Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompakt, makro+wakacje. Nikon p7700?
Autor Wiadomość
konrad1900 
Nowy

Wysłany: Wto 24 Gru, 2013   

Wiem, że zwykło się mawiać, że jak coś jest o wszystkiego to jest do niczego. Niestety, przynajmniej jeśli chodzi o dziedziny na których się znam, bardzo często jest to prawdę. W przypadku aparatu celuję jednak właśnie w coś uniwersalnego, po drodze godząc się za pewne z pewnymi negatywnymi konsekwencjami tej decyzji, jednak zakup 2 aparatów prawdopodobnie przekroczyłbym mój budżet. Inna sprawa, że często dość mocno przywiązuje się do tego typu "zabawek" dlatego też wolę pracować na jednym urządzeniu.

Reklama

marcinb78 
Uczestnik

Wysłany: Sro 25 Gru, 2013   

To jeśli faktycznie szukasz czegoś uniwersalnego to myślę że P7700 będzie ok. Ja nie narzekałem na niego ani słowa dopóki nie pobawiłem się lustrzankami znajomych. Ma dobre ogniskowe, nie najgorszą matrycę ... tylko się do tej pory zastanawiam czy w tej cenie nie można znaleźć bezlusterkowca ..... teraz mam mniejszy "zoom" do ~150 (Nikon ma 200) ale powiem że nie ma to znaczenia żadnego ... oczywiście byłoby więcej to lepiej ale nie zauważyłem jakoś drastycznej różnicy

konrad1900 
Nowy

Te bezlusterkowce martwią mnie w kwestii zdjęć drobiazgów o których wspomniałem na początku. Wiem, że mógłbym dokupić odpowiedni obiektyw ale to jednak dodatkowe (raczej nie małe) koszty.

Naturalnie nie chciałbym wydawać przesadnie dużo na kompakt (z p7700 przyjdzie mi zapłacić zapewne ok 1,7k) ale z drugiej strony przeglądając testy/opinie odnoszę wrażenie, że nie będzie to raczej najgorsza inwestycja.

dcs
[Usunięty]

konrad1900,

Jak bezlusterkowca m4/3 to jako drugi /do mako/ weź ten obiektyw http://allegro.pl/obiekty...p&string=45-200 /jest spory http://www.optyczne.pl/po...3=807&add4=1002 / - zapewni ci komfort przy oświetlaniu i ustawianiu kolejnych małych przedmiotów.

[ Dodano: Sro 25 Gru, 2013 01:54 ]
+ aparat z ob. standardowym http://allegro.pl/kompakt...nabled[38][0]=1

[ Dodano: Sro 25 Gru, 2013 02:02 ]
albo to http://allegro.pl/aparaty...1&price_to=1800

http://allegro.pl/obiekty...p&string=40-150

[ Dodano: Sro 25 Gru, 2013 02:04 ]
http://www.photozone.de/m43/845-panasonic45150f456

http://www.photozone.de/o...-pana_45200_456

marcinb78 
Uczestnik

A może zastanów sie nad nowszym P7800 ??? Duzym plusem jest wizjer.

konrad1900 
Nowy

marcinb78, Myślałem o nim ale patrząc na parametry jedyną różnicą na korzyść p7800 jest właśnie wizjer. Cenowo różnica jest praktycznie nieznacząca (za gołego 7800 zapłacę 1,8k, zaś za p7700 z kartą i pokrowcem 1,7k). Dlatego też byłem już bardzo bliski zmiany preferencji na p7800 ale pojawiła się czerwona lampka (prawdopodobnie wygłoszę teraz bardzo nie popularny pogląd):
1) Od analogów nie miałem aparatu z wizjerem i prawdę mówiąc nigdy mi go nie brakowało.
2) W namiocie wizjer jest mi kompletnie nie przydatny
3) Na wakacjach... tu ewentualnie mógłbym docenić jego zalety ale znów jest mały szkopuł, wakacje są raz (czasem jakiś mały wypad więc dwa) w roku. Do tego jestem okularnikiem (na co dzień korekcyjne w wakacje słoneczne) więc przypuszczam że nie korzystałbym z wizjera.

dcs, Dzięki za wiadomość i linki ale utwierdzają mnie w przekonaniu że bezlusterkowiec wykracza poza mój budżet.

marcinb78 
Uczestnik

No skoro wizjer Tobie nie potrzebny to faktycznie nie ma co dopłacać bo to te same aparaty. Ja często jeżdżę na imprezy moto sportowe i dopiero jak bo nie miałem zobaczyłem jak mi go brakuje. Oczywiście da radę się bez niego obejść ale to męczące. Przy statycznych zdjęciach może nie ma żadnego znaczenia, ale w ruchu ma duże.
Tak czy inaczej i najkrócej, jeśli chcesz kompakta to w tej cenie do wyboru mało wyróżniających się modeli jest i jednym z nich jest P7700 .... Ale poszukaj jeszcze aparatu który ma najlepsze makro bo ja nigdy się tym nie interesowałem a dla Ciebie to ważne.
A bawiłeś się kiedyś w tym samym czasie różnymi aparatami? Może tu pomogło by Tobie wybrać odpowiednią konfiguracje?

konrad1900 
Nowy

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

Planuje właśnie po świętach wybrać się na taki mały test w terenie :) w sieciówkach niestety p7700 już nie znajdę ale mają właśnie p7800 więc parametry mogę porównać.

dcs
[Usunięty]

konrad1900,
konrad1900 napisał/a:
w sieciówkach niestety p7700 już nie znajdę
W Warszawie? -Bez przesady.

konrad1900 
Nowy

dcs, Będę zatem wdzięczny za sugestię gdzie szukać? Znalazłem jeden sklepik ale sieciówką nazwać go trudno :P

dcs
[Usunięty]

konrad1900, Przy tej różnicy cen nie wiem czy nie wybrałbym P7800

konrad1900 
Nowy

dcs, Mógłbyś to jakoś uargumentować? Szczerze mówiąc poza obecnością wizjera nie dostrzegam różnic między tymi aparatami.
Byłbym wdzięczny za gdybyś poszedł za ciosem i rozwinął swoją myśl o dostępności p7700 w Warszawie...

dcs
[Usunięty]

konrad1900, Kiedyś będziesz chciał wymienić sprzęt i pewnie stary sprzedać.
Za 2-3 lata nowszy model P7800 i w dodatku z wizjerem będzie bardziej poszukiwany i droższy na rynku używanych. 100-200zł /taka jest teraz różnica -?/ będzie do odzyskania.

konrad1900 
Nowy

dcs, Ok, to jest sensowy argument za p7800 jednak prawdę mówiąc nie planuje ów aparatu odsprzedawać, mam nadzieję że posłuży mi dosyć długo. Gdyby, w co w tym momencie wątpię, chciał się rozwijać fotograficznie i zakupić sobie jakiś większy sprzęt za pewne coś mniejszego nadal znajdzie u mnie rację bytu. Dodatkowo powstaje pytanie czy dla np. 100 różnicy na takiej operacji odzyskanych za 4-5lat opłaca się kupować teraz na siłę nieco większy p7800, z wizjerem z którego raczej korzystać nie będę.
Nie mniej jednak uwaga dość cenna i bardzo za nią dziękuje.

Tak na marginesie dlaczego unikasz rozwinięcia swojej uwagi o dostępności p7700?

marcinb78 
Uczestnik

P7700 widziałem w abfoto i chyba w foto joker przed świętami jak szukałem lampy do swojego nowego nabytku.
Co do późniejszej odsprzedaży to myślę, że łatwiej będzie sprzedać P7800 choćby z tego względu że jest nowszym modelem z poprawioną wadą P7700 czyli dołożonym wizjerem. A dołożyli go pewnie ze względu, że jednak tak dobrze się nie sprzedawał i były głosy, że tego mu brakuje. Tylko to znów zwiększa cenę zakupu i nadal myślę że można już szukać bezlusterkowca.... ;)
Myślę że chcesz kupić tego P7700, bierz i za pół roku napiszesz obszerną relację czy to był dobry wybór. Moim zdaniem nie ma chyba lepszego kompaktu, choć wszyscy tutaj zachwalają LX5 to ja nic w nim nie widzę.... Może jestem ślepy ;) . Swojego pół rocznego P7700 sprzedałem za mniej niż 1300 zł. Fakt sprzedał się szybko ale mało jest ofert używanych.
Ostatnio zmieniony przez marcinb78 Czw 26 Gru, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu