Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Nie 05 Sty, 2014
Zestaw do reportażu do 20 tys.
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 05 Sty, 2014   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
dla mnie canon , nikon, pentax - pod tym względem bez różnicy

Jak się pisze coś takiego, to jest to dowód STUPROCENTOWY, że

Nie wiem co to szybka optyka a co wolna

Dlatego jak wiedzy w danym temacie brakuje to proponuję ten temat omijać tak jak ja omijam te o których pojęcie mam blade lub zanikające...

Reklama

manolo
[Usunięty]

Kosmonauta jest zły bo pali cygaro w hełmie, trudno żeby od tego nie rozbolała głowa,
stąd ta egresja, jak mniemam.

Prawdopodobnie rodzaj fotografii jaki uprawia AndrzejM.Makuch nie jest wymagający wobec szybkości silników AF itp.
Żeby poczuć różnicę trzeba użyć Sigmy DP1 a potem 24-70 na Nikonie d700, wtedy to się czuje :)

Andrzej.M.
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
szybkości af-u całego systemu

Tylko tego że kiedyś nauczyłem się radzić sobie bez tego "wynalazku" stąd jest dla mnie bez znaczenia. Przynajmniej dopóki widzę. :lol:

[ Dodano: Nie 05 Sty, 2014 11:27 ]
MM napisał/a:
jak wiedzy w danym temacie brakuje

Nie wiedziałem że to już rodzaj wiedzy, a może już nauka? Aefologia? Masz już doktorat? :lol: :roll:

kozidron
[Usunięty]

Tylko tego że kiedyś nauczyłem się radzić sobie bez tego "wynalazku" stąd jest dla mnie bez znaczenia. Przynajmniej dopóki widzę. :lol:

no tak, przecież nikt tu nie twierdzi inaczej: jeden wali zdjęcia na szerokim z fosy, drugi wyłącza na tym szerokim af, trzeci nie ma kompleksów na punkcie Pe, choć zawodowo używa Ce, taki zwykły przekrój uzytkownika pentaxa, tylko po co ten uzytkownik wypowiada się na temat af-u w reporterce?

AndrzejM.Makuch rozumiesz to zdanie? :arrow:

MM napisał/a:
Dlatego jak wiedzy w danym temacie brakuje to proponuję ten temat omijać

Co w tym zdaniu jest niejasne?

Andrzej.M.
[Usunięty]

kozidron napisał/a:
jeden wali zdjęcia na szerokim z fosy

Kozidron - i po co robisz za Trolla? Zazdrościsz że ktoś , gdzieś jest na tyle znany że go wpuszczają tam gdzie ty byś chciał i nie jest ci dane? Ja nie mam tego problemu, zwykle wchodzę gdzie potrzebuję (nie tylko u siebie) podobnie jak kilku innych ludzi z aparatami w mieście.
Może ty za bardzo kłótliwy jesteś i cię nie lubią co? Może nie umiesz się zachować? Pomyśl trochę. :roll:

Zwykle wiem co mówię, więc wiem że mogę się mylić...

Największą karą dla trolla ... jest ignorowanie jego zaczepek.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

MM napisał/a:
jak wiedzy w danym temacie brakuje

Nie wiedziałem że to już rodzaj wiedzy, a może już nauka? Aefologia? Masz już doktorat? :lol: :roll:
...

kozidron
[Usunięty]

Zazdrościsz że ktoś , gdzieś jest na tyle znany że go wpuszczają tam gdzie ty byś chciał i nie jest ci dane?

AndrzejM.Makuch ty masz troszkę z dziecka :wink: do fosy włazi każdy lamer, wpuszczają wszystkich. Pójdziesz kiedyś na koncert gdzie masz 5 minut przed startem albo gdzie masz być niewidoczny, to się przekonasz że nie o to chodzi :wink:

AndrzejM.Makuch, powiedz mi co w tym zdaniu jest niejasne, w kontekście dyskusji o af-ie przy reporterce:

MM napisał/a:
Dlatego jak wiedzy w danym temacie brakuje to proponuję ten temat omijać

Andrzej.M.
[Usunięty]

Dyskutujemy o zestawie do reportażu za 20 tysięcy... :lol:
I jak widzę - tutaj każdy pomysł jest dobry - nawet na używanie tylko środkowego punktu AF... To po co skoro można go w ogóle wyłączyć. A fotografować Canonem 1100D :lol:

kozidron
[Usunięty]

Dyskutujemy o zestawie do reportażu za 20 tysięcy... :lol:
I jak widzę - tutaj każdy pomysł jest dobry - nawet na używanie tylko środkowego punktu AF... To po co skoro można go w ogóle wyłączyć. A fotografować Canonem 1100D :lol:

no i wszystko jasne, masz z tym zdaniem: "Dlatego jak wiedzy w danym temacie brakuje to proponuję ten temat omijać" NIE PO DRODZE :smile:

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
jeden wali zdjęcia na szerokim z fosy
Ty masz naprawdę kompleks fosy... :lol: BTW, szeroki z bliska, czy wąski z daleka, wymagania są bardzo podobne, bo skala odwzorowania podobna, tyle, że szerokim trudniej kadrować. No ale co Ty na ten temat możesz wiedzieć, przecież na koncercie liczą się "emocje" i dużo sufitu, a muzycy stoją w miejscu... :razz:
BTW, 31, którego najczęściej używam, to nie szeroki, tylko standard, ale im szerzej, tym zdjęcia koncertowe mi się bardziej podobają, a większość moich "znajomych z fosy" używa przedziału 24-35mm i to zarówno na FF, jak i APS-C... Niepojęte, co? :razz:
kozidron napisał/a:
do fosy włazi każdy lamer, wpuszczają wszystkich.
Oczywiście, wszystkich lamerów z identyfikatorem... :lol:
kozidron napisał/a:
Pójdziesz kiedyś na koncert gdzie masz 5 minut przed startem albo gdzie masz być niewidoczny, to się przekonasz że nie o to chodzi :wink:
Zazwyczaj są 3 kawałki, a nie "pięć minut przed", ale to tylko na dużych koncertach i to też nie zawsze. A "niewidoczny" możesz być też w fosie, czy na scenie i wcale nie trzeba się kamuflować z długim tele na drugim końcu sali - takie zdjęcia są zazwyczaj najmniej ciekawe. Dla mnie.

[ Dodano: Nie 05 Sty, 2014 12:20 ]
A tak wogóle, to OP nigdzie nie napisał, że koncerty mają być priorytetem w jego pracy i z jego postu wynika, że chodzi przede wszystkim o sport, więc nie wiem, co się tak tych koncertów uczepiłeś...

kozidron
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Ty masz naprawdę kompleks fosy... :lol: BTW, szeroki z bliska, czy wąski z daleka, wymagania są bardzo podobne, bo skala odwzorowania podobna, tyle, że szerokim trudniej kadrować. No ale co Ty na ten temat możesz wiedzieć, przecież na koncercie liczą się "emocje" i dużo sufitu... :razz:
BTW, 31, którego najczęściej używam, to nie szeroki, tylko standard, ale im szerzej, tym zdjęcia koncertowe mi się bardziej podobają, a większość moich "znajomych z fosy" używa przedziału 24-35mm i to zarówno na FF, jak i APS-C... Niepojęte, co? :razz:

dobrze, że tobie sie podobają :razz: takie zdjęcia to nie jest nic złego, gorzej jak to jest 90% z całego koncertu i w tym jest rzecz i własnie zrozumienie tego jak widać cię przerasta

jaad75 napisał/a:
Oczywiście, wszystkich lamerów z identyfikatorem... :lol:

robienie zdjęć bez pozwolenia czy to od organizatora czy od muzyków jest żenadą.

jaad75 napisał/a:
Zazwyczaj są 3 kawałki, a nie "pięć minut przed", ale to tylko na dużych koncertach i to też nie zawsze. A "niewidoczny" możesz być też w fosie, czy na scenie i wcale nie trzeba się kamuflować z długim tele na drugim końcu sali - takie zdjęcia są zazwyczaj najmniej ciekawe.

To chyba na koncerty, na które ty chodzisz, na cienkim metalu koncert niestety się nie kończą.
Zresztą fosa fosie nierówna, są koncerty gdzie odległość od sceny jest wieksza, są takie koncert masowe gdzie tej fosy wcale nie ma, bo sala koncertowa nie musi być przygotowywana dla pogujących fanów heavymetalu :razz:
Zdarza się dość często, że jest wyznaczone 5 minut i na tym koniec. Każda impreza masowa, ma swoją specyfikę, jest też mnóstwo koncertów na których mozna walić fleszem bez opamietania przez cały koncert ale są też takie koncert jak u Braxtona.
Przywykłem już do twojego postrzegania świata, dobrze że w prasie czy portalach branżowych nie muszę oglądać takich zdjęć o jakich mówisz.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
robienie zdjęć bez pozwolenia czy to od organizatora czy od muzyków jest żenadą.
Przynajmniej w jednym się zgadzamy... :razz:
kozidron napisał/a:
To chyba na koncerty, na które ty chodzisz, na cienkim metalu koncert niestety się nie kończą.
Powiedziałbym, że na szczęście.
BTW, "cienkiego metalu" zazwyczaj nie chce mi się robić, bo te koncerty są w piwnicach i oświetlenia nie ma prawie w ogóle, a swoich lamp już rozkładać w takich sytuacjach mi się nie chce. "Cienkiego metalu" już wolę iść posłuchać bez aparatu. BTW, jak się rozłoży swoje flashe na koncercie, to jeszcze dla Ciebie "reporterka", czy zupełnie inny rodzaj fotografii?
kozidron napisał/a:
Każda impreza masowa, ma swoją specyfikę
Owszem, ale to Ty uwziąłeś się odnosić do jednego. I do Pentaksa, którego (poza Andrzejem :roll: ) nikt tu OP nie polecał.

komor 
Moderator

Panowie, dopóki wasze przekrzykiwania miały element merytoryczny, to jeszcze były akceptowalne, choć poziom schodził coraz niżej. Każdy już przedstawił swoje zdanie i swój punkt widzenia świata. Proszę już tylko o merytoryczne posty bez osobistych wycieczek i porównywania kto ma dłuższego.

paul80 
Maniak
Optyczny

kozidron napisał/a:
jaad75 napisał/a:
Bo masz przyzwyczajenia z 350D. Ja centralnego używam zdecydowanie rzadko, by nie powiedzieć, że prawie wcale - najczęściej używam czujników w okolicach górnych mocnych punktów kadru.

Przecież to może być kwestia zarówno przyzwyczajenia jaki tego jaki chcemy mieć kadr :roll: takie przyzwyczajenia często mają miejsce jak nie "ma zapasu" z czego kadrować. W sumie nie ma w tym nic złego, co innego, że z np. z d800 nie trzeba mieć aż takiej spinki.

No nie wiem, jeżeli ktoś się chwali że używa tylko centralnego punktu AF a Ty to jeszcze próbujesz tłumaczyć, to dziwi nawet amatora :wink: .

Andrzej.M.
[Usunięty]

paul80 napisał/a:
Ty to jeszcze próbujesz tłumaczyć, to dziwi nawet amatora

Na koniec dodam że nie umie odróżnić postów poważnych od sarkazmu i żartu.
Bo trudno było od pewnego momentu tę "dyskusję" traktować poważnie. Sam temat brzmi dość zabawnie , zwłaszcza w kontekście pomysłu na wyjście z bezrobocia... co już zabawne nie jest!

Czasem mam wrażenie że każdy doradza to , co za rok - dwa , chciałby tanio w komisie zobaczyć. :???:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi