Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
wybor lornetki !!!!!
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 17 Gru, 2013   

marrrcik napisał/a:
najlepiej chcialbym lornetke z wlasciwosciami optycznymi takimi jak w DOT ED a wygladzie ROHA

Nie ma czegoś takiego w kwocie do 1500 zł. Albo rybki albo akwarium :)

Reklama

widoczek 
Optyczny

marrrcik napisał/a:
najlepiej chcialbym lornetke z wlasciwosciami optycznymi takimi jak w DOT ED a wygladzie ROHA

Nie w tej cenie co chcesz się zmieścić

marrrcik 
Nowy

ok rozumiem, mam jeszcze pytanie , sory panowie ale musicie byc cierpliwi ;) otoz, czy lornetka Delta Optical Titanium 8x56 jest lepsza optycznie i wogole czy moze gorsza od Delta Optical Titanium 8x56 roh ????

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Ja bym wolal ROH niz DOT, i to zdecydowanie. To sa lornetki o moim zdaniem zblizonej jakosci optycznej ale rozniace sie jakoscia wykonania i porecznoscia dramatycznie. Porownywalem wszystkie 3 bezposrednio. W przypadku ED doplacasz do jakosci obrazu ale tracisz na porecznosci i jakosci wykonania. Niewymagajacy uzytkownik nie zauwazy tej roznicy zas porecznosc ROH jest doskonala. Innymi slowy, z ROHa bedziesz zadowolony.

Mam wiecej optymizmu jednak. Mysle, ze Monarch 5 bylby bardzo blisko tych wymagan ale jednak drozej niz 1500. Pytalem tez, czy jestes zdecydowany na 8x56 bo za zblizona kwote kupilbys Steiner Ranger Pro 8x42 i mialbys markowa, niezniszczalna lornetke mysliwska zapewne na cale zycie. Bylaby bardziej uniwersalna i mniejsza no ale w nocy radzilaby sobie gorzej niz ROH 56mm.

kimek27 
Optyczny

Zerknij tu: http://www.optyczne.pl/12...a_lornetki.html
Uzytkownik porownuje w/w modele.
Ja dalej za ultima ktora mozna dostac za ok 1000pln jak chcesz dachowke tej klasy szykuj 4x tyle

marrrcik 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Gru, 2013   wybor lornetki

no wlasnie widze ze ty kivirovi masz takie same zdanie na temat porecznosci lornetki itd. wlasnie to mi sie bardzo w niej podoba ze jest mala i wygodna.....

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Rzeczywiscie, majac ROH w reku bardzo trudno uwierzyc, ze to az 56mm. Pod tym wzgledem sie znakomicie spisali. Kompromisy optyczne w ROH sa tez bardzo rozsadnie ustawione.

DOT ED, a Ultima jeszcze bardziej, to juz lornetki nastawione na optymalizacje obrazu kosztem porecznosci. Jesli obserwujesz w absolutnych ciemnosciach i skoro jestes mlody, to moglbys wziac 7x50. Wtedy DOT Extrem mialby sens albo Vixen Foresta. To sa jednak lornetki mniej poreczne i najbardziej specjalistyczne - nocne.

marrrcik 
Nowy

Wysłany: Sro 18 Gru, 2013   

a co sadzicie Panowie o Burris Optics Montana 8x56 ??? czy np bylaby optycznie lepsza od DOT 8x56???

Arek 
Redaktor

Nie byłaby.

marrrcik 
Nowy

ok wlasnie znalazlem fajna lornetke tylko prosze o Rade Pana Arka czy Nikon Monarch 8.5x56 DCF bylby lepszy optycznie od DOT 8x56 ED??? jezeli tak to chyba znalazlem kompromis czyli dobra optyka w dachowce :)

jacek struski 
Bywalec

Miałem nikona 8,5x56 ale tylko jeden dzień w terenie pożyczony jak dla mnie jest super. Obserwacje sowy patrzyłem też przez delta ROH ja bym wybrał nikona, może kiedyś. Brałem pod uwage obserwacje ptaków.ale mam już kilka lornetek. Często w sklepach myśliwskich są Eszembachy oglądałem je ale10x50 można też go wziąć pod uwage.

marrrcik 
Nowy

ok , dzieki kolego , a powiedz czy uzytkowales ja w dzien czy w nocy i czy dostzregles jakies wady optyczne w niej np obraz jakis slaby w dzien itp (bo slyszalem ze w dzien jest troche gorsza).....

jacek struski 
Bywalec

Patrzyłem przez nią wieczorem nie w nocy szarówka.To jest bardziej lornetka nocna W dzień te lornetki bardziej dają po oczach zwłaszcza w słoneczny.A wady można znalezć w każdej lornetce jeśli się szuka. znam myśliwych którzy mają po dwie lornetki jedna na dzień a druga do obserwacji nocnej.

marrrcik 
Nowy

to mam problem bo ja glownie chodze obserwowac zwierzyne w dzien .... to az taki zly jest ten obraz w dzien???

jacek struski 
Bywalec

Obraz nie jest zły tylko jest bardzo jasny.Taki jest obraz jak prześwietlone zdjęcie tylko że ja obserwuje ptaki a one są mniejsze od sarny czzająca.

Odpowiedz do tematu