Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lumix fz200 czy fz72
Autor Wiadomość
zadymskee 
Nowy

Wysłany: Pią 13 Gru, 2013   Lumix fz200 czy fz72

Witam, niedługo święta i postanowiliśmy z rodziną zrobić sobie prezent. I tak stoimy przed trudnym wyborem, która pozycja według was bedzie lepsza?

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 13 Gru, 2013   

Zastanów się nad swoimi priorytetami i poczytaj kilka ostatnich wątków. Te modele są ciągle wałkowane.

kocio
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Gru, 2013   

A jakiego rodzaju fotografowanie was interesuje, w jakich warunkach ma być wykorzystywany tudzież inne preferencje? Bez tego trudno odpowiedzieć.

Sprawdziłem, że cenowo są bardzo podobne, więc pozostają kwestie techniczne.

FZ-200 ma mniejszy zoom, ale za to posiada stałą minimalną przesłonę f/2.8, co mnie się bardzo podoba, bo zwykle mam za mało światła. FZ-72 (zwane też FZ-70) zaczyna od f/2.8, ale zanim dojdzie do końca skali ciemnieje aż do f/5.9. FZ-200 ma ruchomy wizjer, który ułatwia robienie zdjęć z nietypowych punktów widzenia, za to ma 12 megapikseli w porównaniu z 16 megapikselami w FZ-72.

To tak z grubsza patrząc na specyfikację, oczywiście pozostaje jeszcze chociażby kwestia jakości zdjęć, ale najpierw skonkretyzuj się nieco.

[ Dodano: Pią 13 Gru, 2013 12:20 ]
Co do zooma - nie chodzi tylko o sam stosunek powiększenia: przeliczając na ekwiwalent 35 mm, FZ-200 ma zakres 25-600 mm, a FZ-72 - 20-1200 mm, czyli w zakresie tele jest tylko dwukrotnie lepszy, za to pozwala więcej objąć na szerokim końcu.

FZ-72 dostał dobrą ocenę, w tym za równą jakość obrazu w całym zakresie czułości, ale też zachowuje ostrość przy maksymalnym powiększeniu (http://www.swiatobrazu.pl/panasonic-dmc-fz72-test-aparatu-kompaktowego-typu-superzoom-30336.html). FZ-200 z kolei podobno szumi w całym zakresie czułości (http://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-fz200/13). Trudno to jednak porównać, bo nie znalazłem testów obu w jednym serwisie.

Żaden z nich nie znalazł się w tegorocznym teście megazoomów (http://www.optyczne.pl/24.8-Test-Test_megazoom%C3%B3w_2013_Podsumowanie.html), ale widzę że nawet zwycięzcy testu obecnie kosztują też koło 1,5 tys., więc nie musisz się koniecznie trzymać Panasonica.

zadymskee 
Nowy

Wysłany: Sob 14 Gru, 2013   

Szukam czegos uniwersalnego, chce robic zdjęcia rodzinne jak i przyrody, ludziom. Za Fz200 przemawia dla mnie to że ma więcej opcji filmowania niż fz72, na co tez zwracam uwage, jak wspomnialem szukam aparatu uniwersalnego :) zdjęcia chciałbym by były dobrej jakości, wiem ze najlepiej jesli aparat ma funkcje zapisu w Raw'ach, reszte jestem w stanie znalesc czas i ogarnac na kompie :) nie wiem ciezka decyzja troche. nie wiem na co sie skusić

SebLoeb 
Nowy

Witaj "w klubie". Mam ten sam problem. Obstawiamy te same sprzęty a widzę, że jakoś tu o nich słabo.....złe typy?
Czytam i szukam, i nadal nie wiem na co się zdecydować.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Nie są złe typy, tylko każdy ma plusy i minusy. Teraz jest kwestia wybrania według własnego widzimisie, czyli inaczej własnego kompromisu.

Odpowiedz do tematu