jeszcze bardziej frustrujące będzie uzyskiwanie notorycznie jakości zdjęć jak zalinkowana powyżej. Używalne ISO1600 w warunkach domowego światła zastanego, to absolutna konieczność, jeśli nie chcemy mieć poruszonej większości zdjęć. ISO1600 dla wspomnianego FZ200 da zaledwie 1/60s na pełnej dziurze (f/2.8) i to dla bardzo jasnych (jak na domowe oświetlenie) warunków EV 5.
jaad75, ja nie polecam FZ200 ani takich konstrukcji do fotografowania dzieci, ale jeszcze czasem warto iść na kompromis - czytaj np bezlustrowce. Do tego trzeba pamiętać, że co komu ze szkła np f/1.8 gdzie względnie jest od f/2.8, a żyleta dopiero od f/4. To zawsze są kompromisy, a szczególnie jak się nie ma na to odpowiednio dużej kasy. Fotografia to droga zabawa jeśli chce mieć się super efekty... zresztą jak wszystko na świecie poza religią
Idąc "za ciosem" pracy w wysokich ISO, dlaczego nie Pentax k-500?
Do tego trzeba pamiętać, że co komu ze szkła np f/1.8 gdzie względnie jest od f/2.8, a żyleta dopiero od f/4.
Względnie, to pojęcie względne... Te szkła po lekkim domknięciu (do f/2) dadzą w miarę przyzwoitą jakość, a i ISO1600 będzie wyglądalo znacząco lepiej niż w kompakcie, więc będzie mógł albo skrócić czas do tej 1/125s, co zapewni mu przyzwoicie niski poziom poruszeń, albo ryzykować poruszeniami przy 1/60s, ale przymknąć szkło do f/2.8, czy też alternatywnie obniżyć ISO do 800, co zapewni już dość niski poziom szumów.
Dzieki za pomoc.Teraz juz wiem ze nic nie wiem Wojmistrz ,szansa na rozbudowanie systemu zerowa,budzet tez nie za wysoki 1600-max1700.Wiec moze lustrzanke sobie odpuszcze,uzywki nie chce-tak juz mam ze wole nowe na gwarancji,wiec moze jednak jakis kompakcik z jasnym szklem i duza matryca?Lub jakies 3/4 ale w kicie juz z w miare jasnym obiektywem?
Sam musisz wybrać kompromis dla siebie. Nie chciałem ciebie zrazić do lustrzanki, raczej, że powinieneś poszukać lustrzanki z w miarę sensownym zoomem. Za 1700 można szukać świątecznych promocji na D3100 z 18-105VR, a bez specjalnego szukania dostać go z 18-55VR. Gdybyś dał radę zebrać jeszcze odrobinę (250zł) to warto dopłacić do D3200, albo do D5100. Teraz lampą błyskać dziecku nie będziesz, to fakt, ale na początku dzieci śpią nieruchomo , potem nie będzie takich skrupułów. Często bywa tak, że przy dziecku przez wiele lat nie można sobie pozwolić na kolejny taki wydatek. 18-105 to na prawdę znaczny zakres ogniskowych, a w przypadku Nikona naprawdę udany obiektyw zestawowy.
18-105 jest zbyt ciemny do fotografowania dzieci we wnętrzach. Zdecydowanie za ciemny. Oczywiście do śpiącego noworodka się nada, choć problemem będzie utrzymać sensowny czas z ręki, ale ile zdjęć można robić śpiącemu dziecku? Ze (skromnego) doświadczenia wiem, że po pierwszych paru zdjęciach próbuje się je jednak złapać w tych krótkich początkowo chwilach aktywności.
Kompakty z matrycą klasy ~1/1.6", z jasnym szkłem, dadzą Ci podobne możliwości, co lustrzanka/bezlusterkowiec z kitowym plasticzakiem, ale nie mogą się równać z aparatem systemowym z dużą matrycą i jasną optyką.
Opcją jest oczywiście lampa zewnętrzna, z obracanym palnikiem (błyskasz światłem odbitym, które nie jest żadnym problemem nawet dla noworodka), ale to kolejny wydatek, na który z tego co piszesz nie bardzo Cię stać...
Dzieki za pomoc panowie Z uwagi na budzet jaki posiadam nic lepszego chyba nie kupie,wiec zdecydowalem sie jednak na tego D3100 z 35 1.8.Nie jest to szczyt marzen,ale do moich skromnych potrzeb powinien chyba starczyc.Teraz tylko szukam gdzie najtaniej
Wiesz co, z tymi "używkami" to byś się zastanowił.
Akurat mam tutaj trochę doświadczenia, bo kupowałem 4 używane aparaty Canona na ebay.de i coś mogę na ten temat powiedzieć.
Nie jest tak strasznie, jak byś myślał. Owszem, ryzyko istnieje, ale … jeśli dobrze poszukasz, może nawet przy pomocy ludzi z forum, to znajdziesz coś odpowiedniego.
Nie wiem, czy brałbym d3100, nawet w akcie desperacji, tym bardziej, że są inne, bardziej udane konstrukcje, jak choćby d5100, nie wspominając o Pentaxach.
Canona nie proponuję, bo znając tutejsze trendy, a także jakość matryc APSC Canona, uważam, że mimo wszystko, nawet używkę można kupić, ale na zasadzie: WIEdziały gały co brały i JAKOŚĆ znały.
Heh No i jednak zycie jak zawsze zweryfikowalo wszystkie plany i kupilem Lumixa Gx1 Teraz tylko czekam na przyplyw lewej gotowki (czytaj becikowe) i kupuje ta jasna staleczke z Olympusa.Jednak rozmiar mnie przekonal,a nie chcialem sie w kompakta pakowac.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14