Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
wyrzuca to się wtedy gdy się wydaje na coś nieprzydatnego. W wypadku LR to jest inwestycja.
A co mi da ten LR?
Że RAWy z Pentaxa wywołam? Do tego mam aż dwa programy PDCU4 (PTXUTL40) i RAWTherapee (miałem jeszcze DxO ale wywaliłem). Pierwszego używam gdy chcę bardzo precyzyjnie obrobić zdjęcie do dużych formatów, drugiego - do seryjnego wołania na potrzeby internetu.
To co mi da LR? Pracę w warstwach? Wstawienie logo spod PS? Nie znam tego tworu - namnożyło się tego pod Adobe i nie wiadomo co do czego... Dobrze że PS jeszcze się nazywa po staremu.
No może bym zainwestował jakiś grosz w jeden program - ale żeby obsługiwał od początku do końca ... a nie LR osobno, PS osobno i cośtam osobno...
A'propo Hugin-a - wywaliłem dziada bo nie działa jak trzeba. Srodkowy proces przerywa i nie zapisuje panoram , tylko "projekty" - a z tego mi guzik...
Co do Hugina, to pamiętam, że był on bardziej problematyczny pod Windows. Kiedyś instalowałam Tacie na WIN7. Pamiętam dwa problemy: jeden, to że od pewnego momentu przestano załączać autopano-sift-C (do automatycznego dopasowywania), a nie było jasne jak to doinstalować, skończyło się na tym, że zainstalowałam starszą wersję. Drugi problem (AndrzejM.Makuch może to Twój problem) hugin nie lubił jeśli w ścieżkach do plików były spacje, nawiasy itp., w szczególności jeśli się działało w standardowym katalogu użytkownika (bo tam wcześniej są jakieś spacje), wywalał błąd. Działał za to dobrze, jeśli zdjęcia i miejsce zapisywania panoramy były np. w katalogu E:\test\
No może bym zainwestował jakiś grosz w jeden program - ale żeby obsługiwał od początku do końca ... a nie LR osobno, PS osobno i coś tam osobno...
i tutaj się zgadzam
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 14 Lis, 2013
Na szczęście nie muszę, Pentaxowy program ślicznie daje radę, Raw Therapee też i od razu rozmiar daje jak trzeba , a podpisy cudne spod GIMP-a wylatują. I to błyskawicznie!
Aż żal że Raw Therapee tej opcji nie ma.
Gimp nie jest amatorskim programem lecz programem który nie umożliwia nam tego wszystkiego co posiada w sobie Photoshop. Inaczej mówiąc, można wykonać profesjonalne rzeczy w Gimpie, zakładając, że pewnych funkcji na grafice rastowej nie wykonamy ponieważ, program posiada swoje ograniczenia.
Ps. Batch Tools Watermark, ma ograniczenie do 42 zdjęć, to znaczy, że za jednym razem doda na 42 zdjęciach znak wodny, aby dodać kolejne należy ponownie wybrać kolejne 42 zdjęcia i tak analogicznie, do końca.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 17 Gru, 2013
paul80 napisał/a:
a miałeś problem z rozmiarem?
Taaa, za duży , nie mieści się do internetu...
[ Dodano: Pią 20 Gru, 2013 15:33 ]
boxadvein napisał/a:
Batch Tools Watermark, ma ograniczenie do 42 zdjęć, to znaczy, że za jednym razem doda na 42 zdjęciach znak wodny,
Koledze się jakiś bardzo stary program musiał przypomnieć - warto być na bieżąco pisząc o czymś. Takiego ograniczenia ani w Batch Tools Watermark ani w Batch Image Manipulation nie ma. resztą to ostatnie narzędzie bardzo fajne jest i oszczędza sporo czasu. Na dodatek jest naprawdę szybkie. Żadnego ograniczenia nie widziałem , może dlatego że więcej niż 200 zdjęć na raz nie ładowałem - niestety przy zmianie formatu trzeba osobno piony i poziomy robić , chyba że się robi procentowo.
[ Dodano: Pią 20 Gru, 2013 15:40 ]
boxadvein napisał/a:
program posiada swoje ograniczenia.
Każdy program ograniczenia swoje ma - pytanie czy potrafi się wykorzystać to co jest przed nimi...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10