Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 25 Gru, 2013 Sony a58 - dobry wybór na początek?
To mój pierwszy post na forum, tak więc witam wszystkich serdecznie.
Od 9 lat użytkuję kompakty. Na początku Canony (PowerShoty), a następnie Sony H20 oraz okazjonalnie HX200. Ostatnio zauważyłem, że moje dziecko jest za szybkie na kompakty. Aparat za długo myśli zanim zrobi zdjęcie. Dlatego zacząłem myśleć o lustrzance w cenie około 2000 (tak wiem mało, ale może załapię bakcyla i zacznę później rozbudowywać system).
Myślałem o Canonie, Nikonie oraz Sony. Aktualnie najbliżej mi do Sony a58. Wybór podyktowałem tym, że oprócz zdjęć chcę kręcić krótkie filmy hd, a Sony zapisuje je do pliku mp4, który bez problemu prosto z dysku mogę odtworzyć na telewizorze.
Z tego co się doszukałem Canaon i Nikon kręcą filmy w rozszerzeniu mov, a ono nie jest obsługiwane tak łatwo przez TV.
Czy moje rozumowanie wyboru pierwszej lustrzanki jest dobre? Na razie myślę o kitowym obiektywie sprzedawanym do a58. Później może 55-200 lub wymiana na jakiś pelno zakresowy 18-200 (może Sigma lub Tamron).
Do filmowania rzeczywiście najlepiej się sprawują nibylustrzanki sony (niby - bo z półpraepuszczalnym lustrem) . Poza nimi można jeszcze sprawdzić Pentax K-30 .
Do filmowania rzeczywiście najlepiej się sprawują niby lustrzanki sony
a ostatnio canon z 70D , oczywiście w kontekście używania Af. inne modele, nie tylko canona tez sie nadają, ale przy bardziej klasycznym kamerowaniu, czyli z manualnym ustawianiem ostrości.
Gdzieś spotkałem się ze stwierdzeniem, źe w tej cenie to obojętnie co się kupi, bo i tak wszyscy producrnci reprezentuja podobny poziom.
Wiem, źe to półlustro. Ja nie oczekuje jednak cudow. Gdyby nie ta szybkość to nie myślałbym o zmianie kompaktu. Rosumiem, źe mimo róźnicy w budowie a58 jest szybka jak normalna lustrzanka.
Czy z tymi plikami mov i mp4 to dobre informacje znalazłem?
Tego Pentaxa postaram się sprawdzić, ale czytałem źe on nie we wszystkich miastach jest dostępny by go "pomacać".
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 25 Gru, 2013
babeo napisał/a:
bo i tak wszyscy producrnci reprezentuja podobny poziom
Z Pentaxem jest nieco inaczej. Praktycznie oferuje korpusy z wyższej półki , tyle że bez górnego wyświetlacza. Zwłaszcza do fotografowania.
babeo napisał/a:
nie we wszystkich miastach jest dostępny by go "pomacać".
Faktycznie jest mniej dostępny niż inne marki. Trzeba sprawdzić czy w okolicy jest stosowny sklep, oczywiście w sieci to co innego , ale trudno się maca - choć jeśli osoba fizyczna - to w końcu te 10 dni na zwrot jest.
Poszukam Pentaxa. Gdyby jednak okazało się, ze go nie znajdę to wtedy wyjściowy Sony będKendobrym wyborem, czy moźe coś innego z ogólnodostępnych modeli?
babeo, konstrukcje slt maja elektroniczny wizjer zamiast optycznego. zerknij w niego i ocen czy Ci odpowiada. i jeśli już slt to, z tego co się orientuje , to a57 jest wyżej ocenianym korpusem.
babeo, to, w jakim kontenerze aparat zapisuje pliki i czy da się je bezpośrednio odtworzyć na telewizorze jest mało istotne, bo filmy się najpierw MONTUJE, a potem konwertuje do docelowego formatu. Ważna jest przede wszystkim jakość tych plików, a tu trzymanie się przez Sony standardu AVCHD jest ograniczeniem, gdyż w najlepszej specyfikacji daje on tylko 28Mbps przepływności, a większość SLT osiąga zaledwie 22Mbps. Porównaj to sobie z przepływnościami oferowanymi przez Canony choćby, a będziesz wiedział dlaczego to one (i Panasoniki GH) są najchętniej używanymi przez filmowców aparatami.
Jeśli to ma być aparat do nagrywania video bez jakiegokolwiek postprocesu to weź sobie to Sony (lub jakiegoś niedrogiego Panasonika, będzie bez lustra i mniejszy). Sony ma te swoje SLT projektowane moim zdaniem wlasnie pod taki target jak Ty.
Tak jak pisałem wcześniej mam kontakt z megazoomem Sony hx200 (tata ma). Kupiłbym hx300 dla siebie, ale szukam czegoś szybszego. Moje dzieci są za szybkie na kompakt. Dlatego myślę o lustrzance. Priotytety są 3. Jakość zdjęć, szybkość i filmy w mp4.
Weź SLT57 -jest lepszy od 58 i dołóż do tego 17-50mm f/2.8 Tamron i dasz radę kręcić filmy i robić zdjęcia oraz będziesz z tego zestawu zadowolony.
Sprawdzone u mnie i moich kolegów( mają małe dzieci i dlatego kupili sobie takie zestawy)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9