Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dcs, nie tak dawno na ebay poszedł kompletny mały Jobo za trochę ponad 400 euro. Cena okazyjna ophiuchus, wyszło naprawdę ładnie. To co ja do tej pory widziałem, to właśnie takie cyfrowe b&w. Co do c-41 w domu, to koleś od którego kupuję chemię i filmy (ten z linku)- prowadzi również warsztaty z technik fotografii analogowej- stwierdził, że c-41 czy e-6 są prostsze do wywołania niż b&w. Cały proces zajmuje kilka minut i jak się ma wodę w kąpieli i chemię podgrzaną do odpowiedniej temperatury, to w czasie wywoływania i w temp. pokojowej nie powinno się nic stać. Może kiedyś się skuszę...
muzyk, no jeszcze dycha za wywołanie negatywu. 30 zeta w sumie za 36 klatek- nie wiadomo czy udanych
Pisałem o średnioformatowch filmach.
Czasem bawię się w czarno białą analogowa - ileś tam ilfordów czeka (w lodówce - tak wiem, powinna być specjalna...), ale temat nie jest tani.
Wywołanie, na które się nie m wpływu od 2,49 do kilku euro za takie na które się ma trochę większy wpływ.
Jakby się chcieć bawić w super ekstra wywoływanie, to 8-10 euro za film.
Tak, są takie warsztaty, nawet w Hamburgu, które to robią.
Pozostaje samemu wywoływać, choćby eksperymentować np. w roztworze kawy (mam gdzieś artykuł z Photo Klassik z gotowymi receptami ).
Maszyna do wywoływania, zdaje się dla C-41 w dobrym stanie to ze 150 euro.
Ale czy to tym urządzeniem, czy bez, trzeba mieć warunki do tego... stąd - sklep drogeryjny, wywołanie i skan V500.
nie tak dawno na ebay poszedł kompletny mały Jobo za trochę ponad 400 euro. Cena okazyjna
Nie znasz innych marek? -To jedna z droższych.
kojut napisał/a:
c-41 czy e-6 są prostsze do wywołania niż b&w
-chyżby?
kojut napisał/a:
jak się ma wodę w kąpieli i chemię podgrzaną do odpowiedniej temperatury
-no właśnie sam dajesz argumenty, przeciw temu co napisałeś zdanie wcześniej
kojut napisał/a:
to w czasie wywoływania i w temp. pokojowej nie powinno się nic stać.
-
kojut, Masz jakąś praktykę z wołaniem?
A, nie masz.
-Wiesz jaka różnica "w efekcie" jest między tradycyjnym cz.-b., a tym do C-41
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 18 Sty, 2014
dcs, ja wiem! Dwie kąpiele więcej i mniejszy zakres tolerancji temperatur tych kąpieli
dcs [Usunięty]
mavierk, brak ziarna
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wybacz, pominąłem słowo "efekcie"
A co do tematu: sam kiedyś spróbowałem zamienić cyfre na analoga i eh... zrobiłem z 4 rolki 3 lata temu i sporej części zdjęć do tej pory nie widziałem. Nie chce się.
400 euro to dużo za kompletny zestaw do wywoływania c-41 z sześciomiesięczną gwarancją??? Pokaż mi jakiś tańszy.
dcs napisał/a:
kojut napisał/a:
c-41 czy e-6 są prostsze do wywołania niż b&w
-chyżby?
kojut napisał/a:
jak się ma wodę w kąpieli i chemię podgrzaną do odpowiedniej temperatury
-no właśnie sam dajesz argumenty, przeciw temu co napisałeś zdanie wcześniej
kojut napisał/a:
to w czasie wywoływania i w temp. pokojowej nie powinno się nic stać.
-
Rozumiesz co czytasz? Wytłuściłem najważniejsze:
kojut napisał/a:
...koleś /.../ stwierdził, że c-41 czy e-6 są prostsze do wywołania niż b&w.
Facet prowadzi warsztaty, jest właścicielem sklepu, z dużym doświadczeniem w fotografii analogowej. Jego słowa, człowieka z którym mogę porozmawiać w cztery oczy, przeciwko słowom "dcs" z internetu. Mimo, że nie mam doświadczenia w samodzielnym wołaniu c-41, to on jest dla mnie dużo bardziej wiarygodną osobą.
dcs napisał/a:
kojut, Masz jakąś praktykę z wołaniem?
c-41 czy e-6? Na razie żadnej.
dcs napisał/a:
A, nie masz.
Stwierdził internetowy "autorytet"...
dcs napisał/a:
-Wiesz jaka różnica "w efekcie" jest między tradycyjnym cz.-b., a tym do C-41
Taka jak między cz.-b uzyskanym z kolorowej matrycy cyfrowej a tradycyjny srebrowym. Po tysiąckroć wolę to drugie, nawet jak przy iso 400 mam ziarno jak na cyfrówce 3200.
dcs [Usunięty]
kojut napisał/a:
Pokaż mi jakiś tańszy.
Akurat ebay, to nie jest najlepsze do tych poszukiwań.
kojut napisał/a:
c-41 czy e-6? Na razie żadnej.
- to po co pytasz który, jak "żadnej"
kojut napisał/a:
Jego słowa, człowieka z którym mogę porozmawiać w cztery oczy, przeciwko słowom "dcs" z internetu.
-spoko.
kojut napisał/a:
Po tysiąckroć wolę to drugie
więc się zgadzasz z:
ophiuchus napisał/a:
Ilford XP2
dcs napisał/a:
Nie widzę sensu robienia cz.-b. na filmach chromogenicznych.
Taniej to w ogłoszeniach, albo komisach. -To była odpowiedź na twoje pytanie.
To dopiero teraz jest, a raczej może być, odpowiedź na moje pytanie.
Z resztą nie ma o co kruszyć kopii. Wszystko można kupić taniej jak się trafii na okazję. Niezależnie od miejsca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10