Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 31 Gru, 2013 Nowe body do systemu Canona czy zmiana na Pentaxa.
Witam
Proszę znawców o opinie - od 7lat używam Canona 400D, do tego 24-105 L, 70-200 L f/4, lampa systemowa i od jakiegoś czasu próbuję zdecydować jakie body kupić. Szczerze mówiąc nie mam pomysłu, albo inaczej - pomysł mam: 6D. I tu jest pies pogrzebany, nie czuję potrzeby posiadania aparatu za 6 tyś pln, nie mam chęci chodzić z czymś takim na ramieniu.
Czekałem na C 70D, doczekałem się i jakoś nie jestem przekonany. Czekać dalej? na co? widząc politykę Canona, zaczynam coraz więcej myśleć i tu pojawiło się pytanie:
Zakładając że jestem amatorem, nigdy nie dojdę do poziomu pro, fotografuje głównie ludzi, czasem portrety wpadłem na pomysł - a może Pentax z jednym spacerzoomem?
Myślę że sprzedaż mojego zestawu sfinansowałaby nowego K-5 z 1 szkłem. Jaki obiektyw Pentaxa byłby porównywalny jakościowo z moimi dotychczasowymi Canonami?
Czy ta koncepcja ma sens?
Pentax powalił mnie jakością obrazu, zwłaszcza kolorami i rozpiętością tonalną.
Jaki obiektyw Pentaxa byłby porównywalny jakościowo z moimi dotychczasowymi Canonami?
To są dwa kompletnie różne systemy z różną "filozofią" Równie dobrze mógłbyś się pytać co w C jest porównywalne z pentaksowymi Limitedami. Dwa - używałeś spacer-zóma pod pełną klatkę, może jeśli dojdzie do przesiadki warto kupić jakieś sensowne szkło pod APS-C typu 17-50/2.8. IMHO nie ma się co patrzeć, że to L-ka, bo nie jest to jakieś wybitne optycznie szkło (+ tylko 24mm na krótkim końcu), choć na pewno solidnie zbudowane.
a1618 napisał/a:
Czy ta koncepcja ma sens?
To zależy na czym bardziej Ci zależy
a1618 napisał/a:
Pentax powalił mnie jakością obrazu, zwłaszcza kolorami i rozpiętością tonalną.
Kolory to raczej kwestia wywołania, chyba że bawisz się tylko jotpegami, co z kolei kłóci się z maksymalnym wykorzystywaniem właściwości matrycy.
Podsumowując - za kilka postów i tak ktoś będzie Cię naganiał z powrotem do Canona A przynajmniej z trollowania w kilku niedawnych tematach wynika, że ten system jest a priori najlepszy nawet jak coś jest do dupy.
A tak poważniej, warto rozważyć pozostanie, tylko przy APS-C raczej pogoniłbym te 24-105. Chyba, że brak szerszego kąta Ci nie przeszkadza (niektórzy rzeczywiście tak lubią, albo uzupełniają sobie zakres od dołu przy pomocy UWA).
I dlaczego nie rozważasz Nikona? Matryce i ich implementacja nie gorsza niż w Pentaksie, a szklarnia równie "standardowa" i rozbudowana jak w Canonie.
Uzupełniając pierwszy post: jakość obrazu z moich obiektywów wystarcza dla zaspokojenia moich potrzeb stąd pytanie o porównywalne obiektywy Pentaxa. 24mm też jest ok.
Myślę o body Pentaxa, bo Nikon wydaję się droższy w porównywalnej klasie - chyba że się mylę?
nie chcę kupować używek, za duży stres, ja potrzebuję spokoju do życia
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 31 Gru, 2013
Pentax ma 17-70/4; 16-50/2,8 , 50 - 135/2,8 czy 60-250/4, na 24-105 i 70-200 trzeba będzie poczekać do wypuszczenia aparatu FF - bo to instrumenty pełnoklatkowe. Są takowe z czasów analogowych - ale jak pisałeś używek nie chcesz. Co o cen - to obawiam się że taki 60-250/4 może być dla ciebie za drogi. Za to chyba dość uniwersalny, patrząc na zakres twojej optyki. Można by gpo było uzupełnić np dwoma stałkami (21 i 40mm czy zoomem 20-40/2,8-4) albo Sigmą 18-35/1,8 która wiosną do Pentaxa ma się pokazać.
Uzupełniając pierwszy post: jakość obrazu z moich obiektywów wystarcza dla zaspokojenia moich potrzeb stąd pytanie o porównywalne obiektywy Pentaxa. 24mm też jest ok.
Pentax 17-70/4, Sigma 17-70/2.8-4 (mniej więcej odpowiedniki Twojego 24-105 dla APS-C, 24-105 czy podobnego z oczywistych powodów Pentax nie produkuje). Najbliżej 70-200/4 będzie DA* 60-250/4, tylko ta cena... Pentax to nie jest dobry system jeśli chodzi o tele-zómy, tak samo jak Canon nie jest jeśli chodzi o miniaturowe stałki - to te różnice o których pisałem w pierwszym swoim poście. Ale skoro chciałeś póki co jednego spacer-zóma...
a1618 napisał/a:
Myślę o body Pentaxa, bo Nikon wydaję się droższy w porównywalnej klasie - chyba że się mylę?
D7000/D7100 widział?
a1618 napisał/a:
nie chcę kupować używek, za duży stres, ja potrzebuję spokoju do życia
To może zacznijmy jednak od konkretnego budżetu bez gdybania ile może dostaniesz ze sprzedaży.
Tak BTW, w które K-5 celujesz? K-5, K-5II czy K-5IIs?
Mając takie obiektywy to aż się prosi kupić pełnoklatkowy korpus Canona. Jak jakiś znajomy ma to pożycz (choćby stare 5D) i zobacz co z tego wychodzi. Raczej nie będziesz chciał wtedy zmiany systemu. Jedynym problemem będzie zwalczyć u siebie niechęć do używanego body. Są takie w świetnym stanie, trzeba tylko taki trafić. Najlepiej w komisie dającym gwarancję i dobrą opinię u kupujących. Są takie.
używam Canona 400D, do tego 24-105 L, 70-200 L f/4, lampa systemowa
a1618 napisał/a:
fotografuje głównie ludzi, czasem portrety
Masz całkiem zacne szkła. Do fotografowania ludzi większa matryca da jeszcze lepszy efekt.
Ja na Twoim miejscu bym szukał używanego 5D II lub 6D. Do tego tani, lekki i bardzo dobry optycznie naleśnik EF 40/2.8 idealnie nadający się do ludzi w trochę szerszym ujęciu.
fotografuje głównie ludzi, czasem portrety wpadłem na pomysł - a może Pentax z jednym spacerzoomem?
Może nie spacerzoomem, bo będzie ciemny, ale jakby wziąć K-5 (II/IIS) z *DA 50 - 135/2,8 SDM lubSigma 50-150 mm f/2.8 APO EX DC OS HSM - do fotografii ludzi spokojnie by wystarczyło (oprócz uszczelnionego "kita" WR. Jak zerkniesz na test tego obiektywu zobaczysz co on może.
Zestaw K-5 + 2 obiektywy (proponowany powyżej) to jest ponad 7000pln, a to już jest więcej niż Canon 6D i coraz mniej brakuje do 5D III.
Czekam aż ktoś powie: sprzedaj obiektywy i lampę i za to (ok 4000-4500pln) kupisz Pentaxa ze szkłem i będzie lepiej niż dotychczas.
Z tego co widzę, nie ma takich opinii.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 02 Sty, 2014
a1618 napisał/a:
kupisz Pentaxa ze szkłem i będzie lepiej niż dotychczas.
Niestety - sam obiektyw ok. 2500 - 3700 (Tamron 70-200/2,8 lub Sigma 50-150/2,8) kosztuje, a aparatu za darmo nie dodają. Nawet jak kupisz Tamrona i K-30 - powiedzmy że wynegocjujesz za oba w sklepie 4500 z kitem WR. Ale masz Tamrona - delikatniejszego niż markowe Canonowskie obiektywy. Fakt że rysuje ostro i jaśniejszy, ale Tamron. Nic że odrobinkę wg. testów optycznie ostrzejszy od obu analogicznych L-ek i od twojej f4. Dalej Tamron. No i będzie to jeden obiektyw gdyż "kita" nie liczę.
[ Dodano: Czw 02 Sty, 2014 17:46 ]
a1618 napisał/a:
proponowany powyżej) to jest ponad 7000pln
eeee znacznie mniej 3649,-zł. I światło 2,8 nie 4... i jakość optyczna wyższa.
eeee znacznie mniej 3649,-zł. I światło 2,8 nie 4... i jakość optyczna wyższa.
Że pozwole zacytować sobie również to co Waść raczył wyciąć (bo pewnie cośtam cośtam):
Zestaw K-5 + 2 obiektywy (proponowany powyżej) to jest ponad 7000pln
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10