Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
LR to aplikacja Adobe, płatna a RT darmowa bo opensourcowa. RT bazuje na dcraw podczas gdy LR ma swoją wołarkę. No i przede wszystkim LR to głownie cały system zarządzania i katalogowania zdjęć. A przy okazji wołarka do Rawów
Hijax, pobieżnie przejrzałem RawTherapee, nie zauważyłem stempla, możliwości nadania znaku wodnego, nie wiem czy istnieje możliwość wyostrzenia tylko jednego elementu. Co do katalogowania, to chyba można w RawTherapee.
Ps. Gdyby porównywać PS Elements i Gimp - to łatwo byłoby wskazać, kto jest królem
Na ten czas, nie wiem czy chcę wydać 540 zł, które mogę dołożyć do obiektywu. Za kilka miesięcy wyjdzie Lightroom 6, który będzie prawdopodobnie kosztował podobnie. No i jestem na takim etapie, że zapewne wystarczy mi porządny darmowy program.
[ Dodano: Wto 17 Gru, 2013 21:17 ]
Na jakiej licencji jest Raw Thereapee? tzw. czy można wykorzystać w działalności gospodarczej?
LR nie można porównać z RT nawet do mnie to dotarło pomimo, że cierpię MS,
ale kto by im to kupił gdyby nie opłacali Adobe aby nie wypuszczał softu pod OS.
Z innymi firmami jest podobnie jednak wiele się zmieniło
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 22 Lut, 2014
RB napisał/a:
Niezbyt. (v. 4.0.11.1)
To znaczy ? Ja wrzucam po 100-200 zdjęć do wołania i nie mam z nim problemu.
Może masz za słaby procesor? Bo na starszym kompie z i-3 ciągle się wieszał. Teraz też muszę uważać co i kiedy robię - bo jak ma w kolejce zdjęcia i jest w trakcie wypuszczania - to zajmuje procesor nawet do 100% - i wtedy cokolwiek na kompie chcesz zrobić - jest wolno. Tak to jest na i-5. Na i-7 jeszcze nie sprawdzałem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10