Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 26 Gru, 2013 Olympus XZ-2 czy SONY DSC-HX50
Witam serdecznie.
Planuję kupno aparatu i zastanawiam się nad modelami wymienionymi w temacie. Myślałem o lustrzance ( Pentax 500) jednak zrezygnowałem z tego pomysłu z uwagi na gabaryty i to , że jestem jednak amatorem. Fotografuję głównie rodzinkę w domu (słabe światło) ale też na spacerach (tu Olympus traci troszkę z uwagi na mały zoom).
Zależy mi przede wszystkim na dobrej jakości zdjęć. Przy wyborze nie zwracam uwagi na wifi gps czy inne takie.
Usłyszałem ostatnio opinię , że Olympus xz-2 to "poważniejszy" kompakt, w którym producent zwrócił uwagę przede wszystkim na jakoś zdjęć (matryca 1/1,7 itp) a Sony DSC-HX50 to jednak bardziej drogi "gadżet" (duży zoom , masa funkcji ale jednak mniejsza fizycznie matryca ciemniejszy obiektyw) Co sądzicie o tej opinii bo mi wydaje się , że chyba coś w tym jest?
Pozdrawiam Piotr
Ps Nie polecajcie mi aparatów Canona Nikona itp ponieważ odrzucam te modele z uwagi na krótki okres gwarancji (tylko rok) Sony , Olympus "dają" 2 lata (a Pentax 3 na lustrzanki)
Jeżeli mogę się dołączyć do tematu.
Szukałem na forum odpowiedniego tematu ale tak naprawdę ciężko jest uzyskać konkretną odpowiedź.
Zaznaczę też że jestem zielony. Amator to stopień wyżej.
W postach opisywane są specyfikacje, funkcje itp.
Dla mnie to język obcy.
Potrzebuję tak jak kolega wyżej.
Zwykłego, jednak dobrego kompakta. Nie potrzebuję żadnych, dosłownie żadnych bajerów.
Chcę włączyć aparat i zrobić wyraźne zdjęcie na trybie automatycznym. To są moje wymagania.
Mam małe dzieci i aparat który posiadam, wiekowy samsung s1050 jest masakryczną porażką. W pogodne dni zdjęcia wystarczające, ale wieczorem i w domu przy słabszym świetle, zdjęcia się nie nadają do niczego. Ostrości zero. A głównie zdjęcia robię na imprezach okolicznościowych, urodziny itp. Aparat nie nadąża uchwycić wspaniałych chwil naszego życia(jest za wolny).
Interesuje mnie Sony hx50, ale się waham.
Czy może mi ktoś pomóc i mnie nakierować?
Na aparat mogę wydać 1000+-
Fotografuję głównie rodzinkę w domu (słabe światło) ale też na spacerach (tu Olympus traci troszkę z uwagi na mały zoom).
Zarówno do fotografii w domu jak i na spacerach lepszy jest Olympus. IMO do fotografii na spacerach zoom Olympusa w zupełności wystarczy.
Piotr.. napisał/a:
Usłyszałem ostatnio opinię , że Olympus xz-2 to "poważniejszy" kompakt, w którym producent zwrócił uwagę przede wszystkim na jakoś zdjęć (matryca 1/1,7 itp)
Prawdą jest, że Olympus ma jaśniejszy obiektyw i lepszą matrycę.
Witam. Widzę że jest dużo forumowiczòw a tylko jedna skromna odpowiedź.
Czy można prosić o podanie jeezcze jakiegoś innego konkretnego modelu.
Krytrium oczywiście tylko i wyłącznie jakość I ostrość zdjęcia.
Dodajac do zestawienia Aparat olympus Sh 50. To ktòry Bedzie miał Najlepszą Ostrość Oraz jakość zdjęć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 15