Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dylematy zdezorientowanego Canoniarza
Autor Wiadomość
unesco 
Uczestnik

Wysłany: Wto 03 Wrz, 2013   

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Mysle ze pozwolily mi one uporzadkowac i ukierunkowac mysli. Z tego co widze, co poczytalem gdzie indziej, co policzylem (z wykresow dynamiki tonalnej) to zdecydowanie wylania sie jedno i tylko jedno rozwiazanie: 6D (nie 5DII_I).

Szkoda ze nie ma jeszcze uzywanych, ciekawe czy w Stanach nie ma duzo taniej niz u nas? Musze pomyslec. Gdyby to byl moj element pracy zarobkowej, lub w kazdym tygodniu mialbym sesje to bym sie nie zastanawial. A tak jako ze to hobby, mimo ze zaawansowane, to trudno wydac taka sume na aparat.

Ech...

P.S. Jesli ktos ma cos jeszcze do dodania to oczywiscie chetnie poczytam.

Reklama

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

W Szwajcarii tez sa przystepne ceny.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

unesco napisał/a:
zdecydowanie wylania sie jedno i tylko jedno rozwiazanie: 6D
Jak to mówią krzywdy nie ma. :smile:
Przerabiałem 50D, 5DI, 5DII i ten dla mnie jest najlepszy.

Usjwo 
Optyczny

unesco napisał/a:
to zdecydowanie wylania sie jedno i tylko jedno rozwiazanie: 6D

Przychodzisz i podwazasz wieloletnia tradycje forum, to nie po gracku :wink:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

unesco napisał/a:

To rozwiązanie najlepsze, ale i najdroższe :smile:

unesco napisał/a:
Szkoda ze nie ma jeszcze uzywanych

Już bywają-np.: http://allegro.pl/canon-6d-i3520327792.html

Ceny jednak nie bywają jeszcze zbyt atrakcyjne. :smile:

unesco 
Uczestnik

Wysłany: Pon 30 Gru, 2013   

po 4 miesiacach trawienia decyzji wstepnej ze to bedzie 6D jest decyzja ostateczna (do ktorej jestem przekonany wewnetrznie) :mrgreen: (ugruntowalao ja wbudowane wi-fi i wymienne matowki, jako ze bede tez uzywal obiektywow z MF) - wiec czas na zakup. tu kilka pytan:

1) nigdy nie kupowalem tak drogiego sprzetu w sklepie indernetowym, dostarczanego przez kuriera - warto, czy lepiej zamowic w sklepie zwyklym i odebrac? (prosba o praktyczne przyklady co moze pojsc nie tak)

2) czy poczekac jeszcze z cena? jak myslicie na podstawie doswiadczen i historii z innymi modelami, czy do wiosny ona spadnie (nie liczac obacnego cash back'u)?

3) czy ktos uzywal aplikacji na androida do zdalnego wyzwalania aparatu (lub podobnej na laptopa, ale przez wifi-bez kabla)? jak sie sprawuja?

pozdrawiam

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

unesco napisał/a:
1) nigdy nie kupowalem tak drogiego sprzetu w sklepie indernetowym, dostarczanego przez kuriera - warto, czy lepiej zamowic w sklepie zwyklym i odebrac? (prosba o praktyczne przyklady co moze pojsc nie tak)
Jeśli masz możliwość odebrać samodzielnie w sklepie stacjonarnym, na pewno warto. Przynajmniej sprawdzisz czy działa itd. Jeśli nie to najlepiej w renomowanym sklepie internetowym.
unesco napisał/a:
2) czy poczekac jeszcze z cena? jak myslicie na podstawie doswiadczen i historii z innymi modelami, czy do wiosny ona spadnie (nie liczac obacnego cash back'u)?
Nie sądzę aby cena za kilka miesięcy była sporo niższa, jeśli już to kosmetycznie. Obniżka ceny może być gdyby jakiś nowy model wskoczył w tej klasie sprzętu.
unesco napisał/a:
3) czy ktos uzywal aplikacji na androida do zdalnego wyzwalania aparatu (lub podobnej na laptopa, ale przez wifi-bez kabla)? jak sie sprawuja?
Ja używałem - sprawdziłem działa bardzo dobrze, jak zresztą cały aparat. :smile:

muzyk 

unesco napisał/a:

Cóż… najlepsza jak do tej pory matryca w Canonie, choć chyba 1DX ma ociupinkę lepszą.
Byłem o krok od kupna tegoż (6D), ale zaważyły inne kwestie :twisted:
unesco napisał/a:
czy poczekac jeszcze z cena?

Hmm, wg. mnie 6d kosztuje teraz, jak na tak ładnie obrazującą (tak wiem - nie można tak z cieni mocno wyciągnąć jak w K5IIs czy d600, czy d800e) matrycę, śmieszne pieniądze, nawet nie w USA, cena w rzeszy nieco ponad 1400 euro.
Za FF, nowy FF ze środkowym punktem z - 3 EV… BRAĆ i nie czekać, bo kadry uciekają.

Fatman73 
Bywalec

muzyk napisał/a:
(tak wiem - nie można tak z cieni mocno wyciągnąć jak w K5IIs czy d600, czy d800e)

Cóż............. właściwie to już można :) Wystarczy wgrać Magic Lantern i użyć opcji DualISO.

muzyk 

Fatman73 napisał/a:
właściwie to już można

Zaraz Ci jakiś fanboy Pentaxa czy Nikona znajdzie haka…
poczekaj no Ty… :twisted:

Fatman73 
Bywalec

Hmmmm, w sumie to sam jestem niby fanboyem Nikona więc..... ;)

Nie jest to w 100% to co daje np. D800 jeśli chodzi o wyciąganie z cieni, bo z wad można wymienić spadek rozdzielczości w światłach i cieniach, ale efekty są bardzo dobre.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

Fajnie, jak o tym pomyśle czytałem, to cały czas był tylko pomysłem, widzę, że całkiem dobrze to wygląda w praktyce. Masz jakieś zdjęcie na którym widać jak duża jest strata pionowej rozdzielczości i jak jakość ma się do pchniętych cieni z powiedzmy D800?

Fatman73 
Bywalec

Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   

Pewno :)

ISO 100: http://img854.imageshack.us/img854/3320/6v4s.jpg

DualISO: http://img41.imageshack.us/img41/4171/2v0r.jpg

To przykład gdzie najbardziej udało mi się pokazać utratę rozdzielczości w cieniach (np. ekspres od kurtki).

Porównanie do D800 podeślę wieczorkiem :)

unesco 
Uczestnik

Wysłany: Sro 01 Sty, 2014   

muzyk napisał/a:

Za FF, nowy FF ze środkowym punktem z - 3 EV… BRAĆ i nie czekać, bo kadry uciekają.

dzieki za odpowiedzi. az tak bardzo nie uciekaja bo jeszcze nowe (kadry) nie przyszly - przyjda gdzies za 2 miesiace, wiec dlatego tak sie nie spiesze, choc juz bym chetnie wyprobowal na FF moja nowa portretowke EF 100/f2 :mrgreen:
pozdrowionka w nowym roku

[ Dodano: Wto 21 Sty, 2014 20:23 ]
No to jest 6D!
Pierwsze wrazenia:
- plastikowy w pierwszym momencie, w drugim i kolejnych nadal plastikowy ale dosc miło
- cichutko chodzi, bardzo mi sie podoba dzwiek, zupelnie inny niz w xxxD z jakimi mialem do czynienia
- 2 hot pixele, zlikwidowane (zamaskowane) manualnym czyszczeniem matrycy
- obraz bajka (EF 100mm/2), jpg przy ISO1000 i 2.2 pojedyncze wlosy modelki jak ostre druciki! ze zdjec w sieci wydawalo mi sie ze tylko D800 tak rysuje a tu mile zaskoczenie ze tez jest dobrze
- (latwo)wymienne matowki
- rozmiarowo dosc maly jak na xD, dla mnie w sam raz, dosc lekki jak na FF
- swietnie ze mozna laczyc dowolny rozmiar RAWa z dowolnym rozmiarem jpg
- WiFi --> sterowanie z tabletu czy smartfona, to wlasnie to czego mi brakowalo
- brak lampy przeszkadza w scisle amatorskich potrzebach
- przydatny gorny wyswietlacz
- centralny punkt AF na prawde jest czuly
- punkty AF troche za bardzo skupione w srodku, mi to nie przeszkadza w studio, ale innym moze
- jak dla mnie aparat ma za duzo funkcji :-)

Pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych, zdecydowanych i tych ktorzy mi pomogli radą!

[ Dodano: Wto 21 Sty, 2014 20:31 ]
No to jest 6D!
Pierwsze wrazenia:
- plastikowy w pierwszym momencie, w drugim i kolejnych nadal plastikowy ale dosc miło
- cichutko chodzi, bardzo mi sie podoba dzwiek, zupelnie inny niz w xxxD z jakimi mialem do czynienia
- 2 hot pixele, zlikwidowane (zamaskowane) manualnym czyszczeniem matrycy
- obraz bajka (EF 100mm/2), jpg przy ISO1000 i 2.2 pojedyncze wlosy modelki jak ostre druciki! ze zdjec w sieci wydawalo mi sie ze tylko D800 tak rysuje a tu mile zaskoczenie ze tez jest dobrze
- (latwo)wymienne matowki
- rozmiarowo dosc maly jak na xD, dla mnie w sam raz, dosc lekki jak na FF
- swietnie ze mozna laczyc dowolny rozmiar RAWa z dowolnym rozmiarem jpg
- WiFi --> sterowanie z tabletu czy smartfona, to wlasnie to czego mi brakowalo
- brak lampy przeszkadza w scisle amatorskich potrzebach
- przydatny gorny wyswietlacz
- centralny punkt AF na prawde jest czuly
- punkty AF troche za bardzo skupione w srodku, mi to nie przeszkadza w studio, ale innym moze
- jak dla mnie aparat ma za duzo funkcji :-)

Pozdrawiam wszystkich niezdecydowanych, zdecydowanych i tych ktorzy mi pomogli radą!

Odpowiedz do tematu