Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat dla małpiszona z jasnym obiektywem?
Autor Wiadomość
heatbeat 
Nowy

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   Aparat dla małpiszona z jasnym obiektywem?

Chciałbym zanabyć fotoaparat. Nie zajmuję się fotografią zawodowo, ani nawet nie jestem zaawansowanym amatorem. Jestem zwykłym amatorem robiącym zdjęcia okazjonalnie - aczkolwiek jak już wyciągam sprzęta z kieszeni to liczę że utrwalę to co widzę - nie zaś kaszę gryczaną na bulionie drobiowym.

Chcę mieć taki aparat żeby robił ładne i ostre zdjęcia. Ostre nawet w przypadku marnego oświetlenia. Tak ostre jak ty tylko możliwe za 1000 zł. Gdyż taki mam na to budżet(no może ciut większy się uda zrobić). Reszta funkcji aparatu nie ma znaczenia. Chcę po prostu wyciągnąć sprzęta z kieszeni, zrobić "pstryk" i już.

Do tej pory używam staruszka Sony DSC-H2 - ale ani mi się on w kieszeni nie mieści, ani nie nadaje się do robienia zdjęć kiedy oświetlenie jest choćby minimalnie słabsze od "słoneczny dzień na plaży w Saint Tropez". Po prostu nie spełnia moich założeń...

Zdążyłem już poczytać peany o Panasonic DMC-LX7, Olympus Pen E-PM2, Sony Cyber-Shot DSC-RX100 II - tylko że każdy z nich przekracza mój budżet znacznie. Czy jest jakaś tańsza opcja? Czy koledzy coś podpowiedzą?

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 26 Gru, 2013   

Poluj na okazje...

dcs
[Usunięty]

heatbeat, http://allegro.pl/olympus...3807231817.html

[ Dodano: Czw 26 Gru, 2013 22:05 ]
http://allegro.pl/listing...%82y&string=gx1

Tutejszyn 
Optyczny

heatbeat napisał/a:
po prostu wyciągnąć sprzęta z kieszeni, zrobić "pstryk" i już.
Kiedy robisz rybę po grecku, kładziesz na talerzu surową rybę i nieobraną marchewkę? Nie? Potraktuj fotografię, jak produkty do smakowitego dania, ale zanim, trzeba je zwykle trochę przetworzyć. Z drugiej strony, jeśli naprawdę chcesz tylko "pstyk i już", to dlaczego nie uzbroisz się w komórkę z w miarę porządnym aparatem?

heatbeat 
Nowy

Heh. Dzięki @dcs - jutro sprzedawców obdzwonię. Aczkolwiek mam trochę obawy przed kupnem używanego sprzętu - zwłaszcza na odległość...

A Fujifil Xf1 to dobra opcja? A Olympus XZ-10?

@Tutejszyn: jeśli potrafisz wskazać jakikolwiek telefon z aparatem robiącym fotki na poziomie normalnego aparatu za tysiaka - chętnie rozważę propozycję.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Pią 27 Gru, 2013   

Lenovo A820. Cena na poziomie 500zł.
Nie proponuję Ci telefonu zamiast aparatu fotograficznego. Chodziło mi o zwrócenie uwagi na fakt, że nie można tak, jakbyś chciał:
- mieścił się w kieszeni
- tylko pstryknąć
- aby wyszły świetne zdjęcia w ciemności
- aby aparat nic nie kosztował
w tym momencie zaczynają się kompromisy z każdej strony, to znaczy: za aparat coś trzeba zapłacić, a zdjęcia nie wyjdą takiej jakości, jakbyś chciał. Może się okazać, że poszukując najlepszego kompromisu, w jakimś momencie, telefon komórkowy będzie najodpowiedniejszym rozwiązaniem.

RudY0LKR 
Nowy

Mam lenovo A820
i jako aparat nie polecam chociaż jest 8mp.
w dzień fotki wychodzą super, jednak w domu wieczorami przy sztucznym świetle to już o tak o sobie. Z ostrością też można by dużo pisać..

heatbeat 
Nowy

Tutejszyn napisał/a:
Lenovo A820. Cena na poziomie 500zł.
Nie proponuję Ci telefonu zamiast aparatu fotograficznego. Chodziło mi o zwrócenie uwagi na fakt, że nie można tak, jakbyś chciał:
- mieścił się w kieszeni

niekoniecznie miałem na myśli tylną kieszeń w jeansach. Np. w płaszczu mam obszerniejsze kieszenie. Może nie takie jak politycy rządzącej koalicji - ale jakiś kompakt na pewno się zmieści.

Tutejszyn napisał/a:

- tylko pstryknąć

ostatecznie mogę jakieś zaklęcie jeszcze wypowiedzieć...
Ma w miarę szybko aparacik wystartować, mieć AF o sensownej szybkości i dobry tryb "auto". Tyle.

Tutejszyn napisał/a:

- aby wyszły świetne zdjęcia w ciemności

W moim staruszku sony użyteczne ISO kończy się na 200. Później jest dramat. Dlatego napisałem "jak to tylko możliwe za 1000 zł". Czyli szukam najlepszego możliwego aparatu do 1000 zł. Tyle.

Tutejszyn napisał/a:

- aby aparat nic nie kosztował

jeśli dla Ciebie 1000zł to "nic" to wypada tylko pozazdrościć budżetu.

Tutejszyn napisał/a:

w tym momencie zaczynają się kompromisy z każdej strony, to znaczy: za aparat coś trzeba zapłacić, a zdjęcia nie wyjdą takiej jakości, jakbyś chciał. Może się okazać, że poszukując najlepszego kompromisu, w jakimś momencie, telefon komórkowy będzie najodpowiedniejszym rozwiązaniem.

Nie, nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Między innymi dlatego że nie szukam telefonu komórkowego. Także dlatego że żaden ze znanych mi aparatów w komórkach za ~1000 zł nie robi zdjęć choćby porównywalnych z moim staruszkiem Sonym. Po co mi drugi marny aparat?

Tutejszyn 
Optyczny

heatbeat napisał/a:
mam obszerniejsze kieszenie. Może nie takie jak politycy rządzącej koalicji
cieniutki ten żarcik.

Problem polega na tym, że chcesz mieć ładne ostre zdjęcia, do zrobienia których nie potrzeba wiele światła. Z małą ilością światła nie radzą sobie dobrze nawet bardzo zawansowane aparaty. No niestety, światło musi być.

Ładne zdjęcia robią aparaty, które mają większą matrycę. "Większa" to jest już matryca należąca do systemu micro 4/3, coś takiego, co ma zalinkowany powyżej Olympus. Jeśli znajdziesz coś z matrycą minimum 4/3, w kwocie, którą zabudżetowałeś, to możesz myśleć o kupnie.

Oczywiście osobną kwestią jest to, co każdy ma na myśli mówiąc "ładne zdjęcia", "dobra jakość" itp.

dcs
[Usunięty]

heatbeat, http://allegro.pl/samsung...3825085461.html

heatbeat 
Nowy

Wysłany: Sob 28 Gru, 2013   

Dziękuję za inspirację @dcs i za wskazówki kol. @Tutejszyn. Dzięki wam miałem jakieś punkty zaczepienia, trochę doczytałem na dpreview, imaging-resource.com i dzisiaj wybrałem się do jakiegoś Fotojokera i sklepu "dla idiotów" żeby swoje wyobrażenia skonfrontować z rzeczywistością. Czyli obadać na żywo rozmiar, poręczność i przy okazji może jakieś testowe fotki strzelić. Ze strzelania nic nie wyszło niestety, ale udało mi się chociaż pooglądać kilka sprzętów o których wcześniej czytałem.

I tak na placu boju zostają chyba wyłącznie kompakty - bezlusterkowce niestety będą za mało poręczne(aczkolwiek miałem okazję wziąć do ręki jedynie Panasonica GX1). Piszę "niestety" - bo jednak trochę się przypaliłem na tego Olympusa co @dcs wkleił(chociaż sprzedający z allegro nie daje znaku życia), a i znalazłem Panasonica GX1 nówkę za 1500 zł z kitowym obiektywem. Pooglądałem trochę fotek zrobionych tymi sprzętami i zrobiły na mnie te aparaty duże wrażenie. No chyba że któryś bezlusterkowiec jest wymiarów kompaktu(Olympusa nie widziałem na żywo)

Zatem mam jeszcze jedno pytanie:
Który z poniższych kompaktów będzie najlepszym wyborem

- Canon S110 za 950zł;
- Nikon P330 za 1100zł;
- Olympus XZ-1 za 1000 zł;
- Olympus XZ-2 za 1200 zł;
- Fuji XF1 - za 1000 zł;
- Fuji X10 - za 1350 zł;

Czy może coś jeszcze innego?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 28 Gru, 2013   

IMO Olympus XZ-2 za 1200zł.

heatbeat 
Nowy

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

Zamówiłem XZ-2 - dziękuję jednocześnie kolegom za uwagi wszelkie. Aparacik mam otrzymać pocztą w przyszłym tygodniu. Aczkolwiek: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=440409

Odpowiedz do tematu