Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Bezlusterkowiec z jasną stałką dla poormena?
Autor Wiadomość
heatbeat 
Nowy

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   Bezlusterkowiec z jasną stałką dla poormena?

Dzięki poradom w innym wątku zamówiłem Olka XZ-2. Ma do mnie przyjść w przyszłym tygodniu. Temat wyboru aparatu uważałem za zamknięty aż do dzisiaj.

Otóż odwiedziła mnie dzisiaj znajoma która foci za kasę(pracuje w USiA dla jakiejś agencji). Oczywiście, jak pewnie każdy zawodowy fotograf, miałą przy sobie podręcznego sprzęta(bez którego z domu nie wychodzi) i, ot tak, cyknęła kilka fotek(al'a portretowych) mojej półtorarocznej córki. Bez żadnego przygotowania czy też pozowania(co zresztą w przypadku takiego dzieciaka byłoby chyba niemożliwe - dzieciak po prostu się bawił). Chwilę później pokazała mi te fotki na monitorze mojego komputera i szczęka mi opadła(rozmyte tło itd - fotki śliczne). Z przyczyn oczywistych fotek tutaj nie wkleję - ale właśnie zostało zrujnowane moje poczucie słuszności wyboru XZ-2 - którym raczej fakich fotek nie zrobię.

Troszkę podpytałem znajomej(ona ma bezlusterkowca Fuji ze stałką) poczytałem forum i najwyraźniej chcę teraz bezlusterkowca(ze względu na gabaryty) ze stałką. Tylko że stałki zaczynają się od tysia złociszy(np. Olek M. 45 F1.8), a za body wypada dać drugiego tysia(E-PL3, E-PM1. Razem 2 tysie. Na chwilę obecną nie mam. Czy zatem sensowną opcją byłoby zakupienie sensownego body ze stabilizacją(np. Olympus PL3 lub PM2 lub Panas GX1) i podłączenie do niego jakiejś starszej "analogowej"stałki(a później zakup docelowej)? Rozumiem że AF z analogowym obiektywem działał nie będzie - ale to nie jest problem. Umiem wyostrzyć(sporo fociłem zenitami) a i z zooma praktycznie nie korzystam wcale.

W cenie XZ-2 znalazłem natomiast zestaw Olek E-PL1 + SIGMA 30 2.8(1300 zł w sklepie internetowym). Ale znajoma mówi, że to średni wybór(ponoć słabe body i ciemny obiektyw) - choć uczciwe powiedziała że na sprzęcie się zna słabo.

No kurde co mam robić? Może jakieś samsungi? Albo coś?
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 13 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

hehe, Twoja koleżanka pewnie ma Fuji + 35/1.4 więc nie dziwię się, że wychodziły jej śliczne zdjęcia Twojego dziecka. Wydaje mi się, że może nie zrobisz zdjęć z dobrym rozmyciem swoim kompaktem ale nie o rozmywanie tła w tym wszystkim chodzi. Więc wydaje mi się, że skoro Cię nie stać na droższy sprzęt to ucz się na tym, który posiadasz :)
Zatem następnym razem daj to XZ-2 swojej koleżance i poproś ją, żeby zrobiła Twoim aparatem kilka zdjęć. Nagle okaże się, że Twój aparat też robi lepsze zdjęcia :P

Ale jak już się uprzesz to musisz mieć aparat z matrycą aps-c i obiektyw 20-50mm z f2 co najmniej. Łatwiej będzie Ci znaleźć aparat pod obiektyw:

Samsung 30/2 + cokolwiek
Sony 50/1.8 + cokolwiek
Olympus 45/1.8 + cokolwiek

Jeśli natomiast chcesz obiektyw manualny do bezlusterkowca to... obawiam się, że w każdej opcji 35/1.4 będzie droższe od tej z fuji :mrgreen: . Można posiłkować się takimi zabawkami jak Heliosy czy Takumary ale wtedy cały ten sprzęt zaczyna być kobylasty a i ciężko Ci będzie łapać ostrość ręcznie na dziecku.

Ale jeśli planujesz spróbować to:
Helios 44m 58mm f2
Pentacon 50mm f1.8
Pancolar 50mm f1.8
jeśli chciałbyś żeby ładniej rysował to
Takumar 50mm f1.4

Dwa pierwsze są tanie, kolejne dwa dobre ;)

muzyk 

mavierk napisał/a:
Olympus 45/1.8 + cokolwiek

Zwłaszcza GX1.

mavierk 
never knows best

Kurde, niestety dla mnie Micro 4/3 i f1.8 przy 45mm to słaba sprawa do portretów. Ale to odnosi się do ludzi o długości powyżej 150cm.

Najlepszym pomysłem w tym systemie dla Ciebie byłoby 20mm f1.7 + Najmniejsze możliwe micro 4/3 - Panas GF 3 5 albo 6 bądź też Olympus E-PM1 bo myślę, że potrzebujesz przede wszystkim kompakta do wszystkiego. Z drugiej strony pewnie E-PL1 z tym obiektywem rozmiarami by Ci wystarczył a za 2000zł miałbyś już gotowy zestaw.

A jeśli nie potrzebujesz nowego aparatu to już w ogóle jest sporo puszek i obiektywów do wyboru.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Też możesz sobie kupić kompakt z jasnym obiektywem np. Fujifilm X100 za jedyne 1200-1300zł i będziesz miał obiektyw 23mm f2,0. Matryca aps-c i odpowiednik 25mm na stałe. Kiedyś miałem okazję się pobawić - bardzo przyjemny. O innych z serii X z "pólklatkową" matrycą nie piszę bo za drogie.

heatbeat 
Nowy

No coś mi już rozjaśniacie, zwłaszcz @mavierk - za co jestem wdzięczny.

No to jeszcze tylko chciałbym zapytać, czy każdy obiektyw micro 4/3 będzie pasował do każdego body micro 4/3? Innymi słowy: czy Samsung 30/2 będzie robił z E-PM1? Albo GX1? To pewnie dosyć głupie pytanie, ale jestem raczej zielonkawy... :???:

Niestety X100 to chyba raczej powyżej 2 tysi kosztuje :???:

RB 

heatbeat napisał/a:

No to jeszcze tylko chciałbym zapytać, czy każdy obiektyw micro 4/3 będzie pasował do każdego body micro 4/3? Innymi słowy: czy Samsung 30/2 będzie robił z E-PM1? Albo GX1? To pewnie dosyć głupie pytanie, ale jestem raczej zielonkawy... :???:

Samsung to nie jest mikro 4/3, do niego i od niego nic do m4/3 nie pasuje. Każdy obiektyw mikro 4/3 będzie działał z kazdym korpusem bezlusterkowym Olympusa i Panasonika. Z GF'ami GX'ami, GH, G, E-PM, E-PL i co tam jeszcze jest. Jeśli chcesz w miarę uniwersalna stałke m4/3 to weź 20/1.7. Pamiętaj, że tym tła tak nie 'rozbełtasz' jak Fuji, tu jest mniejsza matryca, tu 1.8 daje większe GO niz 1.8 na APS-C przy podobnych kadrach. Jeśli chodzi o światło 2.8... OK, wszystko dobrze, ciemne może nie jest, ale to na tej matrycy daje juz naprawdę dużą GO (BTW ja nie jestem zwolennikiem papierowych głębi, ale... mam Sigmę 60/2.8 i wiem)
A E-PL1 się nie bój. Fakt, to szumi, to ma mały DR, ale i tak od kompaktów lepsze. I zdjęcia tym się fajne robi :-)
Ostatnio zmieniony przez RB Sob 11 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

TS
[Usunięty]

heatbeat napisał/a:
czy każdy obiektyw micro 4/3 będzie pasował do każdego body micro 4/3?

Tak
heatbeat napisał/a:
czy Samsung 30/2 będzie robił z E-PM1? Albo GX1?

Nie :) . To nie jest obiektyw m4/3.

Do zrobienia fajnych portretów dziecka możesz kupić Olka 45/1.8 (1100 zł) i E-PL1 (600 zł). Ale to nie będzie zestaw tak uniwersalny jak kompakt z zoomem, ani nawet ten PEN z polecanym 20/1.7...

mavierk 
never knows best

20/1.7 do zdjęć dziecka będzie dawało moim zdaniem ciekawsze efekty niż 45/1.8. I na imprezach i w ogóle praktycznie wszędzie :)

ale
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Też możesz sobie kupić kompakt z jasnym obiektywem np. Fujifilm X100 za jedyne 1200-1300zł i będziesz miał obiektyw 23mm f2,0. Matryca aps-c i odpowiednik 25mm na stałe.
Spróbuj w jakimś sklepie się tym pobawić bo może ten sprzęt jest dla Ciebie ;)

heatbeat 
Nowy

Eh się rozpędziłem z tym samsungiem i micro 4/3 :roll:

Niestety 20/1.7 kosztuje ponad półtora tysia. Zatem sporo. Razem z body jest ponad 2 tysie. Hmm....

A wracając do samsungów - poczytałem trochę i wychodzi na to, że ichniejsze obiektywy są w miarę ok. Czy któreś samsungowe body serii NX jest sensowne? Tak sobie patrzę i widzę że mogłoby się dać to zrobić za niewielę więcej niż XZ-2.... A przynajmniej tak mi się wydaje.

A co używanego możnaby poszukać?

fatman 
Optyczny

Dla Ciebie, pomimo, że koledzy powyżej zaprotestują najlepszy wybór do portretowania dziecka to jednak
Olek 45/1.8 (można dopaść za 8 stów, jak się dobrze przyczaisz)na Panasie GX-1 lub Olku, nawet Olku EP-1 (dziś widziałem nówkę sztukę na aukcji za 349 złociszy) SIC!!! Sam go chciałem kupić i przerobić na IR. :mrgreen:
Owszem 20/1.7 jest bardziej uniwersalny ale już takich portretów z rozmyciem nie zrobisz, no i ... musisz podejść z bliska więc nie zrobisz dziecku portretu naturalnego (z zaskoczenia).
Mam oba te obiektywy więc piszę jako praktyk.

muzyk 

mavierk napisał/a:
20/1.7 do zdjęć dziecka będzie dawało moim zdaniem ciekawsze efekty niż 45/1.8. I na imprezach i w ogóle praktycznie wszędzie :)

Tak i nie. Zależy jakie ujęcia.
Cytat:
Mam oba te obiektywy więc piszę jako praktyk.

Ja to samo. Najlepiej mieć oba, ale jeśli bardziej do portretów, to 45 1.8 MUS.

Jest jeszcze Leica 25 1.4, ale kosztuje sporo. :neutral:

mavierk 
never knows best

muzyk napisał/a:
Ja to samo. Najlepiej mieć oba, ale jeśli bardziej do portretów, to 45 1.8 MUS.
Zatem heatbeat, jak się zdecydujesz na 45tkę to napisz mi PMkę to będziesz miał od razu używkę po atrakcyjnej cenie, bo ja się z nią nie dogadałem :(

muzyk 

mavierk napisał/a:
bo ja się z nią nie dogadałem :(

No co Ty????? :shock:

fatman 
Optyczny

mavierk napisał/a:
Zatem heatbeat, jak się zdecydujesz na 45tkę to napisz mi PMkę to będziesz miał od razu używkę po atrakcyjnej cenie, bo ja się z nią nie dogadałem :(

A jednak idziesz w Noctirona :mrgreen:
Jaaaaasneeee, co się będziesz bawił w półśrodki.
A pochwal się zdjęciami przynajmniej... :twisted:

Odpowiedz do tematu