Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dear 90s, album 1942r
Autor Wiadomość
hofman 
Rozmowny

Wysłany: Sob 21 Gru, 2013   Dear 90s, album 1942r

Chciałbym Cię uświadomić, że kopiowanie i udostępnianie kupionych albumów wydanych dla ludzi jest nielegalne chyba, że stać Cię na oryginalne zdjęcia lub klisze.
Taka głośna sprawa była z Vivian Maier gdzie gość kupił walizkę na aukcji, nie było wiadomo, co jest w środku, okazało się, że było tam 100 000 negatywów, zdjęcia fotografii ulicznej z nowego Yorku, Londynu, Chicago, LA. filmy. Jakoś nikt nie pomyślał żeby pogrzebać tych fotografii wraz z fotografem, a postanowili rozsławić jej dzieło.
http://www.youtube.com/watch?v=vDewAU-rgIM
Powinieneś się cieszyć, że możesz zobaczyć fotografię z innej epoki a nie marudzić, że Ci coś nie pasuje.
I wcale nie musi być to ktoś oklepany, Taki stary album ma w sobie więcej magii niż niejeden znany.

A teraz do sedna bo o ten album chodzi.

Kupiłem na ebayu, jest to album Angielskiego fotografa i datowany jest na 1942rok.

Na końcu było kilkanaście zdjęć luzem i wielki negatyw, być może to jest właściciel, fotograf.

Fotograf służył w Royal Signals, Była to telekomunikacyjna jednostka wspierająca Brytyjską Armię. mam wrażenie że miał ten album ze sobą bo założony jest w 1942r.
Pierwsze zdjęcia były zrobione w Kairze w 1941r
Później Aleksandria egipt 1942r.
A potem zdjęcia z wojska.
Zapewne pokazywał ten album Bobowi, Bob polubił fotografię i widać to na zdjęciach.

Bob Base Depot.

R.Signals Base Depot.

Mardia tent 74 boys.

Reklama

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Nie 22 Gru, 2013   

hofman widzę że nadal nie dotarło do ciebie drogi kolego o co miałem pretensje.
Napisze ostatni raz choć może lepiej ktoś inny ci to narysuje, skoro masz takie problemy czytania ze zrozumieniem.
Dodałeś cudze prace w dziale gdzie się publikuje swoje zdjęcia i zrobiłeś to w sposób wskazujący że ty jesteś ich autorem.

Całą rozmowę skasowano więc teraz nie będę ci udowadniał po raz drugi jakie to było żałosne zagranie.

Oczywiście każdego dnia gdzieś tam ktoś publikuje czyjeś prace nie pisząc o tym, na tym forum też kilka osób to przerabiało ze swoimi zdjęciami, ale jako osoba robiąca zdjęcia lub nawet uważająca się za fotografa powinieneś wiedzieć że tak się nie robi.

Druga sprawa zakładając ten temat i wyszczególniając mnie w jego tytule odnoszę wrażenie że mam do czynienia z dzieckiem które wszystko odbiera personalnie i tak też odszczekuje.

Ale niech ci będzie, teraz przynajmniej jest coś napisane o autorze i pochodzeniu prac, przedtem to było kilka starych fotek hofmana z jego albumu z 42r.

hofman 
Rozmowny

Może nie jestem taki biegły w tym forum i nie bardzo widzę miejsca żeby je pokazać.
Moje zdjęcia można odebrać jako moją własność, Można czasem przymknąć oko na pewne rzeczy. Absolutnie nie miałem na celu podszywania się za autora.
Sam napisałeś żeby założyć temat w odpowiednim dziale, gdyby się nie pojawił drugi problem to nie wziąłbym sprawy w swoje ręce i popełnił seppuku do moderatora.
Pes Tobie się też dostanie, poczekam tylko aż pokażesz serie zdjęć jakiegoś samochodu.

Album kupiłem głównie dla zdjęć ulicznych. Jest kilka niezłych zdjęć które warto pokazać.
Ostatnie karty albumu zawierają pocztówki z Tunezjii z fotografią uliczną.

I później widać fascynację tym kierunkiem.
Zdjęcia są małych rozmiarów, skanowanie i powiększenie zdjęć pozwala więcej dostrzec.
A już myślałem że to ktoś sławny zrobił to zdjęcie.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Przepraszam Cię 90s, ale, przy całym niezmierzonym moim szacunku do Ciebie - czy Ty nie uległeś jakiemuś absurdalnemu zacietrzewieniu w sprawie, w której w ogóle, ale to kompletnie nie ma sprawy? Czy Ty nie wpadłeś w jakąś koleinę?

90s 
Optyczny
www.s999art.com

hofman napisał/a:
Moje zdjęcia można odebrać jako moją własność

Mylisz pojęcia własność, autor prac.

hofman napisał/a:
gdyby się nie pojawił drugi problem to nie wziąłbym sprawy w swoje ręce i popełnił seppuku do moderatora.
Pes Tobie się też dostanie, poczekam tylko aż pokażesz serie zdjęć jakiegoś samochodu.

:shock:

Kupiłeś album jakiegoś człowieka i z szacunku dla niego i jego zdjęć powinieneś je podpisać imieniem i nazwiskiem oraz tym skąd zdjęcia pochodzą,a nie dlatego że pojawił się drugi problem.
Chcesz karać PESa za to że zwrócił ci uwagę, komentując jego prace że nie jest autorem tych pojazdów? :shock:

maziek a czy nie uważasz że jak ktoś dodaje czyjeś zdjęcia to ma obowiązek napisać o autorze albo chociaż wspomnieć że to nie jego prace?
fakt to nie Twoje zdjęcia ani nie moje dlatego pewnie to takie niezrozumiałe.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

90s, heloł, ale to wiadomo od bardzo dawna (że to nie zdjęcia kolegi - mam wrażenie, że od początku). W czym więc rzecz?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Absolutnie zgadzam się z kol. 90s - odnośnie publikowania takich zdjęć, tym bardziej że złodziejstwo w sieci i poza nią przyjęło porażające rozmiary. I trzeba z tym koszmarem walczyć , a ludzi edukować. Mam nadzieję że kol. maziek i hofman rozumieją wagę tematu i ze nie będą musieli ścigać złodziei swojej własności - co nei jest ani łatwe ani przyjemne. Oglądanie własnej pracy niepodpisanej albo podpisanej innym nazwiskiem też radością nie jest, więc przestrzegajmy reguł , zwłaszcza na portalu fotograficznym.

hofman 
Rozmowny

My doskonale rozumiemy wagę tematu złodziejstwa zdjęć, ale to było coś innego.
Kupiłem te zdjęcia, więc złodziejstwo to nie było.
Jak w Autoportretach ludzie pokazują zdjęcia zrobione przez innych nic nie pisząc to dlaczego tam z tym nie walczycie. Ja przynajmniej coś napisałem „Teraz coś starego” i można było się domyślić, że to nie moje zdjęcie. Autora nie znam to i nic o nim nie wspominałem.
A jeszcze jedno jak kolega zrobi zdjęcie i da mi żebym pokazał na forum to, to będzie złodziejstwo czy nie? Albo jak znajdę u dziadka zdjęcie które ktoś zrobił i dał dziadkowi, a dziadek da mi je żebym zeskanował. to mogę takie zdjęcie pokazać, czy to jest złodziejstwo?

Andrzej.M.
[Usunięty]

hofman napisał/a:
Kupiłem te zdjęcia, więc złodziejstwo to nie było.

Kupienie odbitek a zakup praw autorskich - to zupełnie inne tematy! :roll:

Co do kolegi i forum - skoro powierzył i wie - to nie jest, ale podpisane powinno być jako kolegi. A jeśli zamieścisz gdzie indziej bez jego zgody i podpiszesz swoim nazwiskiem - to ewidentnie...
Autoportrety - tu jeśli ktoś inny fotografował - to już nie autoportret a portret wykonany przez innego autora. Mam swoje autoportrety wykonane osobiście i niczyja pomoc nie jest mi potrzebna, a jeśli byłaby - musiałbym podpisać współautorstwo. Chyba że współautor się zrzeka praw . Niezależnie od sytuacji warto być po prostu rzetelnym.
Jak nie znam autora - piszę - nieznany autor i co o nim wiem. I wszystko jest bez zarzutu.

I odnośnie dziadka - jeśli dał ci coś do zeskanowania - a zdjęcie zrobił ktoś inny i nie przekazał dziadkowi praw autorskich stosowną umową - ani on ani tym bardziej ty nie masz prawa publikować zdjęcia komercyjnie , ani tym bardziej pod własnym nazwiskiem.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Nie 22 Gru, 2013, w całości zmieniany 2 razy  

90s 
Optyczny
www.s999art.com

hofman napisał/a:
a przynajmniej coś napisałem „Teraz coś starego” i można było się domyślić, że to nie moje zdjęcie

masz 12 lat? że to oczywiste?
dla mnie jak pakujesz foty do działu nasze zdjęcia i wrzucasz tekst a teraz coś starego to oczywistym jest że to są twoje stare zdjęcia
Później jak piszesz "to oryginalne zdjęcia z albumu 42" to mam wrażenie że z twojego albumu.
Skoro nie znasz autora to się pisze autor nieznany, tutaj potrafiłeś coś napisać o autorze i pochodzeniu zdjęć. I poza tytułem w którym pijesz do mnie i początkiem w którym chcesz mnie uświadamiać nie mam do czego się przyczepić.

Jakby ktoś Twoje tak zdjęcia gdzieś wystawił to już byś tu temat zakładał i pytał o paragrafy i prawnika jak ty kogoś wystawisz to nie rozumiesz o co całe hallo.

Trochę wyobraźni i szacunku dla czyjejś pracy

Andrzej.M.
[Usunięty]

Oczywiście na wszystko są stosowne paragrafy zarówno w Kodeksie Cywilnym.
Możliwe nawet, że również coś się w KK znajdzie. :wink:

hofman 
Rozmowny

Cytat:
masz 12 lat? że to oczywiste?
dla mnie jak pakujesz foty do działu nasze zdjęcia i wrzucasz tekst a teraz coś starego to oczywistym jest że to są twoje stare zdjęcia
Później jak piszesz "to oryginalne zdjęcia z albumu 42" to mam wrażenie że z twojego albumu.

A później wyjaśniłem Ci że to nie moje zdjęcia. Zresztą wiesz że starcem nie jestem i myślałem że posiadasz na tyle wiedzy żeby poznać że to czyjeś stare zdjęcie tymbardziej że zasugerowałem że to stare zdjęcie.
Cytat:
Oczywiście na wszystko są stosowne paragrafy zarówno w Kodeksie Cywilnym.
Możliwe nawet, że również coś się w KK znajdzie.

Tak i stosowane są do konkretnych przypadków.
My jednak jesteśmy fotografami nie prawnikami choć może wielu z nas jest, w każdym bądź razie nie powinniśmy dać się zwariować, wyimaginowanemu światu przepisów.

A co do dziadka, jak ten fotograf nie żyje i nie może mi dać praw autorskich to nie mogę zdjęć pokazać?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

hofman napisał/a:
A co do dziadka, jak ten fotograf nie żyje i nie może mi dać praw autorskich to nie mogę zdjęć pokazać?
Nie jako swoje, czyli nie w dziale Nasze Zdjęcia, chyba, że bardzo wyraźnie to zaznaczysz. Ten dział nie służy do pokazywania cudzych zdjęć, jeśli chciałeś pochwalić się nabytym albumem, to trzeba było założyć wątek gdzie indziej.

hofman 
Rozmowny

Dlatego tak też zrobiłem.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Robicie z igły widły. Od początku było jasne, że to są jakieś stare zdjęcia. Czy kolega na nich próbował zarabiać? Powiedział, że on to zrobił? Rzeczywiście niefortunnie wybrał wątek - ale zaraz wyprostował sprawę, a jesteście oburzeni i zaangażowani co najmniej jakby do Waszych dziewczyn się przystawiał. Jakoś tak, jak na mój nos, neoficko :) .

Gdyby ktoś wstawił moje zdjęcie, bo mu się spodobało - byłbym zadowolony.

Odpowiedz do tematu