Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw szerokokątny do filmowania
Autor Wiadomość
swinka 
Nowy

Wysłany: Sro 11 Gru, 2013   Obiektyw szerokokątny do filmowania

Cześć

Chciałem zrobić żonie prezent w postaci obiektywu szerokokątnego do aparatu Canon 650D. Główne zastosowanie - dynamiczne filmy, teledyski.
Jestem laikiem w sprawie fotografii, a moja wiedza kończy się na aparacie w komórce, więc bardzo liczę na Waszą pomoc.

Jaki byście polecili obiektyw? Koleżanka żony ma Sigma 10-20 3,5 HSM EX, ale nie znalazłem informacji czy nadaje się do filmowania. Może coś innego?
Budżet tak do ok 2000zł. Może być nowy lub używany

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 11 Gru, 2013   

Tego obiektywu za 2tys. nie kupisz , chyba że używkę. Do filmowania nada się każdy systemowy a nawet 'kundelek" jeśli się wie jak używać.

swinka 
Nowy

A to nie ten?
http://www.ceneo.pl/14899043
Cena średnio 1800zł. Czyli ogólnie każdy szerokokątny się nada?
A jakieś jeszcze propozycje w cenie do 2000zł?

Usjwo 
Optyczny

Samyang 14mm, wersja do filmowania jest z "bezklikowa" przeslona. Ten obiektyw jest manualny. Kosztuje grubo ponizej 2000PLN

swinka 
Nowy

Czy o takim mowa? bo cena na prawdę atrakcyjna
http://allegro.pl/samyang...3766292078.html

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

swinka, jeśli typowo do filmowania, to o taki:
http://allegro.pl/samyang...3760531113.html

Usjwo 
Optyczny

raczej ten:
http://allegro.pl/samyang...3710674613.html

to ten sam obiektyw z plynna przeslona

jaad75 
Klub Pierdzieli

Pamiętaj tylko, że 14mm, nawet na APS-C, to akurat do filmowania bardzo szeroko (odpowiednik ~22mm na pełnej klatce), taki kąt może być mniej użyteczny, niż Ci się wydaje.

swinka 
Nowy

jaad75 napisał/a:
Pamiętaj tylko, że 14mm, nawet na APS-C, to akurat do filmowania bardzo szeroko (odpowiednik ~22mm na pełnej klatce), taki kąt może być mniej użyteczny, niż Ci się wydaje.

To co byś bardziej proponował? ten 10-20mm? Nie wiem co to znaczy APS-C :(

Andrzej.M.
[Usunięty]

Usjwo napisał/a:
Samyang 14mm

Teraz około 1200zł w niektórych sklepach - tych co mają akcję z Samyangiem. Jeśli żonie pasuje 10-20/3,5 - to jest on akurat "pośrodku" tego przedziału - da odpowiednik 22,5mm na 35mm.I jasny jest T~3,5 (przy f=2,8). i radełkowany pod zewnętrzny silnik AF - normalnie rozpusta. Do fotografii sobie podobny sprawiłem (ale nie filmowy). Jak ma obiektyw 'kitowy' to ten ładnie go uzupełni. Samyang T3.1 14mm ED AS IF UMC
Cytat:

A to nie ten?
http://www.ceneo.pl/14899043

Ten jest ciemniejszy i gorszy optycznie , ale do filmowania jakość zupełnie zadowalająca. Do zdjęć też się nada.
Albo Tokina 11-16/2,8 - jaśniejsza ze światłem 2,8...

jaad75 
Klub Pierdzieli

swinka napisał/a:
To co byś bardziej proponował?
Jakie obiektywy żona ma w tej chwili? To ma być tylko do filmowania, czy do fotografii będzie też używany? Na ile zaawansowanym "filmowcem" jest Twoja żona? Posiada jakieś typowo filmowe akcesoria (ten obiektyw oprócz tego, że ma bezstopniowy pierścień przysłony ma też zębatkę follow-focusa na pierścieniu ostrości). Do jakich konkretnie ujęć chciałaby to szkło wykorzystywać?
swinka napisał/a:
Nie wiem co to znaczy APS-C :(
To rozmiar matrycy w 650D.

swinka 
Nowy

@AndrzejM.Makuch i @jaad75
Żona ma tylko Kitowy obiektyw.
Nowy obiektyw ma być do filmowania, ale jak słyszałem też ma zamiar z niego robić zdjęcia, ale raczej filmowanie jest na pierwszym miejscu, bo jak ją zacytuję
Cytat:
"chodzi o to czy jest dobry do nagrywania filmów (w sensie ten Sigma 10-20 3,5 HSM EX) czy w tej ceniemożna coś lepszego;]"

Żona nie jest raczej aż tak zaawansowanym filmowcem, ale ma o tym pojęcie po skończeniu ASP. Do tego zajmuje się efektami jakoś do filmów w AfterEffects czy jakos tak. Ja jestem po polibudzie i nic nie rozumiem ;)

Co do ujęć z tego co opowiadała, chciała nagrać teledysk. Byłyby one trochę dynamiczne.

Sorry, że tak Wam głowę zaprzątam ...... :/

Edit.
Do zdjęć ten będzie też ok? Samyang T3.1 14mm ED AS IF UMC

jaad75 
Klub Pierdzieli

swinka, w zasadzie każdy obiektyw można użyć do nagrywania filmów, tyle, że ten Samyang jest szkłem dedykowanym do tego celu, czego nie można powiedzieć o zoomie Sigmy. Jak najbardziej Samyangiem da sie również robić zdjęcia, ale jest to obiektyw manualny, więc będzie to mniej komfortowe, niż choćby wspomnianą Sigmą. Oczywiście Samyang jest też obiektywem stałoogniskowym, więc jeśli żona stwierdzi, że 14mm na APS-C, to nie jest kąt widzenia o który jej chodziło, to nie pozostanie nic innego, jak wymienić go na coś innego, Sigma pozwala na zmianę ogniskowej od ultra szerokiego kąta na 10mm, do zwykłego szerokiego na 20mm, przy czym jej dłuższy koniec obejmuje kąty widzenia dostępne już w obiektywie kitowym... Być może w jej przypadku lepszym rozwiązaniem będzie właśnie bardziej uniwersalna Sigma niż specjalistyczny Samyang, naprawdę trudno tu coś w ciemno doradzać... Do tego jest jeszcze bardzo dobra Tokina 11-16/2.8 i ją też można kupić nową poniżej 2000...

Usjwo 
Optyczny

W takim wypadku zdecydowanie manualny Samyang bedzie dobry. Zastanow sie nad ogniskowa, bo Samyang ma chyba ze trzy takie obiektywy z roznymi ogniskowymi.

Do zdjec sie nadaje jak najbardziej, ja go uzywam do zdjec

swinka 
Nowy

Dzięki za podpowiedzi.
Pogadam dziś z żoną jaki by jej pasował :)

[ Dodano: Czw 12 Gru, 2013 07:43 ]
Rozmawiałem z żoną i w sumie ten Samyang odpada z powodu braku autofocusa i trochę ryzyka że jednak na 14mm będzie za szeroko. Do tego z czasów studiów na ASP żona słyszała wiele historii o awaryjności Samyangów.

Teraz pytanie co lepsze?
Ta Sigma czy Tokin?. Tutaj pytanie co do wytrzymałości obiektywu, bo raczej używanego będę szukał.

Odpowiedz do tematu