Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompakt cyfrowy, trudny wybór, jakieś sugestie ?
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Nie 29 Gru, 2013   

Aha - bezlusterkowiec to nie kompakt!

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Panowie odpuście, kolega wybrał już, że nie wchodzi w lustrzankę. Uszanujcie to i nie poddawajcie kolejnych pomysłów bo nigdy nic nie kupi. Za rok czy dwa, sam oceni czy dokonał słusznego wyboru, kiedy będzie bardziej świadomym użytkownikiem.
Soniak10 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
To nie ja będę sobie za 20 lat pluł w brodę, jak ci dzieciak powie: "ojciec, a nie dało się zrobić lepszych tych zdjęć?".

Może to tak akurat dziwnie się w moim przypadku złożyło, ale nie kojarzę wśród znajomych NIKOGO, kto posiadałby lustrzankę a nie miałby dobrego kompakta. Ja sam, jak już chyba wspominałem, zdecydowałem się na zakup X-S1 po wieeeeelu latach używania lustrzanek - od Zenita TTL przez Prakticę MTL5B, Minoltę Dynax 500siSUPER, po Konicę Minoltę D5D i Sony A700. W tej chwili X-S1 to mój podstawowy aparat do zdjęć domowych i jedyny na urlop. Lustrzankę biorę w zasadzie tylko do zdjęć zwierzaków i to z zasiadki, a nie z podchodu.
Cytat:
Nawet w najlepszych lustrzankach (...) masz możliwość bezmyślnego pstrykania w auto i nadal górą będzie jakość pozostawionego obrazu w JPG

OK, tylko po co :?: Poza tym uczciwość wymaga żeby dodać, że ta jakość pozostawionego obrazu w jpg będzie górą tylko wtedy, gdy zechcesz każde z tych zdjęć oglądać przez lupę albo na ekranie kompa przy skali powiększenia 200% lub więcej. To tak, jakbyś udał się do Luwru żeby z odległości kilku centymetrów oglądać przez lupę Mona Lisę i na tej podstawie oceniać to dzieło. Co byś sobie pomyślał o facecie, którego byś na takim zachowaniu przyłapał? Tak więc są obszary, w których przewagę wykazują lustrzanki, ale są też i takie, gdzie zdecydowanie bardziej przydatny jest kompakt ze względu na swoją poręczność i brak konieczności dokupywania osprzętu do różnych zadań.

Mam taki przypadek na świeżo. Mam głupią tendencję do nie usuwania starych prywatnych fotek i trzymam wszystkie oryginały, nawet mniej udane. Drukowałem w drugi dzień świat, zdjęcia 15-sto letniej córce przyjaciół, z którymi znam się jeszcze ze "szkolnej ławy". Podczas rozmowy, żaliła mi się, że nie ma "fajnych fotek z dzieciństwa". Była wielce szczęśliwa kiedy pokazałem jej zdjęcia jakie ja jej przez te lata robiłem i mogłem się z nią podzielić. Na pewno miałem więcej umiejętności od nich, ale i dysponowałem lepszymi aparatami. Na jej szczęście złożyły się oba te czynniki. Lepszy aparat po prostu pomaga :D

seba840 
Początkujący

Wojmistrz napisał/a:
Panowie odpuście, kolega wybrał już, że nie wchodzi w lustrzankę. Uszanujcie to i nie poddawajcie kolejnych pomysłów bo nigdy nic nie kupi. Za rok czy dwa, sam oceni czy dokonał słusznego wyboru, kiedy będzie bardziej świadomym użytkownikiem

Mam nadzieję że słusznego :)

A powiedzcie mi jeszcze czy canon eos 450d to dobry/w miarę dobry? Bo dziś się dowiedziałem że szwagier ma już od 2-3 lat i jeżeli kupię kompakta to jak od niego pożyczę to będzie dobre porównanie zdjęć lustrzanki do kompaktu ?

AndrzejM.Makuch nie mogłem się wtedy rozeznać w tej stronie ale dziś ją rozgryzłem i całkiem spoko można sobie obejrzeć punktację

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wojmistrz napisał/a:
Mam taki przypadek na świeżo.

Każdy ma swoje własne doświadczenia i związane z nimi racje, które jednak niekoniecznie musza przystawać do oczekiwań osób trzecich. Ja np. mam koleżankę w pracy, której wiedza fotograficzna była na etapie takim jak seba840 i która dała się namówić właśnie na Nikona 3200. Było to wiosną tego roku i do tej pory chyba ze dwa razy przyniosła tego Nikona do pracy, żeby pochwalić się zdjęciami dziecka. Poza tym - lustrzanka stoi na półce. Za to ja z pełna premedytacją umieściłem na swoim kompie służbowym swoje fotki urlopowe (z Grecji i Hiszpanii - z dwóch ostatnich urlopów) jako wygaszacze ekranu i od-czasu-do-czasu, gdy się wyświetlały, pozwalałem sobie ja poprosić i zadać pytanie: "Pani Asiu, czy mogłaby Pani wskazać jakąś wadę jakościową tych zdjęć, której by one nie miały, gdybym zabrał na urlop lustrzankę zamiast kompakta?" Nie muszę chyba dodawać, że nic takiego wskazać nie mogła i to pomimo, że mój ekran ma 21 cali. :shock:

marcinb78 
Uczestnik

jeśli to były zwykłe foty gdzie potrzebna jest duża głębia to pewnie nie będzie różnic... ale to myślę że wtedy wystarczy telefon. W przypadku chęci zabawą z głębią to niestety tylko coś z dużą matrycą.

Porównywałem zdjęcia w ładny dzień telefonem i aparatem i nie ma "prawie" żadnych różnic. Tylko dla każdego to "prawie" co innego znaczy.

Nie chcę kolegi namawiać na żaden ze sprzętów, moje zamieszczane informacje dotyczyły tylko moich odczuć, a jeśli chce ktoś wybrać dla siebie aparat to niestety musi prześledzić testy itp, . Poza tym jeśli kogoś nie interesuje w ogóle fotografia itp to nie loguje się na takiej stronie jak ta ... tylko idzie do sklepu i kupuje aparat mniej lub bardziej świadomie.
Przy okazji kupiłem w tym roku aparat tylko dlatego że stwierdziliśmy że nasz poczciwy Canon A610 robi gorsze zdjęcia niż komórka ;) .
Ostatnio zmieniony przez marcinb78 Nie 29 Gru, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Wojmistrz 
Obserwator

marcinb78 napisał/a:
jeśli to były zwykłe foty gdzie potrzebna jest duża głębia to pewnie nie będzie różnic... ale to myślę że wtedy wystarczy telefon. W przypadku chęci zabawą z głębią to niestety tylko coś z dużą matrycą.
Nie, w tym temacie, głównym celem był aparat do uwieczniania dzieciaczka.

Co do zdjęć z wakacji. Wakacje = świetne światełko, telefonem też można zrobić wtedy super fotki - żadna sztuka.

Co do wielkości i zalegania na półce, to różnie bywa. Moja żona ma drogi i dobry kompakt do robienia zdjęć do sklepu internetowego, na aukcje i uwieczniania makijaży klientek. Z pół roku temu "skończyła się" jej bateria podczas pracy i dałem jej starą lustrzankę. Usłyszałem, że tym się nie da robić zdjęć. Od kilku miesięcy kompaktu nie wzięła do ręki, a jak nawet dzieciakom ma zrobić fotkę to "włamuje się" do mojego pokoju po lustrzankę.

Jeśli szwagier ma Canon 450D, czyli zabytek gorszy nawet od 1100D, to idź do sklepu z nim i zrób kilka fotek wybranym aparatem (bez lampy) i zrób te same ujęcia jego aparatem (też bez lampy). Najlepiej zanim wydasz kasę :D

seba840 
Początkujący

Wysłany: Pon 30 Gru, 2013   

Wojmistrz napisał/a:

Jeśli szwagier ma Canon 450D, czyli zabytek gorszy nawet od 1100D, to idź do sklepu z nim i zrób kilka fotek wybranym aparatem (bez lampy) i zrób te same ujęcia jego aparatem (też bez lampy). Najlepiej zanim wydasz kasę :D

a tak można robić zdjęcia w markecie ? a na czym mam porównywać na wyświetlaczu aparatu ?

Chciałbym się jeszcze zapytać czy warto zwrócić na punktację aparatów z tej strony http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings czy w ogóle się tym nie sugerować ?

Wojmistrz 
Obserwator

Bierzesz swoją kartę pamięci, prosisz w sklepie o możliwość przetestowania tego czy innego modelu przed zakupem na swojej karcie. Jeśli sklep nie olewa klienta to udostępni ci wystawową sztukę do testu (na miejscu). Jeśli nie, to zmień sklep :D

Dxo to jeden z bardziej obiektywnych rankingów warty brania pod uwagę.

seba840 
Początkujący

Wojmistrz napisał/a:

no to doszedł jeszcze jeden aparat pod wzgląd i nawet najtańszy :) a mianowicie nikon p330 i chyba będę bardziej się ku niemu skłaniał bo odstawia sonego sporą różnicą w cenie albo nikon p7700

A to 5 z czołówki jakie wybrałem, ta liczba w (np103) to miejsce zajęte w rankingu na 248 aparatów
1. sony rx100 66ptk (103)
2. nikon p330 54ptk (191)
3. nikon p7700 53ptk (194)
4. panasonic lf1 52ptk (198)
5. panasonic lx7 50ptk (212)

A tak do porównania nikon D3200 81ptk (27)

Wojmistrz 
Obserwator

seba840 napisał/a:
:D

RB 

Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

Wojmistrz napisał/a:

Ale rankingów matryc w aparatach, nie aparatów... To mocno istotny element. Ale tylko element.

seba840 napisał/a:

1. sony rx100 66ptk (103)
2. nikon p330 54ptk (191)
3. nikon p7700 53ptk (194)
4. panasonic lf1 52ptk (198)
5. panasonic lx7 50ptk (212)

W zasadzie cała fajność DxO polega na tym, że oprócz zbiorczych punkcików i innych protez dla szybkich i niecierpliwych pokazują też jak różne aspekty obrazowania zmieniają się np. z zastosowaną czułością. Że można porównać ze sobą kilka aparatów w tych rożnych aspektach, jak np. coś tam sobie radzi z dynamikąpunktami, na niskich czułościach albo z szumem na czulościach wysokich. Zdecydowanie to bardziej warto zrobić, niż podniecać się miejscami i tym podobnymi. Niekiedy np. warto wiedzieć co konkretnie w sensie obrazowania (a nie ile punkcików) traci się kupując sobie mydelniczkę do kieszeni zamiast skrzyżowania cegły z rurą.

seba840 
Początkujący

RB napisał/a:

Niekiedy np. warto wiedzieć co konkretnie w sensie obrazowania (a nie ile punkcików) traci się kupując sobie mydelniczkę do kieszeni zamiast skrzyżowania cegły z rurą.

fajne określenie porównania :) ale ja na swoim poziomie ze znajomością aparatów to mogę tylko sobie porównać "punkciki" lub pooglądać sobie różnice na różnych czułościach ISO na dpreview.com i np z mojego amatorskiego oka to przy niskich czułościach ISO foto bardziej podoba mi się z nikona p7700 niż z D3200 no ale to moje odczucie "Wy" na pewno patrzycie na coś innego/widzicie coś innego. No chyba że się mylę i też waszym zdaniem foto z p7700 wygląda lepiej niż z d3200?

Pożyczyłem sobie samsunga ex1 i czy to będzie dobre porównanie do canona d450? bo nie wiem czy tego canona pożyczać i czy jest sens porównania tego kompakta do tej lustrzanki?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Soniak10 napisał/a:
"Pani Asiu, czy mogłaby Pani wskazać jakąś wadę jakościową tych zdjęć, której by one nie miały, gdybym zabrał na urlop lustrzankę zamiast kompakta?" Nie muszę chyba dodawać, że nic takiego wskazać nie mogła i to pomimo, że mój ekran ma 21 cali.
Obawiam się że od komentujących byś się tutaj nie opędził... a wskazań było by chyba sporo... :wink:
seba840 napisał/a:
No chyba że się mylę i też waszym zdaniem foto z p7700 wygląda lepiej niż z d3200?

Bardzo śmieszne... :zalamany:

Wojmistrz 
Obserwator

seba840 napisał/a:
przy niskich czułościach ISO foto bardziej podoba mi się z nikona p7700 niż z D3200 no ale to moje odczucie "Wy" na pewno patrzycie na coś innego/widzicie coś innego. No chyba że się mylę i też waszym zdaniem foto z p7700 wygląda lepiej niż z d3200?
W rzeczy samej, masz rację, ale to błąd. Na niskich iso, dla Nikona D3200 obrazy są po prostu źle sfotografowane :) Do tego dochodzi trochę większe powiększenie wycinka i może dawać to takie negatywne wrażenie. Zadaniem jest jednak użycie np ISO 3200 czy 6400 czyli zakresu dla słabego oświetlenia. Zobacz, że obraz dla ISO 1600 pomimo większego ziarna jest znacznie ostrzejszy, niż dla ISO 800 :)

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Sro 01 Sty, 2014   

Wojmistrz napisał/a:
Na niskich iso, dla Nikona D3200 obrazy są po prostu źle sfotografowane

@seba840: no i tą wypowiedzią Wojmistrza uzyskałeś najlepszy dowód, że to nie rodzaj aparatu (kompakt vs lustrzanka) jest kluczem do wykonania dobrych zdjęć. Możesz mieć lustrzankę i robić knoty, bo dopóki nie opanujesz warsztatu, to będziesz niezadowolony a być może nawet zrazisz się do fotografii. Tak więc Twój wybór kompaktu (dobrego kompaktu, tzn. przede wszystkim pozwalającego na ręczne manipulowanie parametrami ekspozycji!) jest jak najbardziej właściwy i trzymaj się go, bo do nauki fotografii taki sprzęt jest znakomity :!:
Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok 2014!

Odpowiedz do tematu