Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pytania są tendencyjne, ale za to druga część postu Bogdana pokazuje zrozumienie moich dylematów (dlaczego porównuję cenę body Canona z zestawem Pentaxa)
W 400D pasuje mi głównie to że go mam, ale on niedługo dokona żywota i to nie jest wielkie odkrycie. Jakość obrazu jaki można z niego wyciągnąć pozostawia wiele do życzenia, zwłaszcza gdy zobaczyłem zdjęcia z tej samej imprezy zrobione K-5.
Ad Canon 70D: szeroko jest opisywane że jakość zdjęć z Pentaxa (wszystkie K-5) jest znacznie lepsza, a na tym mi zależy.
Jakość obrazu jaki można z niego wyciągnąć pozostawia wiele do życzenia, zwłaszcza gdy zobaczyłem zdjęcia z tej samej imprezy zrobione K-5.
Bo dzieli je przepaść a zwłaszcza sporo wyższa czułość użyteczna. Jeśli zdjecia były robione we wnętrzu to dodatkowo 24-105 ma f/4. Załóż do swego aparatu np. 50/1.4 i porównaj wtedy.
a1618 napisał/a:
Ad Canon 70D: szeroko jest opisywane że jakość zdjęć z Pentaxa (wszystkie K-5) jest znacznie lepsza, a na tym mi zależy.
Ale od K-5 są też lepsze aparaty. Ponadto jeszcze trzeba mieć dobry obiektyw.
Ja proponuję abyś poszedł do sklepu i sam porównał organoleptycznie oba aparaty. Samo porównanie tabelek z testów to nie wszystko. C70D ma pewne użyteczne rzeczy, które stają się oczywistością w aparatach, czy się to komu podoba, czy nie. Chyba, że się już zafiksowałeś na Pentaxa.
Ale w APS-C jest ich niewiele, zwłaszcza jeśli rozważamy wersję II/IIs.
B o g d a n napisał/a:
C70D ma pewne użyteczne rzeczy, które stają się oczywistością w aparatach, czy się to komu podoba, czy nie.
Mówisz o dotykowym, odchylanym LCD, wbudowanym WiFi i GPS, czy dobrym AF w trybie filmowym? Owszem, stają się coraz powszechniejsze, ale oczywistością jeszcze nie są... No i przede wszystkim kwestia tego, czy dla kogoś komu zależy przede wszystkim na jakości zdjęć, takie dodatki powinny być czynnikiem decydującym.
I żeby nie było, wcale nie uważam, żeby zmiana systemu była jedynym słusznym rozwiązaniem w tym przypadku - 6D wydaje się być korpusem w sam raz dla OP. No chyba, że faktycznie rozmiar jest tu przeszkodą, albo wymaga maksymalnej rozpiętości na najniższych czułościach. Myślę jednak, że w przeskok jakościowy będzie w przypadku zamiany 400D na 6D na tyle duży, że rozmiar i maksymalizacja DR na najniższych ISO zejdą na dalszy plan.
Jakość obrazu jaki można z niego wyciągnąć pozostawia wiele do życzenia, zwłaszcza gdy zobaczyłem zdjęcia z tej samej imprezy zrobione K-5.
Bo dzieli je przepaść a zwłaszcza sporo wyższa czułość użyteczna. Jeśli zdjecia były robione we wnętrzu to dodatkowo 24-105 ma f/4. Załóż do swego aparatu np. 50/1.4 i porównaj wtedy.
Impreza o której pisałem miała miejsce nad jeziorem, w słoneczny dzień, rozpiętość tonalna Pentaxa jest nieporównywalna z moim Canonem, jak również z Canonem 50D, więc jasność obiektywu nie miała wpływu.
Proszę też wziąć pod uwagę, że wiem o potencjale 6D, ale chciałbym zamknąć sprawę w założonym budżecie, przy założeniu: albo nowe body Canona, albo Pentax ze szkłem.
Interesuje mnie jakość zdjęcia i przyzwoity AF.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 03 Sty, 2014
B o g d a n napisał/a:
komor napisał/a:
a1618 napisał/a:
Zestaw K-5 + 2 obiektywy (proponowany powyżej) to jest ponad 7000pln, a to już jest więcej niż Canon 6D
…bez obiektywu. Więc co to za porównanie?
takie, że obiektywy do 6D już kolega posiada.
Tyle że do obiektywów musi dołożyć na puszkę 6200 zł , a na pentaxa tylko 2500zł nawet licząc w ten sposób... Jeśli weźmie nawet K-30 czy K-50 i tak będzie miał spory postęp w stosunku do obecnego aparatu, a może się zmieścić w 4600zł. Nawet biorąc puszkę 6D nie zyska nic w stosunku do pentaxa - bo nawet ten 1EV przewagi pełnej klatki zgubi na słabszym świetle obiektywów.
Impreza o której pisałem miała miejsce nad jeziorem, w słoneczny dzień, rozpiętość tonalna Pentaxa jest nieporównywalna z moim Canonem, jak również z Canonem 50D, więc jasność obiektywu nie miała wpływu.
Niczego nie przesądzam ale może warto się zastanowić nad swymi umiejętnościami fotograficznymi? W warunkach jakie opisałeś trudno skopać zdjęcia nawet Canonem 400D. Być może te super zdjęcia to kwestia odpowiedniego ustawienia sprzętu, umiejętności naświetlania, kadrowania, wywołania i obróbki RAW?
Najłatwiej winę zrzucić na aparat.
a1618, 400D to zabawka, też go posiadam, po przesiadce na 60D jest dużo lepiej, naprawdę jest skok jakościowy a 70D jest jeszcze lepszy, tylko 24-105 to raczej do FF, ale piszesz że jesteś amatorem i nie zamierzasz robić fotek za kasę. W Twoim przypadku zmieniłbym system na Pentaxa, Nikona albo kupił używane FF Canona.
PS. Nie brakowało Ci często szerszego kąta w nawiązaniu do 24-105?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Nie 05 Sty, 2014
B o g d a n napisał/a:
W warunkach jakie opisałeś trudno skopać zdjęcia nawet Canonem 400D.
Chyba nie zrozumiałeś - kolega nie skopał zdjęć , tylko porównał je ze zrobionymi Pentaxem. Obiektywnych czynników nie przeskoczysz - a takie jak rozpiętość tonalna większa o 4EV już widać! Inaczej pewnie byś nie widział różnicy między zrobionymi kompaktem a lustrzanką czy *istD a 5DmkII.
Niczego nie przesądzam ale może warto się zastanowić nad swymi umiejętnościami fotograficznymi? W warunkach jakie opisałeś trudno skopać zdjęcia nawet Canonem 400D. Być może te super zdjęcia to kwestia odpowiedniego ustawienia sprzętu, umiejętności naświetlania, kadrowania, wywołania i obróbki RAW?
Najłatwiej winę zrzucić na aparat.
Z tej wypowiedzi wynika że aparaty z wyższej półki są tylko do sytuacji trudnych. W "łatwych" warunkach bierzemy "entry level SLR", robimy RAW, wywołujemy i sprzedajemy do National Geographic - klasa aparatu nie ma znaczenia. Ciekawa teoria...
W dobrym świetle niestety różnice w matrycach tracą na znaczeniu
Andrzej.M. [Usunięty]
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
W dobrym świetle niestety różnice w matrycach tracą na znaczeniu
To kolega jest w błędzie - ilość i jakość barwy oraz szczegółowość i rozróżnienie ich w światłach i cieniach - czyli ogólnie - bogactwo obrazu albo przejść tonalnych jeśli konwertujemy do cz-b jest różne z różnych matryc. I jeśli się ma sprawny wzrok - można to zobaczyć. Bo tym razem nie chodzi o to czy w ogóle będzie coś widać tylko jak i ile.
Nie tylko ciekawa. Często bardzo prawdziwa.
Kupno aparatu z wyższej półki przy założeniu dobrego szkła, dobrego światła i nieruchomej sceny nie spowoduje jakiegoś diametralnego podwyższenia jakości na podobnej wielkości matrycach. Szczególnie jak fotograf wie jak to zdjęcie obrobić to tej różnicy raczej się nie zobaczy. W tej samej firmie te matryce często są takie same w trzech klasach aparatów (patrz Canon). Wyższe korpusy mają liczne ulepszenia i poprawki, ale niekoniecznie chodzi tutaj o samą jakość zdjęć. Przy posiadanej szklarni na pewno byłoby widać znaczną poprawę jakości przy 6D.
Jak ktoś chce się wpakować w nowy system z jego dziwną szklarnią bo akurat teraz wychodzą im niezłe matryce...
Kiedyś wychodziły Canonowi. Przejdzie sinusoida czasu i zaczną znowu wychodzić - jak to w życiu. Wtedy będziesz znowu zmieniał system? To droga zabawa. Ja bym w tej chwili wolał mieć Nikona, ale za dużo szkieł u mnie leży i zostałem w Canonie. Zresztą przy 5D3 to nie jest męczarnia tylko przyjemność. I mam gdzieś, że jakiś tam Pentax w jakiejś tabelce ma niewiele gorszy wynik choć to APS-C.
Andrzej.M. [Usunięty]
MM napisał/a:
W tej samej firmie te matryce często są takie same w trzech klasach aparatów
Patrz Pentax K-5/k-50/k-500 czy Nikon D 3200/5200/7100
I można nimi robić podobne zdjęcia z uwzględnieniem ograniczeń korpusów.
Jak zwykle najważniejsza jest optyka i materiał światłoczuły - klisza - tutaj matryca i to od nich zależy co i jak się zarejestruje . Zmiana aparatu na lepszy - bo ma lepszą "kliszę" - to naturalny trend , tak jak się zmienia z 5D na 5DmkII i 5dmkIII. To dlaczego użytkownikom APS-C nie pozwolić zmienić na lepszy K-5 skoro system nie proponuje od lat nic lepiej?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11