Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałabym kupić superzoom, ale po spędzeniu połowy dnia na czytaniu przeróżnych testów, śledzeniu wykresów, przeglądaniu zdjęć porównawczych nadal nie wiem który z aparatów wybrać: Canon SX50HS, Sony HX300, czy Panasonic FZ200?
Aparat ma mi głównie służyć do przyjemnego i beztresowego robienia zdjęć dobrej jakości - domowe imprezy (przy słabym oświetleniu), wycieczki, fotografowanie samolotów, nadmorskich pejzaży/statków (tu przyda się dobry zoom).
Będę wdzięczna za pomoc.
To znaczy, że moją opinię na temat Canona i Sony już znasz. FZ200 to dziś nieporównywalny do nich aparat, dlatego pada tam FZ72. FZ200 to jak porównać do Hondy Accord i Toyoty Avensis np Forda Fokusa zamiast Mondeo.
Tu masz porównanie tych aparatów: http://www.optyczne.pl/po...=1767&add3=1602
Ja byłem długo napalony na FZ200 i jego optykę, ale mi przeszło, bo okazała się przereklamowana i praktycznie bez znaczenia. Nie umiem doradzać co do FZ72, bo chociaż miałem już ten aparat w ręce, było to tylko przez kilka sekund w sklepie i bez baterii
Rozważ także Fuji FinePix HS50 EXR, bo chociaż ma "tylko" ekwiwalent 1000mm, warto o nim pomyśleć. Jest nieco większy, cięższy i pod względem użytkowania, bardzo przypomina lustrzankę.
Posiadam FZ200 od września - jestem troszkę bardziej zaawansowanym amatorem i pstrykam okazjonalnie. Jak na razie poznaję ten sprzęt i jego możliwości ale generalnie bardzo pozytywnie. Też naczytałem się różnych testów, porównywałem. Brałem pod uwagę Sx50 ale wszyscy zdecydowani rekomendowali FZ200 ze względu na stałą jasność optyki.
Wcześniej nie miałem możliwości zabawy plikami RAW. Teraz poznaję Lightrooma i widzę, że naprawdę da się dużo wyciągnąć ze zdjęć, które normalnie wylądowałyby w koszu.
georgewroc, zgadza się, że FZ200 był świetnym wyborem. Na tamten czas był tylko jeden taki zoom z ogniskową (eq) 1200mm i jeden aparat z taką przysłoną, więc wybór był nieco dziwny (stała przysłona vs dłuższa ogniskowa). Dziś istnieją sprzęty porównywalne z SX50, które mogą ze sobą konkurować, dlatego porównywanie ich z FZ200 jest mało sensowne.
Tak, mogę.
Canon SX50HS był pierwszym tak znacznym megazoomem z ekwiwalentem ogniskowej 1200mm, Lumix FZ200 natomiast, był pierwszym megazoomem z tak niską i stałą światłosiłą.
To jak pytać: "Kupuję auto, co lepsze diesel czy benzyna?" i jaka jest pierwsza odpowiedź? "Do czego?". To samo jest z aparatami. "Do czego?". Dziś ekwiwalent maksymalnej ogniskowej powyżej 1000mm można określić za dość popularny. Aparaty o takich ogniskowych robi kilka firm i będzie takich modeli coraz więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10