Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tylko po co, jak w zasadzie gdziekolwiek można kupic odpowiedniego N. Te P nie podniosą możności foto ani ani, Ni konami się zrobi to samo. Jak ktoś lubi, chce itd (np. chce byc względnie oryginalny) to fajowo. Inaczej, to w zasadzie po co?
A z odleglościami to nie tak jak z Krakowem i Zakopanem, tylko tak jak się nawet sprawdzić nie chciało...
jak w zasadzie gdziekolwiek można kupic odpowiedniego N.
Taa... tyle że do "odpowiedniego" N. musisz odpowiednio (tysiąc - dwa) dopłacić.
RB napisał/a:
tak jak się nawet sprawdzić nie chciało...
Na mapie patrzyłem i wyglądało podobnie. Wszystko zależy od skali.
Z Krakowa do Pragi mam dużo dalej... chyba nawet dalej niż do Wiednia.
A Wrocław nawet lubię , choć od 20 lat nie byłem.
jak w zasadzie gdziekolwiek można kupic odpowiedniego N.
Taa... tyle że do "odpowiedniego" N. musisz odpowiednio (tysiąc - dwa) dopłacić.
Nie, N za tyle samo co P zrobisz identyczne zdjecia. A cała reszta to juz wtedy jak Ci się chce jeździc itede (czyli mocno brutalizując, fan lub desperado). Jak komuś chce sie pentaksowatośc sprawdzać - OK, fajne aparaty. Tylko lepszym wykonywaczem zdjęć, pstryków czy czegokolwiek od "mania" P się nie będzie ani ani tyci. A przepraszam, będzie się zdecydowanie lepszym nosicielem korpusu na deszczu na kurtce.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 07 Gru, 2013
RB napisał/a:
N za tyle samo co P zrobisz identyczne zdjecia.
Wiesz , to samo można było kiedyś powiedzieć o Zenicie i Prakticy - ale jakoś ludzie woleli jednak Praktiki - wiesz - lepszy wizjer , wygodniejsza obsługa...
Taki detal z ostatniej chwili - jest ta akcja Samyanga - kupiłem sobie taką 14-tkę 2,8 za 1135 zł zamiast wydawać 1300 za wersję do Nikona . A mam wszystko to samo a nawet więcej o stabilizację i potwierdzenie ostrości i pułapkę ostrości. Nawet w stosunku do serii 7-tysięcy.
Wiesz , to samo można było kiedyś powiedzieć o Zenicie i Prakticy - ale jakoś ludzie woleli jednak Praktiki -
Andrzej, to nie jest kwestia wolenia tylko kwestia czy jeździć po świecie za wynalazkiem firmy P która ma na tyle głęboko w d..e klijentów z Bo Lan (i pewnie kilku innych kraików), że aby byc dopuszczonym do łaski nabycia ich produktu trzeba jeździć po kraju jak za przeproszeniem kot z pęcherzem. I w zasadzie - z mojego subiektywnego punktu widzenia - nie ma to najmniejszego sensu. Oczywiście - można mieć większą subiektywną przyjemność obcowania z Pentaksem. Jak ktoś ma lub chce sprawdzić czy ma - to wtedy warto jeździć nawet do Pardubic albo Kaliningradu.
Argument z akcją i oszczędzeniem 175 PLN teraz (bo akcja) zaiste bezcenny
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 09 Gru, 2013
RB napisał/a:
Argument z akcją i oszczędzeniem 175 PLN teraz (bo akcja) zaiste bezcenny
Akcja tylko przyśpieszyła decyzję , którą i tak miałem podjąć.
A 200zł róznicy w cenie - niby niewiele, ale jednak te kilkanaście % ceny obiektywu.
Nie wiem jak ty , ale ja muszę na te dwie stówy zapracować.
A argument - dotyczy nie pojedynczego obiektywu - to był tylko przykład, ale wszystkich obiektywów manualnych. Nic nie poradzę że Nikon tak ma, i że nie ma stabilizacji w korpusie.
RB napisał/a:
że aby byc dopuszczonym do łaski nabycia ich produktu trzeba jeździć po kraju jak za przeproszeniem kot z pęcherzem.
Niekoniecznie , można zamówić w sieci - wyjdzie nawet taniej. Jak widzisz jest to kwestia "wolenia" . Poza tym mam wrażenie że nie w każdym mniejszym mieście kupisz również droższe modele Canona czy Nikona - tak samo z powodu czysto ekonomicznego - kupiec wklada kasę w towar który mu zejdzie najprędzej - czyli ten najtańszy i najlepiej znany.
Ja nie muszę nigdzie jeździć , ty chyba też - bo we wrocku coś jednak jest.
W wielu innych dużych miastach też można znaleźć Pentaxa.
W niektórych, dystrybutor zrobił nawet "drzwi otwarte" - i można było sobie popstrykać nowymi limitedami z nowym K-3 ... A nawet kupić trochę sprzętu nieco taniej. Więc może jednak ktoś tych klientów w BOLAN ceni...
Akcja tylko przyśpieszyła decyzję , którą i tak miałem podjąć.
A 200zł róznicy w cenie - niby niewiele, ale jednak te kilkanaście % ceny obiektywu.
Andrzej, niecodziennie się wyprzedaje słabo sprzedawalne, zalegające obiektywy z niszowym bagnetem. Albo inaczej - normalnie ceny obiektywów z mocowaniem P nie sa niższe od innych.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Niekoniecznie , można zamówić w sieci - wyjdzie nawet taniej. Jak widzisz jest to kwestia "wolenia" .
tak, a jak się nie spodoba to se możesz odesłać. W ten sposób trochę klientów ubywa Pytanie generalnie jest, gdzie mozna pooglądac ...
Poza tym mam wrażenie że nie w każdym mniejszym mieście kupisz również droższe modele Canona czy Nikona
Ale my nie mówimy o droższych modelach, tylko o podstawowym modelu. Ktoś, kto chce kupić droższy model to już zwykle wie dlaczego chce Pentaksa k-3 (i po niego jedzie) lub dlaczego nie opyla mu się nawet w tą stronę spoglądać (i nie jedzie, jadąc po jakieś d600 czy coś tam). Na początku jest wybór ogromny, bo mało wiesz i masz dużo otwartych dróg - nie masz wiedzy co Ci potrzeba, uprzedzeń, przyzwyczajeń itede. I w tym wypadku po cholerę tłuc sie do Wrocka (na Pragę już spuśćmy zasłonę milczenia) po wynalazek jak w Kłodzku Nikona kupisz/obejrzysz bez większego problemu? Trzeba być mocniej zmotywowanym do samodzielnego sprawdzenia, lub chcieć mieć "rzadki sprzęt"
Andrzej.M. [Usunięty]
RB napisał/a:
niecodziennie się wyprzedaje słabo sprzedawalne, zalegające obiektywy z niszowym bagnetem. Albo inaczej - normalnie ceny obiektywów z mocowaniem P nie sa niższe od innych.
Tu się mylisz , ta promocja dotyczy wielu róznych modeli Samyanga z różnymi mocowaniami , również Nikona. I sprzęt jest prosto z fabryki!
Musiałem nawet 3 dni poczekać żeby do sklepu dojechał. Może sobie o tej promocji doczytaj ... tylko kilka sklepów ją ma.
We Wroclawiu - to już wiesz, bo sam podałeś, w Krakowie czy Katowicach i W-wie też nie ma problemu. W innych większych miastach pewnie podobnie.
A Nie mówimy o najtańszych "wydmuszkach" tylko o prawdziwych aparatach - które są tylko troszkę droższe, za to oferują znacznie więcej , więc sądzę że warto. Jak ktoś wie czego chce , albo się w porę zorientuje - raczej nie będzie żałował fatygi.
które są tylko troszkę droższe, za to oferują znacznie więcej
To sprawa preferencji. Zdjęcia robią takie same jak inne, niektórych dupereli nie oferują, niekiedy mają naprawdę durne braki (np. podświetlenie punktów AFu w najtańszym ), mają swe ograniczenia - jak wszystko na tym świecie.
więc sądzę że warto. Jak ktoś wie czego chce , albo się w porę zorientuje - raczej nie będzie żałował fatygi.
)
Ale my tu radzimy zwykle osobom, które niezbyt dobrze wiedzą czego chcą. Klient najpewniej nie bedzie żałował fatygi za Pentaksem. Jak się pofatygował i jak kupi to i najpewniej będzie zadowolony. Inny kupi Nikona, Canona czy Sony i tez będzie najpewniej zadowolony i to najpewniej bez fatygi. No to po cholerę się fatygować?
Co do promocji - OK, nie czytałem, bo to nie moja brocha. Ale jak jest na wszystko i na Nikosia też (może na inne szkła) to ogólnie argument propentaksowy z tego żaden.
Andrzej.M. [Usunięty]
RB napisał/a:
niekiedy mają naprawdę durne braki (np. podświetlenie punktów AFu w najtańszym
Zgadza się - mam tak w K-x i wcale mi nie przeszkadza. Chociaż wymieniłem matówkę na klin i nie wiem gdzie dokładnie mierzy. ale się przydaje, nawet z tym lusterkowym nibypryzmatem.
RB napisał/a:
nie czytałem, bo to nie moja brocha.
No, jak nie dokupujesz optyki - to nie twoja...
RB napisał/a:
argument propentaksowy z tego żaden.
Widać nie zrozumiałeś -
po pierwsze - taniej niż do nikona o te kilkanaście procent
po drugie - z pentaxem działa jak z dedykowanym obiektywem , tyle że manualnym bo bez AF ( tyle że przy ogniskowej 16mm, 14mm, 10mm czy 8mm AF jest średnio konieczny).
po trzecie - każdy manual może korzystać z wbudowanej stabilizacji - co w gorszym świetle się przydaje.
Nie. Ta firma nie produkuje interesujących mnie obiektywów. Nie mam Pentaksa
Widać nie zrozumiałeś -
Andrzej, jak zrozumiałem kupiłes samyanga do P ze znizką taniej niż do Nikona bez znizki. I - to najistotniejsze - że znizki nie sa permanentne. Potem może być na obyrtke...
To, ze na akcyjnej wyprzedaży udaje się kupić szkło Samyanga do P taniej niż do N to jest zaiste świetny powód by zachęcać ludzi do uganiania się po kraju celem odnalezienia korpusu Pentaksa z dolnej pólki, który mogliby obejrzeć przed dokonaniem zakupu... naprawdę Twe sławetne 12- 19 punktów już było w tym nieco lepsze...
Andrzej, jak zrozumiałem kupiłes samyanga do P ze znizką taniej niż do Nikona bez znizki.
Źle zrozumiałeś - wersja do Nikona jest trochę droższa, obojętne, czy ze zniżką, czy bez, a w wersji na bagnet K masz co najmniej tę samą funkcjonalność i jest to funkcjonalność znacznie większa niż w wersji C i S.
A czy to jakiś istotny argument za Pentaksem, to zupełnie inna sprawa, ale już to, że oferuje lepsze puszki w cenach zbliżonych do entrylevelowych wydmuszek może takim być... I tak, ja bym wolał pofatygować się po lepszy sprzęt niż kupić to, co mają na stanie w warzywniaku za rogiem.
I tak, ja bym wolał pofatygować się po lepszy sprzęt niż kupić to, co mają na stanie w warzywniaku za rogiem.
w zestawieniu z tym:
jaad75 napisał/a:
ale już to, że oferuje lepsze puszki w cenach zbliżonych do entrylevelowych wydmuszek może takim być…
jest mocnym argumentem przemawiającym za APSC Pentaxa.
Dwukółkowym APSC z bdb oprogramowaną matrycą.
Moim faworytem, dla tych, co mają mały budżet, pozostaje k5, który w dalszym ciągu można JESZCZE NOWY na ebayu kupić.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 10 Gru, 2013
RB napisał/a:
jak zrozumiałem kupiłes samyanga do P ze znizką taniej niż do Nikona bez znizki.
Znowu żle zrozumiałeś , ale nie dziwię się skoro nie odwiedziłeś odpowiedniej strony portalu Optyczne.pl . Do Nikona też były w promocji , tyle że zarówno w promocji, jak poza nią są zwyczajnie droższe z powodu koniecznego elementu elektronicznego .
[ Dodano: Wto 10 Gru, 2013 08:48 ]
RB napisał/a:
Twe sławetne 12- 19 punktów już było w tym nieco lepsze...
No Andrzej, kajam się, aby Twe posty w zakresie cen sprzętu zrozumieć to bez uprzedniego przygotowania merytoryczneego na odpowiednich stronach jest po prostu trudno
RB napisał/a:
Twe sławetne 12- 19 punktów już było w tym nieco lepsze...
Ciesze się że się przydało...
Oczywiście, zniechęcając mnie dość skutecznie do tego skądinąd jakże miłego systemu.
W każdym razie: o ile Andrzeju chcesz (jak mniemam) w czytelnikach tego forum wytworzyć wrażenie, że aparaty P sa na tyle wyjątkowe, ze celem zaznajomienia się z ich ofertą w segmencie tanich lustrzanek (za ca 2 tys PLN z obiektywem) warto wybrać się specjalnie z Kłodzka do Pragi (ca. 400 km w obie strony), o tyle chcę tu jasno przedstawić swoje zdanie, iż w tym celu nie warto wybierać się nawet z Kłodzka do Wrocławia (ca. 200 km w obie strony), zamiast tego:
a) kupując za przeznaczone na aparat pieniądze sprzęt innej firmy. Czyli właśnie (nie patrząc na tanie chwyty emocjonalne, mające w ewentualnych łowcach Pentaksów wytworzyć poczucie Tej Wyjatkowości)) kupić w tym warzywniaku za rogiem i robić zdjęcia, lub składować aparat w szafie, jak kto lubi.
b) kupic co się wydaje słusznego 'ślepo' w necie. Nie jeździć po Pragach, Wrocławiach, Krakowach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10