Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór lustrzanki do 2500zł
Autor Wiadomość
dj crazy 
Rozmowny

Wysłany: Nie 29 Gru, 2013   Wybór lustrzanki do 2500zł

Witam,

zastanawiam się nad kupnem lustrzanki ponieważ zdjęcia z telefonu, zwykłego aparatu nie nadają się do niczego...

Dodam że poczytałem kilka poradników na forum itp. byłem w fotojokerze porozmawiać ze sprzedawcą.

Aparat ma być używano często do zdjęć dynamicznych np. zdjęcia akcji strażackich, często zdarza się, że jest słabe oświetlenie, wieczorem, a zwykły aparat bądź telefon nie widzi nawet ognia... Bądź sytuacje na jakiś zawodach driftu np. gdzie zwykły aparat nie nadąża z autofokusem przez co zdjęcia są do niczego, nie zależy mi na jakiś zdjęciach w mega jakości, napewno po przesiadce na lustrzankę zobaczę znaczną różnicę.

I też jeżeli da się to jakoś połączyć chciałbym nagrywać wideo, ale rzadko raczej...

Jaki byście polecili aparat do takich zdjęc ? Pan w sklepie polecał mi:
-nikon D5100 obiektyw 18-55 + 55-200
-sony a58
-canon eos 700d

głównie jednak naciskał na sony, jaki obiektyw do mojego zastosowania byłby najlepszy ?

Sam zastanawiam się po przeczytaniu testów na Sony A57 co o tym myslicie ? Jaki model wybrać ?

Reklama

siosio 
Maniak

Wysłany: Pon 30 Gru, 2013   

Potrzebujesz teleobiektyw.

A może ILCE 3000 z 18-55 + 55-210? To jest 1933 zł, do tego mógłbyś ewentualnie pomyśleć o 50tce f/1.8 koszt 888 zł.

Nex 3N z 16-50 i 55-210 też byłby wart zastanowienia (koszt niecałe 2400)

Albo np. Panasonic G5 - z tymże musiałbyś dopłacić za teleobiektyw i byłoby już ponad 2500....

Z tych luster, które wybrałeś to albo D5100, bo jest w zestawie z teleobiektywem albo Alpha 58, bo możesz dokupić teleobiektyw 55-200 za jakieś niecałe 800 złotych, więc też się zmieścisz w kwocie 2500. Przy Canonie z teleobiektywem nie zmieścisz się w 2500. Zakładam, że jest ci niezbędny teleobiektyw do zdjęć akcji strażackich.

Z tych dwóch czyli D5100 i A58, to Sony ma szybszy tryb zdjęć seryjnych i lepsze odszumianie jpg z puszki, w dodatku ma szybkie panoramy (sam je składa) i lepsze filmowanie (50 kl/s) oraz lepsze zachowanie AF podczas filmowania.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

dj crazy napisał/a:
głównie jednak naciskał na sony
To akurat nic nowego w tym sklepie... :razz:
dj crazy napisał/a:
Sam zastanawiam się po przeczytaniu testów na Sony A57 co o tym myslicie ?
Że to na pewno lepszy wybór niż A58. :smile:
dj crazy napisał/a:
Jaki model wybrać ?
Z podanych, D5100, tyle, że te szkła do słabego oświetlenia nadają się słabo, a takie, które będą nadawały się lepiej, ciężko będzie zmieścić w budżecie.

siosio 
Maniak

A57 jest lepszy od A58 ale nie ma nowych w sklepach, a jak gdzieś jeszcze go dorwiesz, to prawdopodobnie, będzie to egzemplarz powystawowy, albo po zwrocie od klienta, albo po reklamacji przedsprzedażnej.

dj crazy 
Rozmowny

Pytałem pana właśnie o zdjęcia przy słabym oświetleniu powiedział że każdy zrobi tak samo, a sony najlepiej bo ba takie i takie ISO...

Jeżeli jest taka potrzeba mogę kupić aparat ze standardowym obiektywem w zestawie, a inny dokupić gdy będę miał pieniądzę, chodzi o to żeby zdjęcia, nie miały wielkich szumów bądź takie sytuacje że nic na zdjęciu nie będzie widać.

Jeżeli wybrałbym A57 jaki obiektyw musiałbym najlepiej dokupić ?

Tak samo D5100 z jakim obiektywm lepiej się sprawdzi ?

siosio 
Maniak

D5100 lepiej brać z 18-105 zamiast 18-55, ale jak potrzebujesz teleobiektywu, to 18-55 i 55-200 jest ok.

A57 podobnie albo z 18-55 i 55-200 (ewentualnie niewiele drożej 70-300) albo z jednym 18-135 (ale do zdjęć akcji straży pożarnej to może być za krótka ogniskowa- czyli daje za małe zbliżenie).

Jasny teleobiektyw to koszt kilku tysięcy złotych. Jasny uniwersalny obiektyw to sony ma chyba najtaniej 16-50 ze światłem 2.8 - około 2300 zł.

Jasne obiektywy są drogie.... Jedynie stałki - czyli bez zoomu są we w miarę przystępnych cenach - 600-700 złotych.

Lepiej na większym ISO w jpg sprawdzi się Sony A58 od Nikona D5100. Na jasny obiektyw raczej cie nie stać, chyba, że to będzie stałka i godzisz się na to, że nie będziesz miał zooma.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

siosio napisał/a:
Jasne obiektywy są drogie.... Jedynie stałki - czyli bez zoomu są we w miarę przystępnych cenach - 600-700 złotych.
Niebezpieczny skrót myślowy wprowadzający w błąd...
siosio napisał/a:
Lepiej na większym ISO w jpg sprawdzi się Sony A57 i A58 od Nikona D5100
Bo przez sony lepiej odszumiony obraz jest mniej poszarpany przez szum ale jednocześnie pozbawiony detalu. Co IMHO raczej odwraca percepcje co lepsze.

jaad75 
Klub Pierdzieli

dj crazy napisał/a:
Pytałem pana właśnie o zdjęcia przy słabym oświetleniu powiedział że każdy zrobi tak samo, a sony najlepiej bo ba takie i takie ISO...
Akurat SLT Sony dość wyraźnie tracą jakość na wyższych ISO, ze względu na obecność półprzepuszczalnego lustra, więc nawet jak mają bardzo dobrą matrycę (ta z A57 jest taka sama jak w D5100 i lepsza niż z A58), to spisują się trochę gorzej od klasycznych lustrzanek. Dodatkowo, Sony używają 12-bitowych RAW-ów, co też swoje dokłada, do słabszej ogólnej jakości, choć oczywiście nasuwa się pytanie, czy tych RAW-ów będziesz w ogóle używał (zwłaszcza na początku).
dj crazy napisał/a:
Jeżeli jest taka potrzeba mogę kupić aparat ze standardowym obiektywem w zestawie, a inny dokupić gdy będę miał pieniądzę, chodzi o to żeby zdjęcia, nie miały wielkich szumów bądź takie sytuacje że nic na zdjęciu nie będzie widać.

Jeżeli wybrałbym A57 jaki obiektyw musiałbym najlepiej dokupić ?

Tak samo D5100 z jakim obiektywm lepiej się sprawdzi ?
Do słabego światła minimum to obiektyw f/2.8 - wpuszczasz 4x więcej światła, niż z f/5.6 które masz na dłuższym końcu wspomnianych zoomów, więc np. zamiast ISO6400 będziesz mógł przy tym samym czasie naświetlania użyć ISO1600, na którym szumy są stosunkowo niewielkie lub skrócić czas naświetlania z np. z 1/30s do 1/125s, czy z 1/125s do 1/500s, pozostawiając czułość bez zmian.

dj crazy 
Rozmowny

Znalazłem dwie oferty tylko w tym 5100 autofocus w filmach marnie działa tak ?

http://www.morele.net/lus...58y-cec-582691/

http://www.morele.net/lus...310kp01-405358/

A57 nie mogę znaleźć ciekawej oferty, chyba, że jednak kupić narazie bardziej budżetowy aparat a na telezoma odłożyć i dokupić w późniejszym czasie ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

siosio napisał/a:
A57 jest lepszy od A58 ale nie ma nowych w sklepach
Jeszcze przed świętami widziałem zarówno w MediaMarkt (albo Saturnie, już nie pamiętam), jak i w Euro - nie wyglądały na "powystawowe", ani ze zwrotów...

dj crazy 
Rozmowny

Tak właśnie znalazłem A57 w moim mieście, ale tylko z obiektywem 18-55
http://www.euro.com.pl/lu...&p=2399.00&cr=0

jaad75 
Klub Pierdzieli

dj crazy, tylko akurat z tym obiektywem w tej cenie, to nieszczególnie opłacalny zakup. D5100 będzie tańszy (nawet z lepszym 18-105) i lepszy, a taki K-30 też tańszy i jeszcze lepszy. A57 będzie lepszym rozwiązaniem tylko jeśli rzeczywiście bardzo istotnym jest dla Ciebie ciągły AF w trakcie filmowania

dj crazy 
Rozmowny

W sumie aparat nie ma służyć do nagrywania, ale jeśli już by się coś nagrywało to lepiej żeby było dobrze nagrane, a jest spora różnica w wideo między A57, a D5100 lub K-30 (też rozważałem ten model) ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dj crazy napisał/a:
a jest spora różnica w wideo między A57, a D5100 lub K-30 (też rozważałem ten model) ?
Jeżeli przez jakość rozumiesz sprawność AF to tak - najlepiej się sprawuje Sony. Nikon i Pentax mają kontrastowy - wolniejszy. Ale jakie wrażenie będzie dla Ciebie lepsze z oglądania takiego materiału to nie wiem. Bo szybki AF nie jest wcale pożądany w wielu scenach...

jaad75 
Klub Pierdzieli

dj crazy napisał/a:
a jest spora różnica w wideo między A57, a D5100 lub K-30 (też rozważałem ten model) ?
Jakościowa nieszczególnie, video ma podobną przepływność przy 25p, chociaż D5100 nie cropuje obrazu, więc masz szersze kąty widzenia, ale Sony ma dostępne również 50p, co przy kręceniu np. driftu, czy sportu w ogóle będzie zaletą, zwłaszcza w przyzwoitym świetle. Oczywiście A57 ma też sprawnie działający AF (choć trzeba też dobierać szkła tak by był cichy).

Odpowiedz do tematu