Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 01 Sty, 2015
FOTOGRAFIA MAKRO 2014
Autor Wiadomość
Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sro 01 Sty, 2014   FOTOGRAFIA MAKRO 2014

Zapraszam.

Reklama

Fawu 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 01 Sty, 2014   

1.

Fotograf1234 
Rozmowny

Wysłany: Czw 02 Sty, 2014   

Pierwsze próby z makro, więc proszę o wyrozumiałość.
2.

DSCF4226.jpg
Plik ściągnięto 13540 raz(y) 289,67 KB

marcin2781 
Rozmowny

Fotograf1234 napisał/a:
To nie znaczy że mamy ciebie traktować ulgowo :lol:
Jest nie ostro i to bardzo zapewne poruszone , za mało miejsca zostawiłeś za skrzydłami motyla , światło wydaje mi się że jest lekko prześwietlone , tło troszkę nie ciekawe , i przeszkadza te źdźbło trawy . Lepsze niż Astro(foto) w twoim wykonaniu :lol:
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pią 03 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Fotograf1234 
Rozmowny

marcin2781 - ostrość jest ustawiona na motyla, poza tym zdjęcie traci na ostrości przez konwertowanie to rozmiaru pozwalającego na publikację. Nie rozumiem jak tło nie ciekawe, a jakie miało by być inne?
Wersja druga.
3.

DSCF4218.jpg
Plik ściągnięto 13503 raz(y) 275,37 KB

marcin2781 
Rozmowny

Fotograf1234 napisał/a:
ostrość jest ustawiona na motyla

Co chcesz mi powiedzieć że motyl jest ostry jak brzytwa ? Nie ośmieszaj się .

Fotograf1234 napisał/a:
poza tym zdjęcie traci na ostrości przez konwertowanie to rozmiaru pozwalającego na publikację
Tylko dziwnym trafem jakoś inni wstawiają zdjęcia i jest dobrze np. zdjęcie Fawu, jakoś u niego nie straciło ostrości .
Na 3 masz zajebiaszczy przepał na skrzydełku aż po oczach daje , znowu nie ostro nie ciekawie i te tło jeszcze gorsze niż na 2, o kompozycji już nie wspomnę że do bani .

Fotograf1234 napisał/a:
Nie rozumiem jak tło nie ciekawe, a jakie miało by być inne?
Właśnie powinno być ładne i nie odciągające wzroku od głównego tematu ,np. jak uFawu,

Fawu, co to jest i jest to ciekawe

Fawu 
Entuzjasta

Fotograf1234 napisał/a:
2.

Wszystko co Ci marcin2781 napisał, zakoduj sobie :smile: + kup statyw bo ta fotka z ręki chyba,ustaw "ustawianie ostrości punktowo" motyl powinien mieć ostre czułki i oczy, jeżeli je widać.
Kup książke albo pismo jakieś na tematy foto które Cię intersują. Potem jak Cię wciągnie zmienisz aparat itd...

[ Dodano: Czw 02 Sty, 2014 16:52 ]
Cytat:
Fawu, co to jest i jest to ciekawe

Hm, żebym ja to wiedział :wink: w każdym razie wyglądała na pospolitą roślinkę, też mnie zaciekawiły te jakby kokony czy cóś :grin:

marcin2781 
Rozmowny

To ja wrzucę coś z czerwca .
4.

5.

Pozdrawiam. ;)

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Marcin, czy takim samym językiem mówisz do osób, z którymi spotykasz się w realu?

Statyw nie jest potrzebny do makro. Zdjęcia motyla są kiepskie, to fakt. Albo kup lepszy obiektyw, albo zrób 20 fotek i wybierz jedną ostrą.

marcin2781 
Rozmowny

maziek napisał/a:
Marcin, czy takim samym językiem mówisz do osób, z którymi spotykasz się w realu?
O co tobie chodzi , a może mam problem z wymową . I będę pisał tak jak mi się podoba i to nie twoja xxx sprawa .

maziek napisał/a:
Statyw nie jest potrzebny do makro
Tak, nie jest potrzebny ? Jesteś tego pewien w 100 % ? Nie oszukuj ludzi i nie pisz głupot . To utrzymaj aparat przy czasie rzędu 1/10s. lub mniejszy i do tego jeszcze przy skali 1:1 . Nawet głupie klapnięcie lustra wprowadza wstrząs więc nie był bym pewien . Już nie wspomnę o stackowaniu . Zgadza się można robić bez statywu o ile czas jest większy niż 1/60 s. i ktoś ma pewną rękę .
maziek napisał/a:
kup lepszy obiektyw
HEHE do Fuji HS-30 ciekawe :roll: chyba że jakiś szeroki manual na odwrotkę :lol:

Proszę o trochę inny ton wypowiedzi, na forum obowiązuje kultura wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pią 03 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

90s 
Optyczny
www.s999art.com

marcin2781 napisał/a:
O co tobie chodzi , a może mam problem z wymową . I będę pisał tak jak mi się podoba i to nie twoja xxx sprawa .

Ja tam widzę problemy na tle emocjonalnym, spinasz się i obrażasz innych.
Pisać jak ci się podoba możesz sobie sam do siebie lub na onecie.
Na forach obowiązuje jakiś poziom wypowiedzi.

A marko można robić z ręki wszystko zależy jak duże ma być to powiększenie.

marcin2781 
Rozmowny

90s napisał/a:
Ja tam widzę problemy na tle emocjonalnym, spinasz się i obrażasz innych.
Gdzie tu widzisz napinkę jedynie co to w moim poście wyżej a tak jak na razie nikogo nie obrażałem :cool:

90s 
Optyczny
www.s999art.com

marcin2781 ja tam widzę że masz napinkę i to ostrą za każdym razem jak coś Fotograf1234 wrzuci a forma w jakiej się do niego wypowiadasz np astro2013 nie zalicza się do grzecznościowych.

Jak tak ci działa na nerwy to możesz zablokować użytkownika i nie będą ci się jego posty wyświetlały.
Bo daje ci jeszcze kilka tygodni i padniesz na wrzody :lol:

marcin2781 
Rozmowny

90s napisał/a:
Bo daje ci jeszcze kilka tygodni i padniesz na wrzody
O lekarzyk się znalazł , abyś ty nie padł, niedawno coś pisałeś bodajże o obrażaniu i spinaniu się to ciebie też się tyczy :cool: , no jak tobie się podobają takie gnioty to se to wydrukuj i se w ramki opraw . Bo ja siebie nie mam zamiaru oszukiwać jak mi się coś nie podoba , normalnie w świecie jestem szczery :wink:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

marcin2781 napisał/a:
normalnie w świecie jestem szczery
chyba zatarła Ci się granica między byciem szczerym a zwyczajnym obrażaniem.
swoją opinię , uwierz, nawet tą najbardziej krytyczną, można wyrazić w bardziej "przystępny" sposób...

[ Dodano: Czw 02 Sty, 2014 21:54 ]
Fotograf1234, kompozycyjnie 2jka duzo lepsza. co do wspomnianego tła to jakby było bardziej rozmazane ( mniejsza głębia ostrości) to było by lepiej. skrzydła motyla faktycznie przepalone trochę - miejscami brak na nich jakiejkolwiek faktury. ostrości tez brakuje, ale nie za bardzo znam powód tego.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi