Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 28 Gru, 2013
Zakup puszki z mikroregulacją w tle - kolejne rozterki.
Autor Wiadomość
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 24 Gru, 2013   

matys napisał/a:
i czasie 1/30 ?

... :neutral:

Reklama

jaad75 
Klub Pierdzieli

matys, żarowe w części puszek będzie problemem, ale 1/30s przy statywie żadnym, a sam cel ma w pobliżu EV10, więc jest bardzo jasno oświetlony.

novy 
Rozmowny

Aparat na statywie, nie wydaje mi się żeby oświetlenie było problemem. Test powtarzany wielokrotnie zawsze te same rezultaty. Podobny rezultat miałem przy świetle dziennym - lekkie muśnięcie pierścienia focusa w stronę nieskończoności poprawiało ostrość na zdjęciu (Live View x10).

muzyk 

Cytat:

Aparat na statywie, nie wydaje mi się żeby oświetlenie było problemem.

Spróbuj w lepszym świetle jednak z krótszymi czasami...

novy 
Rozmowny

Myślę że czas nie ma tu nic do rzeczy dopóki aparat jest na statywie. Migawka dla pierwszego zdjęcia była wyzwalana Self-timer 10s, drugiego zdalnie przez EOS Utilities. Jeżeli poruszenie byłoby problemem to by było losowe. Tu za każdym razem ostrzejsze zdjęcie wychodzi po korekcji AF-a o +5.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Spróbuj w lepszym świetle jednak z krótszymi czasami...
muzyk, Ty wiesz o czym piszesz? EV10, to słabe światło? Co ma do tego czas? On wynika z ISO100 i przysłony - nie ma tu żadnej nieprawidłowości, poza ewentualnie barwą światła, zwłaszcza, że obiektyw jest z tych które stosuje się raczej na zewnątrz.

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

Producent wyposazajac aparaty w MA umozliwia nam delikatna, osobista regulacje z pominieciem serwisu. Od czasu 50D mam ja juz caly czas i tylko w jednym przypadku musialem sam doregulowac szklo.
Zawsze jest to o jeden przypadek za duzo.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Irex napisał/a:
Od czasu 50D mam ja juz caly czas i tylko w jednym przypadku musialem sam doregulowac szklo.
Widocznie słabo sprawdzałeś. Albo masz wybitne szczęście.

[ Dodano: Wto 24 Gru, 2013 09:49 ]
No i pozostaje jeszcze kwestia wielkości minimalnego skoku w poszczególnych puszkach - osobiście wolę regulację opisaną w mikrometrach, jest o wiele bardziej czytelna, niż jednostki X, ktore zazwyczaj serwuje producent.

novy 
Rozmowny

Irex napisał/a:
Producent wyposazajac aparaty w MA umozliwia nam delikatna, osobista regulacje z pominieciem serwisu. Od czasu 50D mam ja juz caly czas i tylko w jednym przypadku musialem sam doregulowac szklo.
Zawsze jest to o jeden przypadek za duzo.

Pytanie o jakich obiektywach mówimy. W niektórych złe skalibrowanie może nie przeszkadzać.
Gorzej z jasnymi stołkami i długimi ogniskowymi gdzie głębia ostrości jest mniejsza.

[ Dodano: Wto 24 Gru, 2013 09:49 ]
jaad75 napisał/a:

No i pozostaje jeszcze kwestia wielkości minimalnego skoku w poszczególnych puszkach - osobiście wolę regulację opisaną w mikrometrach, jest o wiele bardziej czytelna, niż jednostki X, ktore zazwyczaj serwuje producent.

Pytanie ile mikrometrów ma jeden skok.
Ostatnio zmieniony przez novy Wto 24 Gru, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

jaad75 napisał/a:
Widocznie słabo sprawdzałeś. Albo masz wybitne szczęście.

Na pewno szczescie, ale nie wybitne. I zawsze zakup to odbior osobisty i tescik.
Od samego poczatku bylem skierowany na foto ptakow, a tam ostrosc oka jest najwazniejsza.
Wylapalbym od razu ten mankament.

novy 
Rozmowny

Ja kupując C 100-400 sprawdzałem dwa po kolei. Pierwszy był mega rozjechany drugi lepszy. Niestety więcej szkieł nie było na stanie, ale pewnie jak by nawet było to wątpię żeby było idealnie.

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Ty wiesz o czym piszesz?

Tak Jaad, melduję posłusznie Tobie, że odniosłem się do owych 1/30 i tylko do tego.
Bez wnikania w ISO.

jaad75 
Klub Pierdzieli

novy napisał/a:
Pytanie ile mikrometrów ma jeden skok.
W starych Pentaksach, w których wchodziło się w tym celu do menu serwisowego był co 10um.
Irex napisał/a:
Na pewno szczescie, ale nie wybitne. I zawsze zakup to odbior osobisty i tescik.
Od samego poczatku bylem skierowany na foto ptakow, a tam ostrosc oka jest najwazniejsza.
Wylapalbym od razu ten mankament.
No właśnie o tym piszę - między akceptowalnym trafieniem, a trafieniem dokładnie w punkt jest różnica, tego nie przetestujesz na tego typu celach. Trzeba statystyki (ze względu na powtarzalność AF - patrz choćby testy Optyczne), płaskiego celu, idealnie prostopadłego do osi obiektywu i najlepiej pewnie jakiegoś Imatesta, do pomiaru zmian rozdzielczości, ale od biedy można ocenić różnice na oko, na ukośnej linijce.

Irex 
Rozmowny
czarnozolty

jaad75 napisał/a:

No właśnie o tym piszę - między akceptowalnym trafieniem, a trafieniem dokładnie w punkt jest różnica, tego nie przetestujesz na tego typu celach. Trzeba statystyki (ze względu na powtarzalność AF - patrz choćby testy Optyczne), płaskiego celu, idealnie prostopadłego do osi obiektywu i najlepiej pewnie jakiegoś Imatesta, do pomiaru zmian rozdzielczości, ale od biedy można ocenić różnice na oko, na ukośnej linijce.

Pelna zgoda.
Ale z drugiej strony to jest laboratorium, sterylne warunki, w ktorych brakuje terenowych warunkow. Mysle, że o pracy systemu AF powinno się pisać łącznie z konkretną optyką, rodzajem fotografii, trybem AF i warunkam atmosferycznymi i świetlnymi. I oczywiscie jeszcze fotografujacy i jego zasob wiedzy.

Moim pierwszym testerem jest pies i jego czubek nosa :smile:
Szybciutko wychodzi na wierzch, co dany zestaw jest warty.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Irex napisał/a:
Moim pierwszym testerem jest pies i jego czubek nosa :smile:
jak go unieruchamiasz? no chyba ze, celujesz w niego jak spi...

Odpowiedz do tematu