Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kiedyś wychodziły Canonowi. Przejdzie sinusoida czasu i zaczną znowu wychodzić - jak to w życiu. Wtedy będziesz znowu zmieniał system?
Zresztą przy 5D3 to nie jest męczarnia tylko przyjemność. I mam gdzieś, że jakiś tam Pentax w jakiejś tabelce ma niewiele gorszy wynik choć to APS-C.
Zdaję sobie sprawę z periodyki wszystkiego na świecie. Stąd wzięło się moje pytanie do osób mających więcej doświadczenia ze sprzętem niż moje, śledzących rynek. Ja wcale nie jestem taki chętny do zmiany systemu (jestem sentymentalnie związany z moimi szkłami i nie zachwycała mnie myśl o sprzedaży ).
Zastanawiam się po cichu kiedy padnie moja wiekowa puszka i wtedy będę pod ścianą, trzeba będzie wybrać coś z oferty rynku (Canona ).
Na koniec dodam tylko że jeśli miałbym 5D3 to ja też nie myślałbym o zmianie na Pentaxa
Podsumowując wątek: Pentax w tej chwili jest lepszy w tym zakresie cenowym, ale nie na tyle żeby "rzucić żonę, z którą się wiele przeszło, i iść do kochanki która ma ładne..."
Na koniec dodam tylko że jeśli miałbym 5D3 to ja też nie myślałbym o zmianie na Pentaxa
Tu Cię może zaskoczę ale nie jest to takie oczywiste. Nie bierzesz pod uwagę wagi zestawu.
Ja po zestawie podstawowym 5D II + 24-70/2.8 zamiast 5D III kupiłem sporo lżejszy 6D i lżejsze szkła typu 17-40/4, czy 40/2.8 ... i już wiem, że nigdy więcej nie będę fotografował cegłą, a obrazowanie 6D jest w zasadzie takie samo jak ze sporo droższego 5D III.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 06 Sty, 2014
muzyk napisał/a:
a stary 5dII do tego 24-105
Właściwie już ten model powinien dać wielki przeskok , nowy tani nie jest ale i tak tańszy od 6D , który wg mnie taki fajny nie jest.
Właściwie już ten model powinien dać wielki przeskok , nowy tani nie jest ale i tak tańszy od 6D , który wg mnie taki fajny nie jest.
Nie ma już nowego dawno, chyba, że jeszcze czyszczenie "magazynu".
6d - cóż, choćby ze względu na matrycę i sprawniejszy AF jest lepszy od 5dII.
B o g d a n napisał/a:
Nie bierzesz pod uwagę wagi zestawu.
Oj tak. 5dIII to kawał kloca jest, a z jakimś L szkłem...
ekhmmm
B o g d a n napisał/a:
a obrazowanie 6D jest w zasadzie takie samo jak ze sporo droższego 5D III.
Trochę lepsze nawet w tym w szumch, dynamika tonalna też.
6.6 - 5dIII i 7.5 - 6d.
B o g d a n napisał/a:
sporo droższego 5D III.
Fakt, płacisz za lepszy AF - tzn. za lepszy w bocznych punktach.
Tu mała uwaga - zakres pola AF, bocznych punktów w 5dIII jest o dziwo bardzo praktyczny.
[ Dodano: Wto 07 Sty, 2014 00:47 ]
MM napisał/a:
Wyższe korpusy mają liczne ulepszenia i poprawki, ale niekoniecznie chodzi tutaj o samą jakość zdjęć.
Prawdę piszesz.
MM napisał/a:
Ja bym w tej chwili wolał mieć Nikona, ale za dużo szkieł u mnie leży i zostałem w Canonie. Zresztą przy 5D3 to nie jest męczarnia tylko przyjemność. I mam gdzieś, że jakiś tam Pentax w jakiejś tabelce ma niewiele gorszy wynik choć to APS-C.
Zgadzam się z tym.
Też miałem moment, żeby kupić d800... ale szkła "zdecydowały" inaczej.
5dIII też się da zdjęcia robić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10