Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka Nikon D800 czy bezlusterkowiec Sony A7R?
Autor Wiadomość
WiciuV1 
Nowy

Wysłany: Nie 08 Gru, 2013   Lustrzanka Nikon D800 czy bezlusterkowiec Sony A7R?

Witam,

mój wujek (20+ lat doświadczenia w fotografii + kilka lat w video) szuka albo półprofesjonalnej lustrzanki (typu D800, ew. D610) albo bezlusterkowca z wyższej półki (jak SONY A7R). Będzie to pierwszy cyfrowy sprzęt, dotąd używał tylko analoga :) Cel fotografowania to głównie: krajobrazy, architektura, zdjęcia rodzinne oraz zdjęcia łodzi/jachtów. Do tego dochodzi video - głównie: łodzie motorowe, jachty, itp. Wujkowi zależy na sensorze FF, wysokiej jakości foto i video oraz dobrej ergonomii, dobrym wyborze szkieł (dostępność), etc.

Budżet to 10-11 tys. zł z jednym obiektywem (docelowo szklarnia się powiększy). Już kilka szkieł manualnych pod FX posiada z bagnetem F. W grę wchodzi tylko nowy sprzęt.

Wybór (wstępnie) padł na:

Nikon D800 (zalety: Nikon chyba wycisnął z tego sensora więcej niż Sony; świetna ergonomia- duża obudowa; podwójny slot kart, uszczelnienia, posiadanie już szkieł pod z bagnetem F)

oraz

SONY A7R (zalety: sensor z D800E; lepsze video + dodatki jak focus peaking/zebra, itp., ciągły AF; brak problemów z BF/FF oraz brak lustra czyli teoretycznie mniej jest rzeczy jakie mogą się popsuć).

Wujek stawia bardziej na D800, aczkolwiek widzi też pewne niezaprzeczalne zalety A7R.

Proszę o doradzenie: co wybrać z tych dwóch?
(a może jest jakaś ciekawa alternatywa za podobne pieniądze?).

DZIEKUJE!

W.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 08 Gru, 2013   Re: Lustrzanka Nikon D800 czy bezlusterkowiec Sony A7R?

WiciuV1 napisał/a:
Wujkowi zależy na ...... dobrym wyborze szkieł (dostępność), etc.

Jeśli dedykowanych to zdecydowanie Nikon. Jeśli chce się bawic w dołaczanie każdego wynalazku jaki mu w łapy wpadnie (z pełnymi konsekwencjami tego jeśli chodzi o niedzialanie róznych automatyk) to tylko Sony (i przejściówki). Ew. poczekać jak się sprawa u S z ichnimi szkłami do tego cuda rozwinie (ale po co, u Nikona są...).

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 08 Gru, 2013   

Jeśli do dalszej rozbudowy i ma już ileś tam obiektywów do Nikona to odpowiedź nasuwa się sama. Po co dodatkowo kombinować?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

WiciuV1 napisał/a:
aczkolwiek widzi też pewne niezaprzeczalne zalety A7R.
Jakie? Bo może się okazać, że właśnie ten sprzęt będzie lepszy...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Jedyną zaletą może być waga, mniejsze wymiary, mnie osobiście już znudziły sie wielkie kloce. :razz:

siosio 
Maniak

Dla amatora Sony A7R, będzie lepszym wyborem ze względu na ciężar i wielkość...... Przy manualnym ostrzeniu i filmowaniu to A7R jest lepsze. Jakość obrazka jest mniej więcej tak samo dobra jak w D800E - w każdym razie bardzo wysoka. Obrazek będzie ostrzejszy niż w D800.

D800 ma szybszy AF oraz szybsze zdjęcia seryjne.

Są już 4ry ciekawe szkła Sonego do A7R, a na pewno będzie ich więcej. W dodatku pewnie zaraz Sigma się obudzi, a Samyang to już chyba ma obiektywy na bagnet FE.

WiciuV1 
Nowy

Wysłany: Wto 10 Gru, 2013   

Nieco później się do Was odniosę, narazie "wyskrobałem" coś takiego:

Przeglądałem ostatnio fotki z obu aparatów i muszę powiedzieć, że SONY MZ wypada lepiej:

Tu przykładowo jest zdjęcie testowe:

Nikoś D800E

http://www.imaging-resour...0EhSLI01600.HTM

Soniak A7R

http://www.imaging-resour...LI00100NR2D.HTM

Sony A7R daje wyraźnie wyższą ostrość na zdjęciach, aczkolwiek nie oddaje idealnie kolorów (np. czerwony jest zbyt nasycony).

W przeważającej liczbie "konkurencji" lepszy jest Nikon D800. Duża obudowa (lepsze trzymanie i ergonomia), funkcjonalność, bardzo mocna bateria (coś koło 1300 zdjęć, w Sony - tylko ok. 300-350), dwa sloty kart, duży wybór dobrych szkieł, szybki AF, itd. Nikon jest znakomity, choć Sony jakby ciut lepsze zdjęcia robi :) . Nie wiem jak z Video. Nie porównywałem jeszcze.

Tu są linki do "sample images": (w Sony pliki .ARW - otwiera je m.in najnowszy Lightroom i program Sony RAW Converter,....):

Tu jest konwerter z SONY (ARW) do NIKON (NEF):
http://bagnonm.blogspot.c...-raw-files.html

Bezpośredni link: http://www.bagnon.com/raw2nef/raw2nef64.zip

Tu zdjęcia z SONY - RAWy:

http://www.imaging-resour...-a7rGALLERY.HTM

A tu fotki JPG NIKON-a:

http://imaging.nikon.com/...00/sample01.htm

Powiedzcie czy widzicie różnice i na czyją korzyść?

Ja już swoje zdanie wyrobiłem, ale chętnie usłyszę inne osoby, lepiej znające się na rzeczy.

W.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

WiciuV1 napisał/a:
Sony A7R daje wyraźnie wyższą ostrość na zdjęciach, aczkolwiek nie oddaje idealnie kolorów (np. czerwony jest zbyt nasycony).
To są JPEGi prosto z puszki. A aparaty mają to do siebie, że można kontrolować sposób w jaki JPEGi są tworzone. Na przykład można w Nikonie podciągnąć ostrość albo kontrast i od razu będą efektowniej wyglądały takie pliki. Innymi słowy porównujesz zachowanie na domyślnych nastawach. To tak, jakbyś telefon komórkowy wybierał po tym, jaką ma domyślną tapetę czy dzwonek.

WiciuV1 
Nowy

Masz rację, jeśli chodzi o JPG, ale w linkach na dole są RAW-y z SONY. I powiem, że nie widziałem równie dobrych RAW-ów z Nikona D800 czy D800E. Może ślepy jestem i się nie znam, ale różnica na korzyść SONY była MZ spora.

Oczywiście te zdjęcia RAW też wykonane są w różnych warunkach. Jednak nie dotarłem do porównania RAW-ów wykonanych w tym samym miejscu, identycznym szkłem, przy identycznych nastawach, itd.

Wojmistrz 
Obserwator

WiciuV1 napisał/a:
Tu przykładowo jest zdjęcie testowe:

Nikoś D800E

http://www.imaging-resour...0EhSLI01600.HTM

Soniak A7R

http://www.imaging-resour...LI00100NR2D.HTM

Zajefajne porównanie... zobaczcie exif data... Nikon ISO 1600 vs Sony ISO100 :mrgreen:

WiciuV1 
Nowy

Cytat:
Zajefajne porównanie... zobaczcie exif data... Nikon ISO 1600 vs Sony ISO100 :mrgreen:

No tak, masz rację. Głupio chłopaki zrobili z imaging-resources, a strona w sumie jest często polecana :)

Poszukam czegoś bardziej miarodajnego....

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

WiciuV1 napisał/a:
I powiem, że nie widziałem równie dobrych RAW-ów z Nikona D800 czy D800E. Może ślepy jestem i się nie znam, ale różnica na korzyść SONY była MZ spora.
A jak wołałeś te RAWy? Używając domyślnych wartości wołarek?
WiciuV1 napisał/a:
Jednak nie dotarłem do porównania RAW-ów wykonanych w tym samym miejscu, identycznym szkłem, przy identycznych nastawach, itd.
A po co takie porównanie? Chcesz RAWy to sobie definiujesz procedurę wywoływania pod swoje preferencje. I w tym momencie istotne jest tylko to, jak pracuje matryca: jaki zakres i dynamikę tonalną daje. Jak szumi na wysokim ISO.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Pod linkami są również pliki RAW. Ale nie o to chodzi - obydwa aparaty podobnie obrazują i z obydwu kupujący będzie zadowolony, jeśli ma obiektywy systemowe do jednego z systemów - to wybór jest prosty - chyba że woli inną puszkę. To już osobiste wybory wchodzą w grę - upodobania, wygoda , nawyki czy nawet wygląd aparatu. Jak poczeka z 6 miesięcy - to może dojdzie trzecia puszka - pentax... Ale tak to można czekać lata całe - ja bym brał to do czego mam szkła i tyle. Co z tego że wydam na aparat który odrobinkę lepiej obrazuje (a różnice są minimalne) , jeżeli wielu zdjęć nie zrobię mając jeden obiektyw.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Te aparaty to dwa różne światy, wspólnym mianownikiem jest tu tylko matryca. D800 to prawdziwa lustrzanka "z krwi i kości", natomiast A7r to bezlusterkowiec o kształtach lekko nawiązujących do lustrzanki, co świadczy, że jednak ergonomia lustrzanki jest najlepsza. Wybór oczywiście należy do pytającego. Ja bym wybrał jednak lustrzankę. Wybierając Nikona wybieramy system, nie tylko korpus. :grin:

MC 

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
jednak ergonomia lustrzanki jest najlepsza

Jak dla kogo :smile:

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Wybierając Nikona wybieramy system, nie tylko korpus

Z tym się akurat zgadzam, może za jakiś czas będzie lepiej.

Odpowiedz do tematu