Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Pią 27 Gru, 2013
KIT Sony DT 18-70 mm czy Minolta AF 35-70 mm
Autor Wiadomość
Kingofcookie 
Nowy

Wysłany: Sro 25 Gru, 2013   KIT Sony DT 18-70 mm czy Minolta AF 35-70 mm

Witam, od dłuższego czasu używam do A300 obiektywu KITowego
Sony DT 18-70 mm f/3.5-5.6, fotografuję zupełnie amatorsko, jednak często dokucza mi brak ostrości na wielu zdjęciach.
W starociach znalazłem lustrzankę Minolty z obiektywem Konica Minolta AF 35-70 mm f/3.5-4.5, obiektyw działa z A300, porobiłem kilka zdjęć, jednak trudno mi ocenić jakość w porównaniu do Sony.

Czy do ogólnego fotografowania lepiej na stałe użyć obiektywu Minolty (mimo, że zakres ogn. od 35)?
Głównie mi chodzi o łapanie ostrości na AF i ogólne odczucia.

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sro 25 Gru, 2013   

szukaj 1855.

Stuku 
Rozmowny

Wysłany: Sro 25 Gru, 2013   

Te obydwa obiektywy raczej 4 liter nie urwą (no chyba że dość mocno je przymkniesz i umiesz poprawiać ich wady optyczne). Zamiast nich jak potrzebujesz coś lepszego w typowym zakresie spacerowym to są inne zdecydowanie lepsze obiektywy :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

Kingofcookie napisał/a:
jednak często dokucza mi brak ostrości na wielu zdjęciach.
Ciekawi mnie co to znaczy.

Stuku 
Rozmowny

mavierk napisał/a:
Kingofcookie napisał/a:
jednak często dokucza mi brak ostrości na wielu zdjęciach.
Ciekawi mnie co to znaczy.

Hmmm zapewne koledze chodzi o słabą jakość :)

mavierk 
never knows best

Czy może o to, że to co jest poza głębią ostrości nie jest ostre jak w kompakcie? Czy może o to, że zdjęcia z lustrzanki zazwyczaj domagają się wyostrzenia lekkiego? Albo po prostu nie trafia tam, gdzie powinno.

Stuku 
Rozmowny

mavierk napisał/a:
Czy może o to, że to co jest poza głębią ostrości nie jest ostre jak w kompakcie? Czy może o to, że zdjęcia z lustrzanki zazwyczaj domagają się wyostrzenia lekkiego? Albo po prostu nie trafia tam, gdzie powinno.

Hmmm nie spotkałem się raczej z tym żeby 18-70 miałby jakieś problemy z trawieniem w punkt. Po prostu jest obiektyw który daje obrazek adekwatny do ceny. Aczkolwiek, można uzyskać im fajne efekty, tyle że trzeba chcieć ;)

lotofag 
Optyczny

Kingofcookie napisał/a:

Czy do ogólnego fotografowania lepiej na stałe użyć obiektywu Minolty (mimo, że zakres ogn. od 35)?

A przeszkadza Ci brak szerszych kątów czy nie? ;)

Jak masz go za darmo (bo tak zrozumiałem "znalazłem") to co szkodzi pobawić się nim dłużej?
Jakbyś miał takie coś lub podobne kupować, to IMHO lepiej zostać przy 18-70 a pieniążki odkłądać do skarbonki na lepsze szkło.

Stuku napisał/a:
problemy z trawieniem

Moje szkła też się dobrze odżywiają :mrgreen:

mavierk 
never knows best

Pytam się, gdyż zazwyczaj nawet słabe szkło z lustra daje lepsze efekty niż w przeciętnym kompakcie. Inna sprawa że zdjęcia z lustrzanki często wymagają więcej pracy w porównaniu z kompaktami.

Odpowiedz do tematu