Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mam dylemat po zmianie z D3100 na D7100 (D3100 tez zostawilem) jestem niezadowolony z obrazka z Sigmy 30mm robilem testy BF/FF i co chwile ostrosc jest gdzie indziej i mysle nad odsprzedaniem sigmy 30mm i byc moze nikkora 18-105 (mam jeszcze sigme 17-50 OS) i kupnem albo innej stalki zakres ok 30-35mm (nikkor 28 1.8G, sigma A 30mm, sigma 35mm lub najdrozsza chwalona sigma 18-35) drugi dylemat dotyczy falcona 85mm o ile jakosc obrazka jest bdb to trafienie z ostroscia to masakra szczegolnie na f/1.4 w LV w miare idzie trafic ale LV bardzo wolne w D7100, moze sprzedac Nikkora 18-105, Sigme 30 i Falcona 85 a kupic np Sigme 18-35 i Nikkora 85 1.8G ale strace na tym bo tamte szkla sa prawie nowe :/
Może powinieneś sprzedać wszystko i kupić Pentaxa k-5IIs? Albo k-3?
Będziesz miał łatwiejsze ustawianie ostrości i w wizjerze (potwierdzenie) i w LV.
A poważnie - myślę że :
1. sigma 30/1,4 - możesz być zawsze niezadowlony z obrazka na brzegach , bo tam ostro nigdy nie będzie - ona tak ma (jeśli testy dobrze pamiętam)
2. Falcon 85/1,4 - na 1,4 też jest trudno ustawić ostrość manualnie - bo głębia ostrości jest tu żadna i nie ma miejsca na żaden błąd. Po prostu domykaj.
Masz sporo optyki - pokaż swoje zdjęcia w galerii , może to po prostu kwestia umiejętności i wprawy.
moze i masz racje ze wprawa + obrobka ale niektore szkla chocby nikkor 50 1.8G wydaja sie byc ok a sigma pudluje, statyw+pilot+oswietlenie i ostrosc co chwile byla gdzie indziej na wydrukowanej kartce do sprawdzania BF/FF
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 04 Sty, 2014
adrianek32 napisał/a:
ostrosc co chwile byla gdzie indziej
A zawsze używałeś tego samego punktu AF? Ustawionego dokładnie na ten sam element?
Jeśli tak - to czeka cię serwis. Tylko obawiam się że aparatu - to on odpowiada za AF. Tam są czujniki i sterowanie obiektywem. Sigma nic nie zrobi jak nie wie czy jest FF czy BF. Zrób test jeszcze raz z dwoma - trzema jasnymi obiektywami. Tylko pilnuj stabilności zeby wszystko było dobrze umocowane - przyklejone , nawet nogi statywu (oczywiscie obciążenie konieczne). I ruszasz tylko pierścieniem ostrości obiektywu zawsze w tę samą stronę - nieskończonośći. Jak na 10 zdjęć połowa będzie nietrafiona - to albo sigma za bardzo mydli i czujniki szaleją , albo czujniki są źle ustawione (ale to samo będzie z drugim obiektywem).
Czasami żałuję, że jako moderator przyjąłem sobie zasadę niemoderowania postów, które nie naruszają regulaminu, nie są ewidentną bzdurą merytoryczną, tylko tak po prostu, po ludzku wkurzają…
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Jeśli tak - to czeka cię serwis. Tylko obawiam się że aparatu - to on odpowiada za AF. Tam są czujniki i sterowanie obiektywem. Sigma nic nie zrobi jak nie wie czy jest FF czy BF.
Nie wiesz o czym piszesz, kolego. Przyjmij proszę do wiadomości, że humory związane z AF Sigmy nie są bezpośrednio uzależnione od aparatu. Tzn. nie wymagają wysłania aparatu do serwisu. Ten sam aparat z inną Sigmą lub swoim własnym systemowym obiektywem będzie działał doskonale. Po prostu tak już czasem jest.
adrianek32, w jakim trybie AF używasz tej Sigmy? Pojedynczym, ciągłym? Mam Sigmę 30 na Canonie, i choć mistrzem AF na pewno nie jest, to nie mogę powiedzieć, żeby tak wariowała jak opisujesz, a podobno na Nikonach Sigmy działają lepiej, jak niektórzy piszą… Popróbuj w różnych trybach AF, z jednym punktem, z wieloma, co tam w D7100 dają. Może jednak to kwestia ustawienia i nauczenia się? A jak nie, to serwis raczej nic nie pomoże, sprzedaj, kup Nikkora 35/1.8G. Co prawda zauważalnie węższy i nieco ciemniejszy, ale za to sporo tańszy.
komor AF-S 5, punkt srodkowy, musze poprobowac z roznymi trybami AF mialem wczesniej nikkora 35 i troche wasko sprzedalem go bo kupilem uzywke i zarobilem, na sprzedazy sigmy bym stracil myslalem predzej o sigmie 18-35 ale tu tez roznie moze byc a moze nikkor 28 1.8G? bedzie szeroko dosc i jasno, niby to szklo pod fxa
Ostatnio zmieniony przez adrianek32 Sob 04 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 04 Sty, 2014
komor napisał/a:
tylko tak po prostu, po ludzku wkurzają…
To wrzuć na luz jak ewidentny żart cię wkurza. Jakiś urlop?
komor napisał/a:
Przyjmij proszę do wiadomości, że humory związane z AF Sigmy nie są bezpośrednio uzależnione od aparatu.
Z tym to różnie bywa. Inna sprawa że czasem elektroniki obydwu nie mogą się "dogadać" - i wina może być po każdej stronie, choć oczywiście wina jest obiektywu. A nie producenta puszki który zapodał niewłaściwe kody. Łaskawca...
I to jeden z powodów dla którego lubię Pentaxy.
Wracając do tematu - dla pewności powinieneś zrobić pionowy znak na którym ma być ustawiana ostrość - jesli twój "tester ff/bf" ma tylko ukośną płaszczyznę - może być przyczyną tego pływania ostrości. Dołóż do niego np. szachownicę na pionowym pudełku na wystającym kartoniku naciętym tak by mogły się razem złożyć w punkcie "0". I niech aparat będzie wypoziomowany, zwłaszcza w osi obiektywu, a punkt af na tej szachownicy. Wtedy nawet jak lekko poruszysz obiektyw przy "rozostrzaniu" - plaszczyzna ustwiania ostrosci się nie zmieni. Przy ukośnym niestety jest to możliwe. Zwłaszcza ze środkowy punkt AF jest krzyżowy i dość duży.
Gdzie w tym poscie jest jakiś emoticon? To, że napisałeś potem „A poważnie - myślę że…” – moim zdaniem niewiele zmienia.
Z tym to różnie bywa. Inna sprawa że czasem elektroniki obydwu nie mogą się "dogadać" - i wina może być po każdej stronie, choć oczywiście wina jest obiektywu.
No paczpan, a wcześniej napisałeś:
Jeśli tak - to czeka cię serwis. Tylko obawiam się że aparatu - to on odpowiada za AF. Tam są czujniki i sterowanie obiektywem. Sigma nic nie zrobi jak nie wie czy jest FF czy BF.
Przecież pytający wyraźnie napisał, że nie chodzi o stały front-focus lub back-focus, tylko losową pracę tego jednego obiektywu. I to na 99% nie jest wina aparatu.
Będziesz miał łatwiejsze ustawianie ostrości i w wizjerze (potwierdzenie) i w LV.
AndrzejM.Makuch, jesteś może twórcą tej reklamy czy tylko jej ofiarą ?
komor napisał/a:
Czasami żałuję, że jako moderator przyjąłem sobie zasadę niemoderowania postów, które nie naruszają regulaminu, nie są ewidentną bzdurą merytoryczną, tylko tak po prostu, po ludzku wkurzają…
ja bym tu nie mial dylematu...
hmm, w sumie pod 24pkt regulaminu można podciągnąć
no wlasnie skoro inne szkła nie mają problemu z Af'em to "raczej" nie wina korpusu
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 06 Sty, 2014
kufel - reklam nie robię już od wielu lat, a tym bardziej ich nie oglądam.
komor napisał/a:
To, że napisałeś potem „A poważnie - myślę że…” – moim zdaniem niewiele zmienia.
Zmienia , i to więcej niż śmiejąca główka.
adrianek32 napisał/a:
skoro inne szkła nie mają problemu z Af'em to "raczej" nie wina korpusu
Skoro to sprawdziłeś - to wypada z korpusem do serwisu sigmy wysłać - ciekaw jestem co zrobią. Sigmę reklamuj, nie sprzedawaj bo kolejnego uzytkownika w kłopot ubierzesz, a ten będzie miał gorzej - może już być po gwarancji itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9