Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 12 Sty, 2014
Lumixy TZ10 a TZ30 - Co lepsze i dlaczego?
Autor Wiadomość
Optia 
Uczestnik

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   Lumixy TZ10 a TZ30 - Co lepsze i dlaczego?

Zerknijcie na zdjęcia i wraźcie proszę opinie które ze zdjęc są wg Was lepsze i dlaczego oraz jak to możliwe że dany model ma lepsze jakościowe zdjęcia niż drugi.

1a - TZ30 - http://www.solidfiles.com/d/a94ba1c5b3/
1b - TZ10 - http://www.solidfiles.com/d/b74d3bcee1/

i

2a - TZ30 - http://www.solidfiles.com/d/90ec141a75/
2b - TZ10 - http://www.solidfiles.com/d/b3d5126f6a/

właściwości można odczytywać przy wyświetleniu zdjęcia

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

Jak dla mnie, to TZ10 ma przeostrzone zdjęcia.

Optia 
Uczestnik

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   

Przeostrzeone czy dobre? A może tz30 rozmydla???

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

Dla mnie z TZ30 wygląda dość naturalnie, a rozmydlenie jest naturalne dla tego typu kompaktu.
TZ30. Wyprostowany i lekko powiększony komin, wyraźnie widać aberrację poziomą.

TZ10. Wyprostowany i powiększony do tych samych rozmiarów. Wyraźnie widać odznaczające się nienaturalne kontury.

Optia 
Uczestnik

" Dla mnie z TZ30 wygląda dość naturalnie, a
rozmydlenie jest naturalne dla tego typu kompaktu" - naturalne dla tego typu kompaktu czy naturalne w ogole?

Czy nie jest tak że zdjęcie czym bardziej ostre tym lepsze?

gdzie nienatutalność w kominie w tz10? / Wg mnie zdjęcie wygląda lepiej. Mylę się?

Wojmistrz 
Obserwator

Zazwyczaj łatwiej naprawiać zdjęcie oryginalne, niż zmodyfikowane dodatkowo na poziomie aparatu. O ile nawet w samym darmowym Google Picasa, w kilku kliknięciach myszką na zdjęciu TZ30, wystarczyło by dać odrobinę funkcji HDR by osiągnąć podobny efekt, tak na TZ10, nie chce mi się myśleć nawet jak pozbyć się tej dodatkowej czerni.

Optia 
Uczestnik

No dobrze, ale jesli mowimy o poprawianiu to oznacza że czyste zdjęcie z aparatu wychodzi tak czy inaczej w jakości średniej? - tak samo w 30 jak i 10?

Czy bardziej ostre zdjecia nie sa lepsze nawet kosztem tej czerni? Co bys wybrał kupując aparat - 30 czy 10?

Wojmistrz 
Obserwator

Jak się ma odczynienia z lustrzankami, to żaden kompakt nie jest wystarczająco dobry... a ja niestety mam.
Nie dawniej jak we wtorek, miałem ZS7/TZ10 w rękach i mi się nie spodobał.
ZS20/TZ30 jest dla mnie bardziej użyteczny, jak widać nie zniekształca sztucznie zdjęć, ma już 3D i do tego nagrywa full HD z całkiem przyzwoitym bitrate 28Mbps. Niestety "pływanie" obrazu go dyskwalifikuje przy moich celach... ale z dwojga złego wybrał bym nowszy :D

Optia 
Uczestnik

Ok - nie chcę porównywac kompaktu z lustrzankami ale dwa kompakty ze sobą

Chcę skupic sie jedynie na jakości zdjęc i ich ostrości (bez filmów itp..)

Będę pytał do upadłego: czy ostrość nie jest atutem w tz10?

Wojmistrz 
Obserwator

Ostrość zdjęcia w aparatach jest atutem, ale to co widzisz w TZ10, to nie jest optyczna ostrość, a programowe wyostrzenie na poziomie zapisu, przez procesor aparatu. Dla laika może się to wydawać super, szczególnie jak ktoś robi fotki: ostra - nieostra, krzywa - niekrzywa, ale na fejsa się nada. W świecie fotografii taka ingerencja w obraz jest traktowana za wadę. Oznacza to zazwyczaj, że firma polepsza obraz w celu ukrycia jego słabej jakości.

Optia 
Uczestnik

A skąd wiemy że to TZ30 nie psuje przez swoje wewnętrzne procesy zdjęcia?

A jak osiagnąc efekt poprawy rozmycia w tz30 - na taki jak w tz10?

Wojmistrz 
Obserwator

Nie wygląda na wyostrzone, dlatego pisałem że wygląda naturalniej.
Optia napisał/a:
A jak osiagnąc efekt poprawy rozmycia w tz30 - na taki jak w tz10?
O czym dokładnie piszesz? O głębi ostrości? Jeśli tak, to ciężka sprawa, oba mają za małe matryce i zbyt ciemne obiektywy na płytką głębię.

Optia 
Uczestnik

Chciałbym aby zdjęcia z TZ30 wyglądały na tak samo ostre jak w TZ10 z tym że chciałbym to osiągnąć za pomocą aparatu a nie programów komputerowych. (W programie PhotoFiltre można to zrobić dwoma przyciskami ale nie o to chodzi - chodzi o działanie aparatu który robi zdjęcia ostrzejsze - może jakieś dzialanie lub funkcja?)

Wojmistrz 
Obserwator

TZ30 nie ma w menu funkcji wyostrzenia? Poza tym, obróbka w aparacie to bzdura. Świadomi użytkownicy starają się pozyskać jak najmniej zniekształcone zdjęcie i dopiero je obrobić w komputerze. Jeszcze bardziej świadomi wybierają aparaty w których jest możliwość zapisu nieprzetworzonego zdjęcia - czyli do RAW (i wszelkich jego odmian nazwowych). Takie zdjęcie daje gigantyczne możliwości.

Optia 
Uczestnik

No własnie chciałbym się tego dowiedzieć gdzie i pod jaka nazwą tego szukać? Jak takiej funkcji z nazwą Funkcja wyostrzania nie widzę. Pod czym może sie to kryć? http://www.solidfiles.com/d/1b1c670c9e/

wiem że zabrzmi to dziwnie ale obrabiając każde dziewicze zdjęcie z aparatu (Robiąc ich rocznie tysiące) trwałoby latami

Odpowiedz do tematu