Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, jestem zupełnym laikiem w dziedzinie fotografii (coś tam sobie pstrykam i tyle)
założyłam stronę internetową i potrzebuję aparatu i obiektywu (tak myślę) do robienia zdjęć biżuterii. Szukałam na allegro i tablicy aparatów jest ogrom, tylko że ja nie wiem co najlepiej kupić. Tym bardziej że bużdżet nie jest duży 1.000zł - max 1.300 zł. Proszę o podpowiedź w którą stronę mam się skierować .Znalazłam Olympusa E410 za 600 zł czy może lepsze są Canony? Jakie?
Bogna33 jak dobrze rozumiem chcesz prowadzić sprzedaż biżuterii.
Więc jeżeli zależy ci by było to zrobione jak należy, tzn kompozycja, oświetlenie i obrobione to zleć to dobremu fotografowi.
Możesz mieć sprzęt za 100.000zl a zdjęcia będą i tak słabe skoro nie masz wiedzy ani doświadczenia w tej dziedzinie.
Przemyśl na czym ci tak naprawdę zależy, na aparacie czy na porządnych zdjęciach produktu którym chcesz handlować i pamiętaj że je się oczami.
Nietety jest mały problem, nie stać mnie na specjalistę,
W tym momencie robię zdjęcia, mam namiot bezcieniowy i pozyczony aparat alfa 500, (ale nie mam dodatkowego obiektywu), obrabiam też te zdjęcia nie jest to może super ale uczę się chcę iść na kurs.
Wysłany: Nie 05 Sty, 2014 Aparat i obektyw do robienia zdjęć biżuterii
Cześć, mam duży problem z wyborem aparatu i obektywu do robienia zdjęć biżuterii, szukam raczej używanych modeli, (budżet to ok 1000-1500zł) wybór jest bardzo duży a ja nie wiem jakie kryteria powinnam sobie obrać.
Proszę, o pomoc.
Z tego towarzystwa pierwsza opcja wygląda najlepiej - faktycznie dobra rozdzielczość matrycy 12Mpix oraz jej właściwości (dynamika i rozpiętość) powinny dać dobre zdjęcia. Do kompletu kup soczewkę Raynox 250 lub inną pasującą tej marki (to właściwie układ optyczny) do makro żeby dobrze powiększyć mniejszą bizuterię. Ale jeśli oferta jest wysyłkowa - kupuj przez Al...o , znany portal aukcyjny. Zresztą tam też możesz znaleźć sporo sprzętu. Tablic nie daje nawet tej odrobiny bezpieczeństwa kupujacemu co a...
Oczywiście bedziesz musiała dokupić oświetlenie - najlepiej choć jedną studyjną lampę błyskową ze światłem pilotującym i z boxem.
Bogna33, niepotrzebnie założyłaś ponownie taki sam wątek. Scalam.
Na pewno jesteś zawiedziona dotychczasowymi poradami (a konkretnie ich brakiem) ale naprawdę w tym budżecie trudno cokolwiek doradzać. Oprócz w miarę przyzwoitego aparatu potrzebne jest jeszcze światło i trochę szpargałów. Nie wiem czy namiot bezcieniowy, o którym wspomniałaś zadowoli Cię efektami.
Co do aparatu, to na lustrzanki nawet nie patrz, bo oprócz aparatu, który za 1000 zł będzie bardzo podstawowy, będziesz potrzebować jeszcze obiektyw makro, który kosztuje drugie tyle. Lepszym punktem wyjścia jest w miarę przyzwoity kompakt z funkcją makro, która pozwoli zrobić zdjęcie z nieco większej odległości niż tuż przy obiekcie. Może ktoś taki doradzi jaki sobie z tym poradzi. Był ostatnio podobny wątek, poczytaj: Kompakt, makro+wakacje. Nikon P7700?
Biżuteria to rękodzieło. Nawet najpiękniejsze precjoza pokazane w powiększeniu wyglądają dość... niechlujnie dlatego odradzałbym obiektyw makro. Zwykły obiektyw w okolicach 30. mm powinien wystarczyć. Dlatego niespecjalnie przejmowałbym się samym aparatem, a bardziej skupił na oświetleniu, porzucił namiot i pomyślał o stole bezcieniowym i nabrał doświadczenia w obróbce fotografii.
dziękuję za Wasze uwagi, czyli podsumowując lepiej kupić kompakt
namiot mam - faktycznie rewelacji nie ma, musze wszystkie zdjęcia jeszcze obrabiać, zastanaiwam się też nad programem do obrabiania zdjęć, na razie korzystam z darmowych. Jeszcze poszperam na portalach i poszukam kompaktu.
pozdrawiam
jeszcze się odezwę jak coś znajdę
zastanaiwam się też nad programem do obrabiania zdjęć
Chyba nie ma się co zbyt długo zastanawiać: radzę wejść w "klasyka" czyli Photoshop. Ja używam Photoshop Elements v10. Najwięcej literatury i opisów do niego znajdziesz, a cena nie odstrasza: coś ok. 300 zł o ile dobrze pamiętam. Poza tym gdybyś chciała skorzystać z jakiś kursów, szkoleń itp., to na PhotoShopa znajdziesz też bez problemu, a przy "egzotach" jesteś skazana na "genialne samouctwo" i uczenie się w zasadzie na własnych błędach.
Zaznaczam, że piszę z pozycji laika, ale wydaje mi się, że autorka wątku może śmiało poprzestać na kompakcie. Kupowanie lustrzanki z myśla tylko o tym jednym zastosowaniu to chyba przerost formy nad treścią. Tym bardziej, że akurat w zdjęciach macro kompakty mają swoje zalety. Mam koleżankę, która też prowadzi sprzedaż biżuterii i sama robi zdjęcia do katalogu. Co prawda używa ona lustrzanki (ale nie kupionej w tym celu), przy czym makro uzyskuje za pomocą taniej soczewki makro wkręcanej zamiast filtra, prawdopodobnie na kitowy obiektyw. Jest to wiec budżetowe rozwiązanie, teoretycznie najgorsze jakościowo... a w praktyce się sprawdza. Znacznie ważniejsze jest odpowiednie światło i tło, czyli jakieś tam wynalazki typu namiot/stół bezcieniowy,lampy etc. (wiem, że korzysta z takich rzeczy).
Co do kompakta: wybrałbym taki z nie za dużym zoomem (3-5x 7x?), tak aby miał jednak rozsądne tele, tj. nadłuższą ogniskową w granicach 100-140mm (200?). Prawdopodobnie wbudowany tryb makro aparatu nie będzie się nadawał, bo na przykład przy rozsądnej odległości do przedmiotu skala obrazu będzie za mała, a tych danych nie znajdzie się w specyfikacji i jest to czysta loteria przy zakupie. Dlatego aparat MUSI mieć możliwość montażu dodatkowych akcesoriów do makro (soczewki makro czy konwertery makro). W praktyce oznacza to posiadanie gwintu/bagnetu na tzw. tulejkę filtrową, przeznaczoną do danego modelu aparatu. Uwaga: nie musi ona być oryginalnego (ze stajni producenta aparatu) pochodzenia, najlepiej kupić taką zakończoną gwintem 52mm, bo na to mocowanie jest najwięcej konwerterów na rynku.
Pozdrawiam
-J.
Aparat w bardzo dobrym stanie, wszystko w 100% sprawne, praktycznie niezauważalne ślady użytkowania, soczewki obiektywu czyste bez rys- używany z filtrem uv. Przebieg migawki 13300.
W zestawie:
Body PANASONIC LUMIX G10 ,
obiektyw LUMIX G VARIO 14-42/3.5-5.6 MEGA O.I.S. ,
ładowarka,
2 akumulatory,
przewód usb,
pilot,
dekielki do obiektywu i body.
Aparat bardzo wygodny w użytkowaniu, lekki i poręczny, obiektyw ze stabilizacją, szybkim i celnym AF. Polecam
Ja myślicie, czy to wystarczy mi do robienia zdjęć biżuterii?
[ Dodano: Pon 06 Sty, 2014 15:45 ]
albo Canon EOS 400D
jest dużo ofert tego aparatu, w zestawach z obiektywami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10