Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony alfa 350 - skaczący obraz
Autor Wiadomość
3backup
[Usunięty]

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   Sony alfa 350 - skaczący obraz

Witam!
Problem mojej alfy jest następujący: obraz na podglądzie, jak i w wizjerze (chyba tak to się nazywa - nie mój aparat) zdecydowanie różni się od tego na wykonanym zdjęciu. Jest to tak jakby skok o 10-20 cm tego co jest na podglądzie. Z czego to może wynikać? Jak to naprawić?

Przykład:
Tak wygląda zdjęcie wykonane: http://i.imgur.com/3YQmgns.jpg
a tak na podglądzie: http://i.imgur.com/WhTQpaS.jpg

Pozdrawiam i dziękuje z góry

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

3backup, chodzi ci o to, że na wyświetlaczu masz więcej z lewej strony a na wykonanym zdjęciu masz "więcej prawej" ? Że kadr z wyświetlacza nie pokrywa się z tym co masz na zdjęciu?

Jeżeli tak, to się tym nie przejmuj, dotyka to także wyższe modele lustrzanek, o ile przyznaje się, że nie mam doświadczenia w patrzeniu na LV o tyle różne modele gdy patrze w wizjer zachowują się różnie pod tym względem.
Najbardziej denerwowało mnie zachowanie pentaxa k10, obraz był przesuniety jak sobie kiedyś wyliczyłem jeszcze bardziej niż u Ciebie. W d700 np. był przesuniety względem tego co zarejestrowała matryca bardziej w lewo i do góry, często gdy naraz robiłem zdjęcia 5d2 patrząc w wizjer nie potrafiłem się szybko przestawić, bo tam "bład" paralaksy był inny.
Musisz się przyzwyczaić :wink:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

3backup, a nie miga Ci przypadkiem w wizjerze skala z prawej strony?

3backup
[Usunięty]

Wysłany: Sob 28 Gru, 2013   

W wizjerze coś miga na tym dolnym pasku w prawym rogu - początkowo myslalem ze to brak stabilizacji, ale kiedy postawilem na biurku dalej coś miga. Jest to trójkąt(?!) .

kozidron - tylko ze to dotyczy zarówno wizjera jak i wyświeltacza. Nie chodzi ze z prawej strony tylko jak zauważysz na live view widać jeszcze podłoge a na zdjęciu już nie - to jest jakies 30% zdjęcia jak raz to liczyłem

MC 

Wysłany: Sob 28 Gru, 2013   

A skala obok - taka "drabinka" - miga czy nie?

3backup
[Usunięty]

Wysłany: Sro 01 Sty, 2014   

Hmm Nie wiem czy to jest drabinka - miga takie bardziej przypominające zasięg w telefonie - też dokładnie nie widzę. Schodki to przypomina w prawym dolnym rogu. Przepraszam że tak odpisuje co pare dni ale miałem ograniczony dostęp do internetu w ostatnich dniach.

MC 

No to jeśli miga ten "zasięg", to masz uszkodzoną stabilizację matrycy - to wyjaśnia przesunięcie obrazu.

3backup
[Usunięty]

Opłaca się to naprawiać? Sprzedam w ogóle aparat bez naprawy tego?

MC 

Wycena w CSI jest gratis, ale moim zdaniem naprawa będzie nieopłacalna. Na allegro za jakieś niewielkie pieniądze powinno pójść.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 02 Sty, 2014   

MC a ja myślałem, że kolega może niedokładnie wykonał zdjęcie wyświetlacza a to jednak poważniejsza sprawa :oops:
3backup sorry za wprowadzenie w błąd :oops: dobrze że MC, prawidłowo to zdiagnozował.

MC 

kozidron, na zdjęciu nie ma podłogi, a na wyświetlaczu jest. Do tego migająca drabinka.
Swoją drogą wystarczy poczytać instrukcję, tam jest to opisane, niestety.

kozidron
[Usunięty]

MC napisał/a:
kozidron, na zdjęciu nie ma podłogi, a na wyświetlaczu jest. Do tego migająca drabinka.

wiesz co ja myślałem, że kolega niedokładnie zrobił zdjęcie i że to zwykły błąd paralaksy ale oczywiście masz rację, powiem szczerze raz tylko czytalem instrukcję do A200 :wink:

MC 

O jeden raz za dużo. :mrgreen:

Andrzej.M.
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
Najbardziej denerwowało mnie zachowanie pentaxa k10, obraz był przesuniety jak sobie kiedyś wyliczyłem jeszcze bardziej niż u Ciebie.

Nie było takiego modelu.
Był Pentax K10D ale czy miał w ogóle LIVE VIEW??? Bo ja nie znalazłem! A miałem go trochę! Jesteś pewien że miałeś Pentaxa???
W moim było to co w wizjerze a nawet odrobinkę więcej - na wyświetlaczu nic nie było , bo K10D LV nigdy nie miał. Na wyświetlaczu można było tylko zobaczyć gotowe zdjęcie. :cool:

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
to zwykły błąd paralaksy

Jaki błąd paralaksy może być w lustrzance?

Odpowiedz do tematu