Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Postanowiłam zgłosić się do Państwa z pytaniem i prośbą o pomoc w wyborze aparatu.
Od razu zaznaczę, że nie jestem profesjonalistą i nie znam się na wszelkiego rodzaju parametrach i ustawieniach,
(ale mam zamiar szybko się nauczyć...). Aparat potrzebny jest "do wszystkiego",
czyli do mniej zaawansowanych sesji zdjęciowych oraz do codziennego użytkowania, najczęściej w podróży.
Ostatnim aparatem, który miałam był Canon S5 IS, ale teraz nawet moja komórka robi lepsze zdjęcia i jest o jakieś sto kilo lżejsza
Przeczytałam miliony opinii, testów, analiz...
Zastanawiałam się nad Canonem 60 D, (Nikonem np.5200), Sony NEX 6 i NEX 7.
Kusi mnie Canon 60 D, jednak ze względu na rozmiary,
moje pytanie jest krótkie i zwięzłe:
KTÓRY APARAT WYBRAĆ NEX 6 CZY NEX 7?
(Patrzę teraz już też na dodatkowe sprawy, które mogą mieć dla mnie znaczenie
i które przekonają mnie do któregoś z tych dwóch modeli, typu: kąt odchylenia ekranu,
brak dotykowego ekranu?!, łatwiejsze menu... itp.)
I od razu pytanie drugie: jaki obiektyw?
(najlepiej gdy nic nie trzeba będzie przekładać na początek,
jeden uniwersalny, powinien sprawdzać się w każdych warunkach: i makro i portret,
studyjne, architektura, krajobraz, szybka fota bez konieczności zmiany szkła).
Będę wdzięczna za wszelkie uwagi i wskazówki.
Miejcie dla mnie litość jeśli chodzi o moją znajomość tej dziedziny
Tylko rozumiem, że musiałabym wymieniać ten obiektyw,
wiec może zostać przy zwykłym kitowym ?
Tylko to znowu nie wiem czy będzie odpowiednie i czy spełni moje oczekiwania.
http://www.euro.com.pl/ko...mm-czarny.bhtml
muzyk no dziękuję serdecznie,
właśnie tego się bałam! że jednak ktoś postanowi zaproponować coś innego
i tym oto sposobem znowu mam mętlik w głowie
Kurczę, już trochę za drogo wyjdzie za całość.
Też dobrze, żeby nie był za wielki rozmiarowo,
aby aparat zachował swe "drobne" gabaryty.
Nie wiem czy dobrze to ujęłam, chodzi mi o to, żeby dało radę robić zdjęcia
w każdej sytuacji tak jak np. moim Canonem S5 IS, chcę to robię makro, chce to panoramę, to normalny portret,
i z bliska i z daleka.. Uniwersalny do użytkowania, jak każdy kompakt, wyciągam i cykam.
(przynajmniej na początek).
(Początkowo zamierzałam kupić aparat za 2.500 zł,
ale spodobał mi się nex i dużo osób go polecało, więc granica przesunęła się na 4.000 i nie chciałabym, aby zrobiło się z tego 6.000 ,
obawiam się, że i tak mogę początkowo nie wykorzystać jego wszystkich możliwości...).
Jeśli ma być dość małe to NEX6 z 16-50 a potem już co Ci będzie potrzebne z obiektywów. Ten zoom jest obiektywem bez rewelacji, ale małym. Zakup czegoś z systemu SonyE z obiektywem 18-105/4 jako podstawowym szkłem jest dość bezsensowny, gdy chodzi Ci o niewielkie wymiary. Choć trzeba przyznać, ze podobny zestaw w świecie lustrzankowym będzie raczej poważnie większy Z drugiej strony 18-105/4 to znacznie lepszy i uniwersalniejszy obiektyw, podchodzacy pod Twoja charakterystykę uzytkowania aparatu (wyciągam i cykam). Jednak takiego czegoś, że wyciągasz i cykasz cokolwiek Ci do głowy wpadnie (i z bliska i z daleka., i makro jeszcze...) to w świecie bezlustrzankowym nie bedzie. no chyba, że dokręcisz do korpusu jakąs bezsensownie duża "uniwersalną lufę" 18-250 czy coś w tym rodzaju... Chcesz robic jak w kompakcie, kup kompakta. Inaczej - zmieniaj szkła.
Tyle, ze generalnie SonyE to nie jest optymalny system jeśli chodzi o aparaty o niewielkich wymiarach. Jeśli naprawdę chcesz niewielkie aparaty (a w zasadzie niezłe i małe obiektywy do nich, bo same aparaty to Sony robi małe) to mikro4/3 będzie lepsze.
Jeśli chciałabyś coś do wszystkiego to myślę, że Sony RX10 byłby ciekawą propozycją. Niestety na tę chwilę cenowo jest odjechany
Na pewno zdecydowanie większy od nex-ów, ale jako całość bardzo uniwersalny.
Dziękuję Panowie, widzę, że wybór będzie jeszcze trudniejszy niż myślałam.
Czyli wynika z tego, żę i tak coś większego trzeba będzie za sobą ciągnąć - na pewno większą lufę
(RB lumix gx7 wpisuje sie w to micro4/3 (?), więc może jednak zobaczę go sobie gdzieś na żywo.....)
Z tego co wyczytałam, najlepsze byłyby:
E 18-200 mm F3.5 - 6.3 OSS LE
E 18-200 mm f/3.5-6.3 OSS
(choć rozmiarowo duże) niestety cena obiektywu + aparat - raczej odpada.
dsc - Dzięki, fajna porównywarka rozmiarów
RX10 dobry, ale już znowu gabarytowo duży, ten obiektyw byłby też najbardziej odpowiedni,
ale cena zbliża się do 6 koła - masakra jak dla kogoś, kto dopiero zacznie się tym zajmować.
OK, czyli reasumując, te obiektywy mnie załamały.
Faktycznie, mały aparat nie robi różnicy, kiedy trzeba do niego wkręcić olbrzymi obiektyw.
RX10 nawet wyjdzie lepiej, body ma potężniejsze, ale całościowo wyjdzie tak samo.
Wracam do punktu, w którym zastanawiam się znowu nad różnymi aparatami, nie tylko nexami.
Mogłabym już nawet dać te 5 koła, ale wtedy ten aparat musi mieć już "wszystko".
Czyli nadal nie wiem co wybrać. BU!
Kup jakieś dobre mikro4/3 (tak, gx7 to mikro 4/3) z jakimś względnie małym ciemnym obiektywem 14-42 czy cos koło tego, dokup do tego jakieś nieduże tele (np. 45-150 - c.a 1000 PLN) i makro 60/2.8 (ca. 2000 PLN). Nie kupisz niczego co "ma wszystko" tak jak Ty to rozumiesz. Taki obiektyw jaki chcesz na dośc dużą matrycę, aby był przy okazji niezły optycznie to byłby wielki, ciężki i drogi jak sam smok. Te twoje 5 tysięcy to i tak bedzie na styk lub nieco za mało na ten zestaw, który Ci proponuję, a to i tak dość tanie jest jeszcze...
TS [Usunięty]
Wysłany: Nie 29 Gru, 2013
MACY, może wystarczy coś ewidentnie lepszego niż Twój S5 IS, ale w tej samej klasie (duży zoom, wizjer)? Stylus 1:
http://www.ceneo.pl/27352736
Póki co to nowość, wiele o nim nie wiadomo, ale sample i specyfikacja są obiecujące.
Do tej pory oczywiście nie zdecydowałam się na żaden aparat,
zostały mi dwa tygodnie do namysłu i zakupu.
Później wyjazdy i duuuużo zdjęć!
W tym czasie oczywiście czytałam i oglądałam, pytałam bla bla
Trochę zmieniły mi się typy,
faktycznie Panowie to co polecaliście, znajduje się na mojej liście
czyli skłaniam się bardziej ku niewymiennej optyce na dzień dzisiejszy.
SONY NEX 6 (nadal)
SONY RX 10 (cena wysoka, wielki gabaryt, ale jestem w stanie to znieść i nosić)
Olympus Stylus 1 (wiele osób go poleca, cena ok, dotykowy ekran)
Jak żyć Panie Premierze? Co kupić? Co wybrać?!
Nie liczę, że dokonacie wyboru za mnie,
ale może usłyszę, a raczej przeczytam coś, co mnie ostatecznie przekona.
W tym czasie oczywiście czytałam i oglądałam, pytałam bla bla
A co konkretnie oglądałaś ? Brałaś do ręki różne aparaty i włączałaś, patrzyłaś przez wizjer, robiłaś zdjęcia?
Skoro wycieczki i podróże, to sprzęt nie powinien przekraczać ok. 0,5 kg. Pomijam pasjonatów, którzy mogą wlec za sobą i 10 kg . Wiem po znajomych i po sobie, że zostawiają swoje lustrzanki - bo niewygodne na szlaku, bo trudno upchać w podręcznym do samolotu, bo za bardzo rzuca się w oczy na mieście... Dwa razy pożyczałem maleńki kompakt (coś jak Twój staroć), bo klasa ciężka koleżanki zostawała w domu. No a przecież jest masa opcji pośrednich, zwłaszcza za sensowną kwotę 4000 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10