Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To jest fotka zrobiona teraz, na szybko, na zwykłej kartce papieru od drukarki, bo właśnie sprawdzałem klejenie igły od gramofonu.
20x3mm to podobny wymiar, to ma 17x4mm.
Delikatny crop ze zbędnej ramki, raw wywołany z Lightrooma bez obróbki, zmniejszony do 720p, zrobione antycznym Canonem 300D, pierścień pośredni 20mm z przeniesieniem automatyki, na autofokusie, ogniskowa 50mm (eq 80mm), f/8, iso 100, 1/160s + wbudowana lampa.
Na Allegro takie lustrzanki z 18-55 teraz po 300 zł chodzą
Przyznaje, że mam coraz większy mętlik w głowie ale w sumie to pozytywnie bo skłania do głębszych przemyśleń przed zakupem.
Trochę sceptycznie podchodzę do lustrzanek, naturalnie nie neguje ich wyższości ale obawiam się że nie będę raczej dokupował kolejnych obiektywów. Wielkość całego zestawu też trochę mnie zastanawia, wolałbym właśnie coś rozmiaru "większego kompaktu".
Wojmistrz, Dzięki za fotkę, (winyl to jest to ), zainspirowało mnie to trochę to przeanalizowania jeszcze raz moich oczekiwań/preferencji odnośnie nowego aparatu.
Dodatkowo wybrałem się na małe testy do marketu, moje wnioski (część za pewne bardzo amatorskich ale niestety do znawcy mi daleko):
0) Rozmiarowo: duży kompakty jak najbardziej akceptowalny, lustrzanki już trochę mniej.
1) Odnośnie zdjęć w namiocie obecnie brakuje mi najbardziej większej możliwości ręcznych ustawień
2) Ostrzenia od jakiegoś rozsądnego wymiaru, <5cm
3) Przyda się też większa rozdzielczość ale każdy z proponowanych aparatów bije mój na głowę więc na to nie patrzę
4) Mile widziany obrotowy ekran, uchylany w mojej opinii byłby trochę mniej funkcjonalny
5) To za pewne "fanaberia" ale marzy mi się możliwość założenia np. filtru polaryzacyjnego lub soczewki.
6) Cenowo chciałbym zamknąć się w max 1500zł
Wspomniany na samym początku p7700 dobrze wpisuje się w wyżej wymienione kryteria, cena jedynie trochę kuleje.
Zastanawiam się teraz czy jakiś inny aparat (być może tańszy) podobnie wpisałby by się w takie wymagania.
Wszystko się ogranicza do tego, jakich potrzebujesz szczegółów.
Zdjęcie makro z Canona SX50HS RAW->JPG
Crop z 4000x3000 na 1109x832 pomniejszone do 720p
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 20 Gru, 2013
konrad1900,
Musisz napisać jaką chcesz rozdzielczość najmniejszych przedmnotów i jakiej będą one wielkości.
Jak małą -to wszystkim możesz to robić, ale z małą matrycą i długim obiektywem będziesz miał większy dystans fotografowania -więc łatwiej strzelać w namiocie zdjęcia hurtem -jeden przedmiot po drugim.
Powyżej moje zdjęcie jednej z mniejszych rzeczy jakie fotografuje, a zarazem najmniejsza na jakiej udaje się mojej obecnej małpce sensownie złapać ostrość, kiedy próbuje zrobić zdjęcie najmniejszemu konektorkowi o długości ok 13mm niestety aparat praktycznie odmawia współpracy.
Pytaliście o rozdzielczość, jeśli chodzi o końcowe zdjęcia skaluje do ok 600px, poziom szczegółów widoczny na zdjęciu które zamieściłem jest dla mnie akceptowalny (ogólnie z tego zdjęcia jak na moje umiejętności jestem zadowolony). Jednak problem pojawia się przy jeszcze większej drobnicy i wtedy gdy muszę zmuszać aparat do łapanie ostrości tak jak jak bym chciał, a nie tak jak on uważa za stosowne.
Wojmistrz, fotka z Canona SX50HS wzbudziła we mnie zainteresowaniem jak w moim przypadku spisał by się "ultrazoom" Na samym początku myślałem przez chwilę właśnie o aparacie Coolpix P520
Wojmistrz, fotka z Canona SX50HS wzbudziła we mnie zainteresowaniem jak w moim przypadku spisał by się "ultrazoom" Na samym początku myślałem przez chwilę właśnie o aparacie Coolpix P520
Dla mnie jest to jakość słaba, ale taką lub podobną da prawie każdy kompakt, nie trzeba nawet się wykosztowywać.
Źle mnie zrozumiałeś, miałem na myśli czy z ogóle interesować się aparatami z "metką superzoom".
Szczerze mówiąc jakoś przed nowym rokiem lub zaraz po chciałbym się na coś zdecydować. Im dłużej myślę tym bardziej skłaniam się ku opcji P7700, trochę nadwyręży budżet ale przymykając na to oko uważacie że to dobrze wybór w tej klasy aparatów?
Przecież chyba nic nie stoi na przeszkodzie do P7700 Jeśli tylko on TOBIE odpowiada, to powinieneś go kupić. Z każdym pytaniem, dochodzą nowe odpowiedzi i pomysły. Zazwyczaj 1 jest najlepszy. Kupisz coś, bo ktoś doradzi i kiedyś zetkniesz się z tym co chciałeś i będziesz miał pretensje.
Jasne, po prostu nie chciałbym, obiektywnie patrząc, kupić "bubla". Rozumiem, że są czynniki czysto subiektywne wpływające na "podobanie/odpowiadanie" aparatu i takie w moim przypadku ów model spełnia. Biję się jednak jeszcze trochę z myślami w kwestii obiektywnych parametrów i w tej materii pozwalam sobie właśnie Wam zawracać głowę.
Przeczytałem już kilka testów zarówno na polskich jak i zagranicznych portalach i uważam, że wypadkowa dla tego modelu jest stosunkowo korzystna, jednak nadal pozostaje zasadniczo laikiem i mam jeszcze pewne obawy, że może jednak nie będzie to najlepsza inwestycja.
Nie mniej jednak pewnie dość już mojego biadolenia, czas się zdecydować i po świętach ruszyć na zakupy
W raz z żoną, mamy dobrze dopracowaną metodę decyzyjną, przy wyborze np sprzętu, kiedy nie myślimy jednogłośnie. Nieco ci ją opiszę.
Metoda jest długa, ale skuteczna. Używamy jej przy bardzo drogich zakupach lub życiowych decyzjach.
Wspólnie na kartce spisujemy wszystkie za i przeciw, które dotyczą bezpośrednio nas i jesteśmy w stanie wymyślić. Dzielimy je na 2 grupy - na tak/za i na nie/przeciw. Kolejnym elementem jest nadanie tym argumentom punktacji od 3 do 10.
Np kolor samochodu będzie miał 3, jego pojemność 6, ale to czy to diesel 10.
Następnie każde z nas osobno nadaje punkty od 0 do danej punktacji na każdy argument. Liczymy punkty i odejmujemy uzyskane na nie od tych na tak.
Analogicznej metody używamy do porównań np jaka lokata, który model samochodu, który wybrać z kilku domów czy rasa psa.
Może i ty powinieneś użyć takiej suchej kalkulacji, tylko pod siebie i swoje własne kryteria wyboru.
Niby forum fotograficzne, a można tu także uzyskać bardzo życiowe porady (nie i szydzę tu oczywiście)
Bardzo dziękuje za ten post, za zaangażowanie i chęć pomocy. Z pewnością wypróbuje poradę, nie wiem czy uda mi się tak w pełni formalnie ale postaram się wybrać kilku konkurentów dla P7700 i zrobić taką symulację. Na razie co prawda zauważyłem, że mniej lub bardziej świadomie skroiłem chyba kryteria wymienione kilka postów wyżej właśnie pod ów model ale zobaczymy co wyjdzie "na chłodno".
/* Jeśli nie będziesz miał nic przeciw może kiedyś wypróbuje Twoją metodę ze swoją ładniejszą połową, ciekawy jestem efektów */
Moim zdaniem (sam się przekonałem u tym) w dobie komórek z coraz lepszymi aparatami kompakty "mają" lub "będą miały" coraz trudniej. Sam się przekonałem że nie ma rewolucji między tymi zdjęciami, wiadomo że komórka robi gorsze, ale żeby umieszczać zdjęcia sieciowo to i komórka i kompakt styknie. Wydaje mi się że jednak największy plus aparatów to większa matryca. Dlatego teraz szukał bym kompaktu z większą matrycą, może nie takiej jak w lustrze ale w bezlusterkowcach poruszanych tutaj wiele razy na forum.
Kompakt który robi porównywalne zdjęcia myślę można kupić dużo taniej, ale dużą zaletą P7700 jest jego zakres, też to przeważyło o jego kupnie. Potem się okazało że mogłem kupić z mniejszym zoomem ale z większą matrycą i myślę że byłoby to to samo bo można crapować ... mogę się mylić bo nie znam się na aparatach, mam porównanie tylko do tego co używałem. Canon 1100d, Nikon D300, Nikon P7000, D5100, i jakaś małpka teściowej .
Tak czy inaczej P7700 robi dużo lepsze zdjęcia niż małpki itp, ale jednak mu brakuje do bezlusterkowców i lustrzanek ....
marcinb78, jeszcze bardziej się to pozmienia i zatrze granica, kiedy telefony będą oferowały pełną manualną kontrolę nad ekspozycją i zapis do raw. Obawiam się, że nastąpi to niebawem. Jedynym plusem kompaktów będzie optyczny zoom.
Faktycznie kilka razy zdarzyło mi się że mój SGS4 bił na głowę obecnie używaną małpkę jednak w namiocie nigdy bym się nie zamienił na telefon, no chyba że dokupiłbym jakiś ciekawy adapter umożliwiający montaż na statywie, a i sam telefon pozwalałby na więcej ustawień.
Odnośnie bezlusterkowców:
Co moglibyście polecić?
Przyjmując za punkt odniesienia p7700 znalazłem Lumixa DMC-G3
Porównanie: http://www.optyczne.pl/po...=1624&add1=1381
Cenowo (z obiektywem 14-42mm) wypadłoby to bardzo podobnie. Pytanie jednak czy to byłby lepszy wybór, zakładając że raczej nie kupowałbym kolejnych obiektywów?
Bo jeśli dobrze rozumiem Nikon byłby bardziej uniwersalny, niż bezlusterkowiec z jednym obiektywem?
// W między czasie sprawdziłem że taki zestaw jak powyżej ostrzy od 30 cm
Nie jestem w stanie ci w pomóc co wybrać bo jestem w tym za "cienki".
Ale może warto pomyśleć o sprzęcie konkretnym do zdjęć makro i drugim na wakacje.
Sam wiem ze lustro nie jest do noszenia na codzień ale mam go co tydzień jak gdzieś wychodzę. Myślę ze ma wakacje też będzie w większości czasu ale wiadomo ze wygodniej byłoby coś dużo mniejszego ale z możliwością lustra czyli małym GO a najważniejsze prędkością!!!! to jest nie do porównania...
Być może mam już za duże wymagania i pewnie nie wykorzystuje lustra jak zawodowiec ale te zdjęcia mają mi się podobać i być na lata! Dla mnie i dla mojej rodziny! A nie na konkursy... Jeśli rozumiesz o czym pisze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9