Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak wyostrzyć zdjęcia w Lumixie TZ30
Autor Wiadomość
dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 15 Sty, 2014   

Optia, TZ30 ma "Intelligent Resolution" i "intelligent sharpening" -wypróbuj je.

Reklama

Optia 
Uczestnik

Jak to włączyć, gdzie znaleźć?

dcs
[Usunięty]

w menu
"Images are a bit soft with Intelligent Resolution turned off, and pleasing with it turned on (hint, hint)"
"Some other handy features include Intelligent Resolution (on by default in iA mode), which does a nice job of sharpening your photos"
przeczytaj całość http://www.dpreview.com/r...s20-tz30-review

Intelligent Auto mode > intelligent sharpening
Ostatnio zmieniony przez dcs Sro 15 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Optia 
Uczestnik

No własnie ja tez tego nie odkryłem i nadal szukam. Opcji w Auto jest mało. To jakaś kombinacja klawiszy? Możesz mi wskazać w instrukcji gdzie to może być? http://www.solidfiles.com/d/1b1c670c9e/

Ps i czy skopiujesz tutaj ten kawałek z ww. tekstu?

dcs
[Usunięty]

Optia, pod "iA" na górnym kółku

Optia 
Uczestnik

Wiem, tam szukałem. Otwierając opcje tego trybu mam do wyboru:

- rozmiar obrazu
- zdjecia seryjne
- tryb kolorystyczny
- redukcja rozmycia (Którą testowałem ale włączenie jej nic nie daje a kolorystycznie zdjęcia są przeSamsungowane czyli bajerancko wręcz wsciekłe kolorystycznie z naciskiem na wszechobecna zieleń na wszystkim co białe)
- zdjęcia nocne z ręki
- iHDR
- rozpoznawanie twarzy

Byc może chodzi o funcję IR - wykonywanie zdjęć z lepsza ostrością i rozdzielczościa tyle że ta opcja jest dostepna na trybach Manual, Shotting, Apert, ale nie Auto!
Ostatnio zmieniony przez Optia Sro 15 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

dcs
[Usunięty]

a w Shooting/Setup Menu -Intelligent Resolution ?

Optia 
Uczestnik

Jeśli to to o czym piszę, to potestuje i porównam zdjęcia z TZ10 ( w którym chyba IR jest wlączone tez w trybie Auto - tutaj nie) bo robienie zdjęć np: na S nie jest tak szybkie i wygodne np: w sytuacjach nagłych

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 21 Sty, 2014   

dcs napisał/a:
To są JPEGi i "poziomy normalne" nie muszą być sobie równe.Ogólna konstatacja -g... wiemy!-przy zmianie mpix w matrycach P-sonica spadło wyostrzanie -na co mogą wskazywać inne testy 12 i 14 mpix aparatów Panasa.
Wojmostrz>>>>jak mylisz dlaczego Panas nie przeszedł na 14mpix w topowej serii FZ150-200 ???-mimo że w niższych modelach ładował "czternastkę" /mpix/

Ależ przeszedł w modelu FZ100 (14MP) lecz zmarnym skutkiem i jak szybko przeszedł tak szybko wrócił do 12 MP w modelu FZ150 po to aby osiagnąc jakość ze świetnego FZ-35 ale przy dłuższym i szerszym zakresie szkła (25-600 vs 28 x18) co należy uznać za sukces.

[ Dodano: Wto 21 Sty, 2014 09:17 ]
Optia napisał/a:
Zauważyłem że model Lumixa TZ10 robi nieco ostrzejsze zdjęcia niż jego młodszy kolega TZ30. Chciałbym osiagnąć podobną jakość ostrości - co włączyć w TZ30 by zdjęcie były podobniejsze ostrościowo? http://www.solidfiles.com/d/1b1c670c9e/

Jeżeli chcesz mieć wpływ na parametry zdjeć to nie w trybach automatycznych.
Użyj trybu P, A lub S wejdź do menu powinna być dostępna opcja poziomu wyostrzania nasycenia kontrastu i odszumiania.
Jeżeli nie ma to pozostaje optymalny tryb automatyczny.
Sądzę, że najlepsze wyostrzanie zaoferuje tryb krajobraz.

Jeżeli i wtedy fotki będą za mało wyostrzone niestey musisz wspomóc się komputerem.
Ni epowinno to CIę martwić każdy użytkownik aparatu cyfrowego poprawia fotki na komputerze bo nikt nie jest w stanie w trakcie pstrykania zdjęć dopasować wszystko na medal.
W tym celu zainstaluj np Irfan View z pluginami (darmowy) umieść fotki w jednym katalogu otwórz jedna znich przeglądarką Irfan View i uruchom tryb batch - możesz tam wsadowo dla wszystkich zdjeć zastosować taką samą operację np zmiana nazwy lub konwersja.
Użyj konwersji do żądanego rozmiaru zdjeć np pna telewizor fullHD wystarczy 2 MP w formacie 16:9 z opcją wyostrzanie.
Jak nie chcesz zmieniać rozmiaru zaznacz samo wyostrzanie.

Pojedyncze fotki możesz wyostrzać w przeglądarce używając kombinacji klawiszy shift+S jeżeli po jednym zastosowani obraz jest nieostry użyj drugi raz.
Kombinacja shift+U rozciągnie histogram czasem to poprawia prezencję czasem nie.
Jeżeli nie możesz użyć shift+G i poruszać suwakami kontrastu nasycenia i kolorów aż do osiągniecia zadowalającego efektu.
Po zmianie należy fotkę zapisać.
Jeżeli chcesz przekadrować utwórz okienko myszką od narożnika do narożnika następni shift+y i pozbędziesz się niechcianych obszarów ze zdjęcia.

Jest mnóstwo innych programów do obróbki zdjęć np Adobe Lightroom lub Capture one (polecam któryś z nich), którymi możesz obrabiać pliki RAW ale także zapisane jako jpg z każdego aparatu.

[ Dodano: Wto 21 Sty, 2014 09:27 ]
Wojmistrz napisał/a:
Mogę się tylko domyślać, a swoją drogą przydał by się test FZ200 :) Może rozwiało by to wreszcie nieskończone mity o tym modelu.

Jest świetny test na portalu Imaging Resource gdzie masz wszystkie dane nawet szybkość AF podaną w sekundach nie tak jak na optycznych gdzie podają że AF jest szybkki wolny albo zadowalający.
Znajdziesz porównania do innych aparatów z tej samej sceny i zdjęcia z różnych nastaw.

Na dpreview masa wątków i zdjęć z FZ200.

Atutami tego aparatu są świetna ergonomia - wizjer szybkość i celność AF oraz niskie ISO przy zdjęciach tele dzięki F2,8 na 600 mm.
Komu mało 600 mm używa TCx2 i ma 1200 ze światłem F2,8.
Na dpreview jest wątek o Airshow zrobionym FZ200 z dopiętym TC .

Wiadomo, że megazoomy mają małe matryce tego się nie da przeskoczyć jeżeli chce sie mieć duży zoom jasną optykę i jeszcze jakiś rozsądny gabaryt.

Wyszedł Sony RX10 24-200/F2,8 z matrycą 1" świetny sprzęt ale zakres zoomu mocno spadł (3x) i cena też mocno wzrosła (też 3x)

Kupwoać mega zooma ze światłem F5,6 na tele to tylko na plażę bo w gorszych warunkach nie sposób uzyskać niskie ISO kiedy czas migawki maksymalny będzie wynosił 1/1000s.

TomPL2 
Optyczny

Chris, a widziałeś te fotki zrobione przez kolegę TZ30-tką? Rzuć okiem - one są bardziej rozmyte niż niewyostrzone :???:
Np. http://www.solidfiles.com/d/90ec141a75/

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Chris62, rozumiem, że masz efekt wow po zakupie FZ200, ale nie musisz tego tak pokazywać w każdym poście :mrgreen: Na co dzień obcuję z dziesiątkami aparatów, i czasem także z fz200. Nie muszę mieć testów na stronach internetowych by mieć o nich swoje zdanie. Pamiętaj, aparat to nie tylko coś, co robi świetne fotki (niestety FZ200 i do tej grupy nie należy), ale i funkcjonalność, możliwość czy wreszcie awaryjność.
Swoją drogą, kiedyś nikt nie chciał chińszczyzny "bo to awaryjne", dziś niestety marka ma się nijak do jakości, a cała produkcja niezależnie od loga producenta, zaczyna się i często kończy "gdzieś w Azji". Statystyki powalają na kolana, pewnie dlatego firmy utajniają dane przynajmniej w skali globalnej.
Nawet prywatnie korzystam z "optycznego" sprzętu Panasonica, ale niestety, to jak BMW w samochodach, również z sarkastycznym rozwinięciem tego skrótu.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 24 Sty, 2014   

TomPL2 napisał/a:
Chris, a widziałeś te fotki zrobione przez kolegę TZ30-tką? Rzuć okiem - one są bardziej rozmyte niż niewyostrzone :???:
Np. http://www.solidfiles.com/d/90ec141a75/

Obejrzałem tą jedna i co mogę powiedzieć raczej standard w tej klasie TZ30 liderem segmentu nie jest przegrywa np z Sony HX20.

W tym przypadku ostrość ustawiona jest w okolicach rynny potem jest rozmycie.
BNa podstawie tej jednej fotki trudno wyrokować - trzeba sprawdzić czy obiektyw nie jest zdecentrowany - częsty przypadek w takich kompaktach i nawet mocno zauwaalny w przypadku Sony RX100 mkII - łatwo się o tym przekonać oglądając scenkę testowa na dpreview gdzie prawy dolny narożnik jest całkowicie rozmyty a pozostał znacznie lepsze.
To może być kwestia indywidualnego egzemplarza - obiektywy nie są w 100% powtarzalne.

[ Dodano: Pią 24 Sty, 2014 15:01 ]
Wojmistrz napisał/a:
Chris62, rozumiem, że masz efekt wow po zakupie FZ200, ale nie musisz tego tak pokazywać w każdym poście :mrgreen:

Ja nie mam FZ200 tylko LX7.
"Wow" owszem wyrażam dla FZ200 ale dotyczy to poziomu w tej klasie aparatów - tu żaden konkurent nie oferuje ekwiwalentu 600 mm ze światłem F2,8 a to jest istotne w pewnym marginesie zastosowań.
Poza tym moje zdanie potwierzają wszystkie serisy które dogłębnie przetestowały ten i inne aparaty tego typu. Kolejnym argumentem są zdjęcia i watki użytkowników na np. dpreview a wiadomo jak ktoś używa sprzętu przez dłuższy czas potrafi wykorzystać jego walory znacznie lepiej niż ktoś kto tylko ma aparat krótki i robi powierzchowny test.
Jak sądzę aparat z takim ekwiwalentem kupują osoby chcące upolować zwierzaki w oddali dla nich to istotne.
Ja raczej operuję szerszym kątem i krótkimi tele dlatego wolę np. LX7 z uwagi na światło F1,4 i większy fizycznie sensor 1/1,7" oraz kieszonkowość.
Z zasady im sensor większy tym jakość lepsza więc nie wymagajmy od FZ200 jakości lepszej niż np z RX100 jak i od tego drugiego nie emożna wymagać ekwiwalentu 600 mm...

Wojmistrz napisał/a:

Na co dzień obcuję z dziesiątkami aparatów, i czasem także z fz200. Nie muszę mieć testów na stronach internetowych by mieć o nich swoje zdanie. Pamiętaj, aparat to nie tylko coś, co robi świetne fotki (niestety FZ200 i do tej grupy nie należy), ale i funkcjonalność, możliwość czy wreszcie awaryjność.
Swoją drogą, kiedyś nikt nie chciał chińszczyzny "bo to awaryjne", dziś niestety marka ma się nijak do jakości, a cała produkcja niezależnie od loga producenta, zaczyna się i często kończy "gdzieś w Azji". Statystyki powalają na kolana, pewnie dlatego firmy utajniają dane przynajmniej w skali globalnej.
Nawet prywatnie korzystam z "optycznego" sprzętu Panasonica, ale niestety, to jak BMW w samochodach, również z sarkastycznym rozwinięciem tego skrótu.

Nie wiem o co Ci chodzi tak naprawdę.

Marka jednak "ma się" do jakości np. mój LX7 jest "Made in Japan" i żadnych wad w ciągu roku nie ujawnił w przeciwieństwie do np Fuji X10 made in China.
Z kolei Samsung NX10 którego też mam Made in Korea i wszystkie szkła do niego używam ponad 3 lata i też wad nie mają, natomiast te made in China już takie czasem nie są np NX12-24 się potrafi rozlecieć przy upadku.

Na FZ200 też raczej ludzie nie narzekają a np znowu wrócę do nieszczęsnej firmy Fuji model X-S1 rozczarował już wielu userów np fioletowym kółkiem w centrum zdjęcia co niesie konieczność wysyłki do serwisu i wymiany obiektywu, samoczynnie wysuwającym się tubusem obiektywu już o orbach nawet nie mówię a i widywałem kompletnie zdecentrowane szkła wtedy zapomnijmy o ostrości na brzegach.
Potem porównajmy jak pracuje AF czy odpowiednio szybko i dokłądnie i parę rzeczy dopiero możemy ocenić całokształt.

Jak dla mnie Panasonic prezentuje wysoki poziom jakości sprzętu od lat choć owszem czasem bywa za drogi zwłaszcza w tym kraju.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 24 Sty, 2014   

Chris62 napisał/a:
"Wow" owszem wyrażam dla FZ200 ale dotyczy to poziomu w tej klasie aparatów - tu żaden konkurent nie oferuje ekwiwalentu 600 mm ze światłem F2,8 a to jest istotne w pewnym marginesie zastosowań.
Miałeś go w ręce? Robiłeś zdjęcia, czy tylko czytasz w internecie? Ja też byłem zachwycony parametrami i opisami w internecie, nawet chciałem go kupić, do puki nie wziąłem go do ręki.
Chris62 napisał/a:
Poza tym moje zdanie potwierzają wszystkie serisy które dogłębnie przetestowały ten i inne aparaty tego typu.
"wszystkie" :mrgreen: to brzmi dumnie.
Chris62 napisał/a:
Na FZ200 też raczej ludzie nie narzekają
Widocznie do Polski trafiają z innych fabryk :mrgreen: albo znasz za małą ilość ludzi z tymi aparatami by móc to obiektywnie ocenić. Zadzwoń do najbliższego serwisu i zapytaj czy go polecają :twisted:
Chris62 napisał/a:
Jak dla mnie Panasonic prezentuje wysoki poziom jakości sprzętu od lat
Temu nie przeczę. Lubię tą markę, cenię, nie bez przekonania porównałem do BMW, ale akurat FZ200 ... mogli się bardziej postarać...

Optia 
Uczestnik

Wysłany: Nie 26 Sty, 2014   

Dla jasności robienia zdjęć w manualu (skoro w Auto ma być gorzej, choc w tz10 nie jest) przesyłam kolejne dwie fotki. Tym razem były robione na tych samych ustawieniach ręcznych, w tym samym czasie, aparat obok aparatu 10tka i 30tka. (Lepsze zdjęcie łatwo poznać)

http://www.solidfiles.com...6a/P1070691.JPG
http://www.solidfiles.com...8a/P1190157.JPG

Jakieś świeże wnioski? Może jednak uszkodzenie? Serwis?
Szukałem wszelkich funkcji umożliwających w manualu wyostrzenie. Nie znalazłem nic więcej.
Co jednak ciekawe sprawdźcie we wlaściwościach zdjęć róznice - ostrość w tz10 jest sprzetowa choć wszystko ustawione było tak samo. Może to by w 30tce pomogło, tylko gdzie to włączyć???

no i zdjęcie z tz10 jest większe...

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 26 Sty, 2014   

Optia, dziwi mnie jedno. Właśnie odpaliłem sobie grafikę w Google z TZ10 powyżej 10Mpx i nie widzę tak przeostrzonych fotek jak te twoje. Widać poprawianie krawędzi, ale nie tak "brutalne". Ty zmieniałeś firmware w tym TZ10?
Jak porównuję zdjęcia z TZ20 i TZ30 nie mają takiego sztucznego przeostrzenia. Możliwe, że opinie i krytyka fachowców wobec modelu TZ10 spowodowała usunięcie przez firmę tego błędu w kolejnych modelach, pozostawiając obraz w nienaruszonej wersji.
Ostatnio zmieniony przez Wojmistrz Nie 26 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu