Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 17 Gru, 2013 Fotografia drogi mlecznej
Witam, potrzebuje lustrzanki z dużym, użytecznym ISO do fotografowania Drogi Mlecznej, budżet najlepiej 6000 zł. W ogóle zależy mi na dużym ISO - użytecznym .
Pentax odszumiajacy rawy na wysokich czułościach do astro ? no nie bardzo.
kojut napisał/a:
Impossible, jak to ma być tylko do astro to Canon 60Da
i to jest rozsądna propozycja. z tym ze mam wątpliwości czy kolega Impossible wie z czym to sie je
Impossible napisał/a:
Czym różni się 60D od 60Da? Jakoś różnic nie widzę.
tym ze 60Da jest dedykowany do astrofotografii właśnie. ale rozumiem ze nie jest to jedyny temat który chcesz fotografować? jeśli nie to wtedy 60da nie jest dobrym pomysłem.
Impossible napisał/a:
Co powiecie o 5d mark ii używce?
jesli znajdziesz z rozsądnym przebiegiem i w rozsądnej cenie to imo dobry wybór - parę osób tu na forum używa tych korpusow do astrofoto z bardzo dobrym skutkiem.
Impossible, te zdjeica to tak hobbystycznie , raz na jakis czas, czy bardziej ambitnie? bo jesli to drugie to jakis statyw by sie przydal etc.
Pentax odszumiajacy rawy na wysokich czułościach do astro ? no nie bardzo.
Ale już Pentax z funkcją Astrotracer jak najbardziej. Pozwala to na śledzenie do dwóch minut. A to już z maks. 30sek daje możliwoś wydłużenia czaso o 2ev co wiąże się z obniżeniem czułości z iso 6400 do 1600. Tutaj odszumianie nie występuje
kufel napisał/a:
i to jest rozsądna propozycja. z tym ze mam wątpliwości czy kolega Impossible wie z czym to sie je
Właśnie dlatego pytam czy to ma być tylko i wyłącznie do astro
Impossible napisał/a:
Czym różni się 60D od 60Da? Jakoś różnic nie widzę.
Posiadam teleskop Synta 12" i do niego po części chciałbym lustrzankę, ale mam złączke także obiektywu nie potrzeba.
Fotografia drogi mlecznej, statyw mam.
Zależy mi teraz na jakimś jasnym obiektywie i lustrzance. Obiektyw 3000zł (nie zależy mi na tele, może być coś krótkiego) oraz dobra, przyzwoita lustrzanka z dobrym ISO do 5100zł.
Nie, to nie tylko ma być astro, normalne fotki mają też być, chociaż astro troszkę ambitnie .
[ Dodano: Sro 18 Gru, 2013 13:03 ]
Otóż mam kilka swoich typów :
Canon 5D Mark II
Canon 6D
Canon 7D
Nikony:
Nikon D600
Nikon D7100
Nikon D800 (ale tutaj to już zbieram kasę do marca.... )
Który z nich polecacie?
Najbardziej to trochę astro (teleskop - mgławice, gromady, trochę andromedy), droga mleczna (dlatego duże ISO), normalne obiekty na naszej planecie (czyt. góry, morze, zabytki) ).
Ale już Pentax z funkcją Astrotracer jak najbardziej. Pozwala to na śledzenie do dwóch minut. A to już z maks. 30sek daje możliwoś wydłużenia czaso o 2ev
W zimie to bezużyteczny gadżet - niestety. Bateria starczała na zrobienie dosłownie kilku zdjęć.
Ja zdecydowanie polecam Canona 6D. Bawiłem się nim ostatnio w astrofoto i uważam, że jest do tego celu znakomity.
Jeśli nie musi być lustrzanka, polecam zastanowić się nad Fuji X-E1/E2 lub X-M1. Jeśli chodzi o małą ilość światła, to dla mnie najlepsza matryca APS-C na rynku. Dodatkowo czyściutka bez żadnego grzebania w RAW-ach z ładnym BIASem i poissonowskim, naturalnym rozkładem szumów.
Dostałem małą ofertę od klubu by fotografować mecze siatki i piłki ręcznej, raczej się skuszę, bo i tak na meczach bywam co tydzień, także.. ehh, budżet mały, a tematy dochodzą..
Także mój budżet:
5200zł - puszka
3500zł - obiektywy (myślałem nad 17-50 f/2.8 i 70-200 f/2.8 Tamron)
Mam rozumieć, że 6D to full-frame? Obiektywy zapewne też droższe ?
Ponadto słyszałem od znajomego, że 6D to bardziej zabawkowy aparat tak jak 600D... nie rozumiem. Wypowiedz się na temat 6D . To półprofesjonalne lustro?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10