Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompakt cyfrowy, trudny wybór, jakieś sugestie ?
Autor Wiadomość
seba840 
Początkujący

Wysłany: Pon 23 Gru, 2013   Kompakt cyfrowy, trudny wybór, jakieś sugestie ?

Witam
Proszę o wyrozumiałość z braku doświadczenia w tej dziedzinie.
Na wstępie chciałbym się przywitać mam na imię Sebastian :wink: , z fotografowaniem jestem zielony. Do tej pory robiłem zdjęcia tylko i wyłącznie smartfonem (8Mpix), lecz po narodzinach kolejnego dziecka stwierdziłem że zdjęcia z telefonu nie są wystarczające i bardzo słabe, wyglądają tylko dobrze na smartfonie no i czasami zdarzają się wyjątki i dobrze wyglądają na kompie :razz:

Dodam że zanim napisałem nowy temat to spędziłem na tym forum z tydzień czytając różne tematy/posty i czym dłużej czytam tym głupszy jestem. :???:

Aparat do użytku amatorskiego zarówno na dworze jak i w domu i z tego co wyczytałem to najlepiej byłoby że światło-ista była jak najmniejsza do fotografowania w wewnątrz ale czy w takim wypadku zdjęcia na dworze będą równie dobrze wychodzić jak jest niski przedział światłoistej?
Na aparat chciałbym wydać tak do 1000pln a moje typy to:
1. olympus sz-31mr
2. samsung wb850F
3. nikon coolpix L820
4. Fujifilm FinePix F770EXR
5. Panasonic DMC-TZ35
6. Canon sx160is
Jaki aparat będzie bardziej godnego polecenia dla amatora? Podałem w kolejności który bardziej mi się podoba

Myślałem jeszcze nad półką wyżej do 1500pln tylko czy jako amator wykorzystam pełną potencję takiego aparatu a mianowicie: Olympus Stylus XZ-2 który się dość często polecany w różnych postach

No chyba że macie jakieś lepsze propozycje aparatu którego nie wymieniłem
Ale bardziej skłaniałbym się przedziałowi do 1000 pln.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :wink:

Pozdrawiam
Sebastian

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 23 Gru, 2013   

seba840 napisał/a:
Myślałem jeszcze nad półką wyżej do 1500pln tylko czy jako amator wykorzystam pełną potencję takiego aparatu a mianowicie: Olympus Stylus XZ-2

IMO przy odrobinie zacięcia dasz radę wykorzystać jego większe możliwości.

seba840 napisał/a:

Za 1512pln Panasonic DMC-LX7.

seba840 
Początkujący

Wysłany: Pon 23 Gru, 2013   

Sunders napisał/a:
seba840 napisał/a:
Myślałem jeszcze nad półką wyżej do 1500pln tylko czy jako amator wykorzystam pełną potencję takiego aparatu a mianowicie: Olympus Stylus XZ-2

IMO przy odrobinie zacięcia dasz radę wykorzystać jego większe możliwości.

seba840 napisał/a:

Za 1512pln Panasonic DMC-LX7.

A co to te IMO ? A mógłbym prosić o dłuższą wypowiedź ? a czemu akurat lx7 ?
I z tych aparatów do 1 tyś nic się nie nadaje ?

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Wto 24 Gru, 2013   

seba840, to jeśli tak uważnie śledziłeś inne wątki, to dlaczego nie rozważasz najtańszej nowej lustrzanki lub używki? Przecież żaden z tych aparatów nie da ci takich zdjęć jak lustrzanka.

lotofag 
Optyczny

Wojmistrz napisał/a:
Przecież żaden z tych aparatów nie da ci takich zdjęć jak lustrzanka.

Nie tylko lustrzanka, po co podsycać popularny mit? Taniego/używanego bezlusterkowca też idzie spokojnie wyrwać.

Dwa - do lustrzanki czy bezlusterkowca trzeba też dokupić jakąś optykę i tu może się zacząć marudzenie laika, że a to drogo, a to "zóm" za mały bo w starym kompakcie to miał pierdylion, itp. itd. Jakość obrazu może się tu okazać którymś tam warunkiem z kolei a nie podstawowym, zwłaszcza np. przy zdaniu się na jotpegi prosto z puszki.

Wojmistrz 
Obserwator

Ok, no po porównajmy 4 warianty:
Cel: fotografia noworodka

1) 1000zł / używane / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
2) 1500zł / używane / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
3) 1000zł / nowe / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
4) 1500zł / nowe / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt

seba840 
Początkujący

Wojmistrz napisał/a:
seba840, to jeśli tak uważnie śledziłeś inne wątki, to dlaczego nie rozważasz najtańszej nowej lustrzanki lub używki? Przecież żaden z tych aparatów nie da ci takich zdjęć jak lustrzanka.

powiem szczerze że na tematy z lustrzankami w ogóle nie wchodziłem.

może głupie pytanie ale po czym poznać aparat bezlustrzankę a lustrzankę ?
tak na chłopski rozum to sobie tłumaczę że:
bezlustrzanka to taki aparat z "lufą" na stałe?
lustrzanka to taki aparat co się wymienia "lufę"?
czy moje rozumowanie jest błędne? :roll:

Wojmistrz napisał/a:

Ok, no po porównajmy 4 warianty:
Cel: fotografia noworodka
1) 1000zł / używane / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
2) 1500zł / używane / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
3) 1000zł / nowe / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt
4) 1500zł / nowe / (bez)lustrzanka z obiektywem vs kompakt

byłbym wdzięczny na oparcie tego porównania na konkretnych przykładach oczywiście godnych polecenia :wink:

A co do używek to żona się raczej w życiu nie zgodzi :???: a z drugiej strony to bym nawet nie wiedział czy czasami szrota nie kupię

PS. Wesołych Świąt :mrgreen:

Wojmistrz 
Obserwator

seba840, kompakt to zasadniczo aparat ze stałą optyką - jedna całość. Bezlustrowce, to aparaty kompaktowe z wymienną optyką. Zazwyczaj mają podobnej wielkości matryce i osiągi co lustrzanki. Lustrzanki to aparaty posiadające zazwyczaj ruchome lustro odbijające obraz, który po odpowiednim przekierowaniu jest widoczny w wizjerze.
Duża matryca jest po prostu lepsza, a jej czułość jest w stanie zrekompensować ci różnicę światła kompaktów i to z górką. Poczytaj o tym bo nie chcę robić tu niepotrzebnych wywodów.
Nowy zestaw można kupić już za około 1100zł Za 1500zł kupisz w sklepie kilka różnych zestawów aparat+obiektyw. Jeśli miałbyś możliwość szukaj promocji na Pentaxa K-500. Na początek nikt ci nie każe robić na ustawieniach manualnych i obrabiać pliki RAW, ale z czasem sam zobaczysz, że JPG i tryb auto to za mało.

seba840 
Początkujący

Wysłany: Sro 25 Gru, 2013   

Wojmistrz a czy dla szarego człowieka niemającego styczności z aparatami będzie jakaś duża różnica między zdjęciami kompaktu a lustrzanki ?

A co to są za zdjęcia w formacie RAW ?

no narazie ten k-500 przekracza trochę mój budżet który już i tak trochę wyciągnięty :oops: ale czas narazie mnie nie goni aż tak mocno to może się jakaś promocja trafi.

Patrzyłem jeszcze na nikona D3100+18-55 dobry on ?

A w takim aparacie to za zoom odpowiedzialny jest już ten osobny obiektyw tak ?

Andrzej.M.
[Usunięty]

seba840 napisał/a:
narazie ten k-500 przekracza trochę mój budżet

Może się też trafić promocja na k-30 lub k-50 - nawet lepsze. Można wyrwać też bezlusterkowiec K-01 na tej samej matrycy i z tymi samymi obiektywami . Można tanio wyrwać. Jeśli się spodoba. Na początek przygody z fotografią - może być dobrym wyborem.
RAW to coś w rodzaju "negatywu" z którego dopiero otrzymuje się JPG-i. Obróbka na tym "negatywie" daje lepsze rezultaty niż gotowego jpg-a. Z takiego zdjęcia można uzyskać nieraz lepsze odbitki wycinając kawałeczek obrazu niż z całej klatki kompaktu. Ten Nikon dobry choć gorzej zrobiony.

Wojmistrz 
Obserwator

seba840 napisał/a:
Wojmistrz a czy dla szarego człowieka niemającego styczności z aparatami będzie jakaś duża różnica między zdjęciami kompaktu a lustrzanki ?
Sam oceń czy widzisz różnicę. To są zdjęcia, które ostatnio pokazywałem przy jakiś tematach. O ile to możliwe, takie same warunki.

ISO 100:
Kompakt z września 2012, obecnie do kupienia w okolicach 1500zł:

Lustrzanka z 2003r obecnie do kupienia za 300zł z obiektywem:

ISO 6400:
Wspomniany wcześniej kompakt,

Lustrzanka z sierpnia 2010

seba840 
Początkujący

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
seba840 napisał/a:
narazie ten k-500 przekracza trochę mój budżet

Może się też trafić promocja na k-30 lub k-50 - nawet lepsze. Można wyrwać też bezlusterkowiec K-01 na tej samej matrycy i z tymi samymi obiektywami . Można tanio wyrwać. Jeśli się spodoba. Na początek przygody z fotografią - może być dobrym wyborem.
...

A tak na przyszłość to gdzie mam za takimi okazjami szukać ?
jak narazie z posta na post aparaty są coraz droższe bo już nawet 3k przekraczają :razz:

Wojmistrz napisał/a:
Sam oceń czy widzisz różnicę. To są zdjęcia, które ostatnio pokazywałem przy jakiś tematach. O ile to możliwe, takie same warunki.

Malutka różnica jest :roll:
A tak z ciekawości to jakie to są aparaty ? :)

A co z tym nikonem d3100 ??

Wojmistrz 
Obserwator

Kompakt: Canon SX50HS
Stara lustrzanka: Canon 300D
Nowsza lustrzanka: Canon 60D

Nikon D3100 to całkiem fajna "pierwsza lustrzanka", chociaż osobiście wolałbym D3200, no i z 18-105, a nie z 18-55. Niestety to już cena bliższa 2000zł. Jeśli tylko TOBIE odpowiada D3100 z 18-55VR, kupuj i baw się dobrze :)

dcs
[Usunięty]

oceń różnicę

seba840 
Początkujący

Wojmistrz napisał/a:

...

Nikon D3100 to całkiem fajna "pierwsza lustrzanka", chociaż osobiście wolałbym D3200, no i z 18-105, a nie z 18-55. Niestety to już cena bliższa 2000zł. Jeśli tylko TOBIE odpowiada D3100 z 18-55VR, kupuj i baw się dobrze :)

ale i nawet ten d3100 z 18-105 podchodzi już nawet do 2000zł :sad:
Czy w praktyce duża jest różnica między wyświetlaczem 230000punktów a 921000 punktów?

A jak ta ogniskowych 18-55 a 18-105 przekłada się na praktykę ?

A przy takich aparatach to za zoom już odpowiada ten osobny obiektyw tak ? i np taki 18-55 to jaki ma zoom

I chciałbym się zapytać czy za granicą się gdzieś opłaca kupować czy kupujecie tyko w PL ?
A jak w PL to na jaki sklep najbardziej zwrócić uwagę ?

Odpowiedz do tematu