Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompakt, makro+wakacje. Nikon p7700?
Autor Wiadomość
konrad1900 
Nowy

Wysłany: Sob 14 Gru, 2013   Kompakt, makro+wakacje. Nikon p7700?

Witam serdecznie, chciałbym poprosić was o radę.

Otóż prowadzę sklep internetowy zajmujący się głównie sprzedażą drobnej elektroniki. Większość to elementy wielkości kilku centymetrów, chociaż czasem trafią się np. konektory o wymiarach rzędu 20x3mm.

Aktualnie zdjęcia wykonuje małpką kupioną kilka lat temu (olympus VG-110) w namiocie bezcieniowym. Chciałbym przesiąść się na nieco lepszy sprzęt i polecono mi właśnie Nikona P7700, byłbym wdzięczy za wasze opinie lub zasugerowanie innego modelu.

Oczekiwałbym dobrego makro z racji fotografowania ww. drobnicy, możliwości zdecydowanie większej ingerencji w ustawienia, naturalnie miło byłoby gdyby aparat nadawał się również na wakacyjne wojaże. Odnośnie budżetu, chciałbym się wyrobić do 1,5 tyś.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 14 Gru, 2013   

Nikona P7700 to całkiem poważny aparat, jeśli masz na niego kasę i odpowiadają ci gabaryty to jak najbardziej warty zakupu.
Przeglądnij ten test.

konrad1900 
Nowy

Wysłany: Sob 14 Gru, 2013   

Z testem zapoznałem się oczywiście już wcześniej ale dziękuje za link i zainteresowanie tematem.

Co do kasy to raczej nie powinno być problemu, oczywiście gdyby pojawiło się coś tańszego nie pogardzę :)
Odnośnie gabarytów, chętnie skusze się na coś trochę większego. W namiocie rozmiary nie będą mi przeszkadzać, w plenerze i tak zawsze z plecakiem, a małe aparaty jak np. mój obecny niezbyt leżą mi w dłoni.

// Natrafiłem jeszcze na Olympus Stylus XZ-2.
http://www.optyczne.pl/po...=1624&add1=1638
Na moje oko: Mniej opcji do ustawienia bezpośrednio, brak obrotowego ekranu (to trochę by się przydało w namiocie) ale cenowo trochę atrakcyjniej. Niestety nie sposób mi się odnieść do bardziej technicznych różnic

kocio
[Usunięty]

Wysłany: Nie 15 Gru, 2013   

Nie wiem na ile techniczne są to dla ciebie sprawy, ale najwyraźniejsze różnice, jakie mnie się rzuciły w oczy, to:

- Nikon ma dłuższy zoom (na wakacje na pewno przydatniejszy, w namiocie chyba bez znaczenia), Olympus z kolei ma jaśniejszy obiektyw i znacznie wyższą dostępną czułość (to się może przydać do zdjęć w ciemnych pomieszczeniach bez lampy, ale na zdjęciach z testów wygląda, że przy wyższych czułościach w praktyce szum będzie dość duży - w namiocie pewnie bez znaczenia).

- W podsumowaniu Nikona widać wyższą punktację za obiektyw i sensor w porównaniu z Olympusem, za to gorszą za jakość JPG-ów. Z opisu wynika, że szum jest niski, za to na obrazie jest mało detali, co w namiocie może mieć znaczenie. Jeśli nie używasz RAW-ów to może faworyzować Olympusa, z drugiej strony oba aparaty są przyzwoite i może się okazać, że nawet te gorsze JPG-i dla ciebie będą wystarczające.

- W testach obu masz uwagi na temat trybu makro, co będzie ważne w namiocie - Olympus powinien się tu nieco lepiej sprawować.

- Wyświetlacz Olympusa wprawdzie nie jest obrotowy, ale odchylany w górę i w dół - myślę, że do pracy powinno ci to wystarczyć.

Ze względu na nieco lepsze makro i mniejsze rozmywanie obrazu z tej pary wybrałbym raczej Olympusa, bo w namiocie możesz dobrze doświetlić przedmioty, a w razie czego bez problemu wydłużyć ekspozycję, dzięki czemu unikniesz szumów. Ale warto pamiętać, że Optyczni testują z minimalnymi ustawieniami wyostrzania, więc w kwestii standardowego rozmazywania/wyostrzania możesz porównać na własne oczy, np. na DPreview.

konrad1900 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Gru, 2013   

Bardzo dziękuje za nowy głos w dyskusji i kilka cennych uwag.
1) Zoom faktycznie doceniłbym na wakacjach więc tu plus dla nikona, w ciemnych warunkach bardzo rzadko przychodzi mi fotografować więc obawiam się że przewagi Olympusa mógłbym nie docenić

2) RAW-ów w istocie nie używam, chociaż zdanie "może się okazać, że nawet te gorsze JPG-i dla ciebie będą wystarczające" podejrzewam za dość trafne. Przy moim obecnym sprzęcie prawdopodobnie o istotny skok jakościowy nie będzie tak trudno.

3) Fakt, w moim przypadku namiot będzie podstawowym środowiskiem :)

4) Przyznam szczerze, że bawiłem się obiema konstrukcjami (co prawda w innych aparatach ale te same funkcjonalności) i jednak wyżej stawiałbym obrotowy wyświetlacz. Czasem potrzebuje jakiegoś mniej typowego ujęcia i nie za bardzo mogę obserwować ekran, myślę że odchylanie jakkolwiek również ciekawe, rzadziej by mi się przydawało.

W między czasie poszperałem troszkę za akcesoriami do obu aparatów (wiem, że za pewne na wyrost ale...) Nie znam się za tym za dobrze, choć nie wykluczam że mając nieco lepszy sprzęt chętnie bym się doszkolił i rozwiną warsztat. Ale do rzeczy, moją uwagę przykuł fakty iż szkła (soczewki do makro, filtr polaryzacyjny) w przypadku nikona montuje bezpośrednio na obiektywnie, natomiast Olympus wymaga adaptera (takiej tulejki dystansowej montowanej do korpusu aparatu.
Być może posunąłem się za daleko i coś takiego całkowicie nie powinno wpływać na mój końcowy wybór jednak z punktu widzenie laika rozwiązanie nikona wygląda rozsądniej.

Wojmistrz 
Obserwator

Każdy aparat ma jakąś konkurencję w innych firmach. Dla Nikona Coolpixa P7700, będą to: Canon PowerShot G15, Olympus Stylus XZ-2, Panasonic Lumix DMC-LX7, Leica D-LUX 6.
Tak na prawdę wszystkie godne uwagi i sam porównaj. Tak więc, jeśli nadal interesuje ciebie taka klasa aparatów, obejrzyj resztę :D

marcinb78 
Uczestnik

Hej

Miałem P7700 przez pół roku. Na wakacje ze względu na zoom super sprawa. Zdjęcia robiłem chyba tyko w Raw choć jak znajdziesz moje posty to więcej porównania opisałem.
Aparat jest dość spory więc trzeba go nosić w pokrowcu ale wygoda użytkowania super jeśli będziesz dużo sam regulował. Bateria przyzwoita, zawsze udało się zrobić 100-200 zdjęć. Dla mnie największym problemem było ustawianie ostrości, tzn jego prędkość. Przez mała matryce zdjęcia są dość płaskie, tylko na max zoom można próbować rozmyć tło. Ale ma fajny jasny obiektyw więc używa niskiego iso. W raw to już od 200 widać kaszkę ale łatwo to skasować choć pewnie ze szczegółami. Brak wizjera też mi dokuczał mocno choć kupując nie przypuszczałem tego.... Ale chyba Nikon to zrozumiał bo wypuścił P7800. Mam małe dzieci i problemem była właśnie prędkość autofocusa. Wszystko zależy jakie zdjęcia będziesz robił bo statyczne nim zdaniem wychodziły super.
Jeśli masz jakieś inne pytania to postaram się pomóc.
Pozdrawiam

konrad1900 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Gru, 2013   

Wojmistrz napisał/a:
(...)Tak więc, jeśli nadal interesuje ciebie taka klasa aparatów, obejrzyj resztę :D

Dzięki za link z chęcią oddam się lekturze. Natomiast jeśli chodzi o Twoje pytanie, czy nadal interesuje mnie ta klasa aparatów, nasuwa mi się pytanie czy polecasz może jakąś inną? Przeglądałem test, recenzje itp. i na ich podstawie natrafiłem właśnie na p7700 ale ekspertem nie jestem więc jeśli coś innego polecicie chętnie wezmę pod rozwagę.

marcinb78 napisał/a:
Miałem P7700 przez pół roku.

Super ktoś z dłuższą praktyką, doświadczenie ważniejsze niż test :) Bardzo dziękuje że podzieliłeś się swoimi doświadczeniami.
Zoom (wcześniej kocio też to podnosił) faktycznie fajna sprawa na wakacje i spory plus dla nikona.
Co do autofocusa to oczywiście minus ale na wakacjach może jakoś bym przebolał, a w namiocie nie jest tak bardzo uciążliwe.
Wielkość aparatu jest dla mnie w pełni akceptowalna, nawet lekki plus że będzie co wziąć w rękę :)

No nic prześledzę jeszcze modele zasugerowane przez Wojmistrza ale na tą chwilę chyba moim faworytem jest p7700

Wojmistrz 
Obserwator

konrad1900, za 1500zł można kupić lustrzankę lub bezlustrowca, a z czasem zwiększyć ilość posiadanych obiektywów.

konrad1900 
Nowy

Myślałam na samym początku o bezlusterkowcu ale spotkałem się z opinią (swoją drogą jestem ciekawy waszego zdania w tym temacie), że w mojej sytuacji zaraz po zakupie muszę dokupić obiektyw żeby móc robić zdjęcia drobiazgów z namiocie. Innymi słowy że w zestawie dostaje uniwersalny obiektyw który nie nada się do makro.
Wybaczcie proszę, jeśli napisałem jakąś straszną brednię ale to udało mi się wyszukać na jakiś forach i tak też byłem informowany w saturnie i MM (wiem że to nie najlepsze źródło informacji). Gdy właśnie Pan w saturnie pokazał mi ów obiektyw w kwocie powyżej 1,5tyś uznałem że taki zestaw zdecydowanie przekroczy mój budżet...

Na marginesie, gdyby okazało się że trwam w błędnym przekonaniu co możecie polecić z takich aparatów?

marcinb78 
Uczestnik

Generalnie żebyś mnie źle nie zrozumiał, auto focus w ciągu dnia jest ok, najgorzej gdy mało światła.

Wojmistrz 
Obserwator

Po 1 jeśli masz coś z wymienną optyką, to łatwiej dokupić potrzebną optykę niż zmienić całość.
Po 2 na wszystko jest metoda, czasem trzeba pomyśleć lub zainwestować.
Po 3 w sumie to niema czegoś takiego jak makro, to tylko pojęcie i każdy odbiera to inaczej, dla jednego to oglądanie struktury oka muchy owocówki, a dla drugiego kwiat róży w pełnym kadrze. Wszystko sprowadza się do 2 parametrów: kąta widzenia i minimalnej odległości ostrzenia.

Standardowym obiektywem, dającym ekwiwalent ogniskowej w okolicach 28-85mm da się zrobić dużo, naprawdę dużo.

dcs
[Usunięty]

makro krótkim obiektywem = szerszym -np. ekw. 85mm /z małej odległości/ może być ciężko oświetlić -szczególnie 20x3mm i aparatem z wymiennymi obiektywami = większą matrycą = w większej skali odwzorowania
Mówiąc krótko -na aparat z dłuższym obiektywem z dużą skalą cię nie stać.
Ostatnio zmieniony przez dcs Wto 17 Gru, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

konrad1900 
Nowy

marcinb78, Dzięki za uściślenie, faktycznie źle Cię zrozumiałem ale to na plus bo w namiocie na brak światła nie narzekam.

Wojmistrz, Czyli jak dobrze rozumiem to co napisałeś o "makro" najlepiej było by gdyby zabrał za sobą jaką przykładową kostkę/złączkę, wybrał się do sklepu i zobaczył czy jak apart będzie sobie radził z ostrzeniem i czy jakieś przykładowe fotki będą mi odpowiadały.
Ogólnie chętnie kupiłbym coś "rozwojowego", przeraziły mnie jedynie te opinie o których wspominałem. Z których nota bene wynikała że powinienem szykować ok 3tyś.

A byłbyś w stanie polecić jakieś modele, tak żebym wiedział od czego można zacząć szperanie? Wcześniej polecono mi "Panasonic DMC-G3K" ale z uwagi na powyższe nie przyglądałem się zbyt dokładnie tej tematyce.

Edit:
Co zatem mógłbyś polecić dcs? Jednak kompakt?

marcinb78 
Uczestnik

Mam teraz porównanie do prostej lustrzanki, najkrócej we wszystkim... niebo a ziemia ale gdyby ten P7700 miał większa matryce (sensor) przynajmniej jak bezlusterkowce byłby super. Tego mi brakowało i widać to na każdym zdjęciu. Jednak lustro jeszcze większe i juz mają torbę trzeba nosić. Ale w sumie na codzien mam Nokie N8 ;)

Odpowiedz do tematu