Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat analogowy jako "przejściówka"
Autor Wiadomość
kojut 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 16 Sty, 2014   

dcs, nie tak dawno na ebay poszedł kompletny mały Jobo za trochę ponad 400 euro. Cena okazyjna :-)
ophiuchus, wyszło naprawdę ładnie. To co ja do tej pory widziałem, to właśnie takie cyfrowe b&w. Co do c-41 w domu, to koleś od którego kupuję chemię i filmy (ten z linku)- prowadzi również warsztaty z technik fotografii analogowej- stwierdził, że c-41 czy e-6 są prostsze do wywołania niż b&w. Cały proces zajmuje kilka minut i jak się ma wodę w kąpieli i chemię podgrzaną do odpowiedniej temperatury, to w czasie wywoływania i w temp. pokojowej nie powinno się nic stać. Może kiedyś się skuszę...
muzyk, no jeszcze dycha za wywołanie negatywu. 30 zeta w sumie za 36 klatek- nie wiadomo czy udanych :mrgreen:

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Pisałem o średnioformatowch filmach.
Czasem bawię się w czarno białą analogowa - ileś tam ilfordów czeka (w lodówce - tak wiem, powinna być specjalna...), ale temat nie jest tani.
Wywołanie, na które się nie m wpływu od 2,49 do kilku euro za takie na które się ma trochę większy wpływ.
Jakby się chcieć bawić w super ekstra wywoływanie, to 8-10 euro za film.
Tak, są takie warsztaty, nawet w Hamburgu, które to robią.

Pozostaje samemu wywoływać, choćby eksperymentować np. w roztworze kawy (mam gdzieś artykuł z Photo Klassik z gotowymi receptami :razz: ).
Maszyna do wywoływania, zdaje się dla C-41 w dobrym stanie to ze 150 euro.
Ale czy to tym urządzeniem, czy bez, trzeba mieć warunki do tego... stąd - sklep drogeryjny, wywołanie i skan V500.

Mariusz Lemiecha 
Uczestnik
Mariusz Lemiecha

Nie lubię zdjęć czarno-białych. Mój obecnie ulubiony materiał to Koda Portra 400. Koszt około 20 zł za rolkę.

muzyk 

Mariusz Lemiecha napisał/a:
Nie lubię zdjęć czarno-białych.

Jo jo - vide Twój awatar :wink:

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sob 18 Sty, 2014   

kojut,
kojut napisał/a:
nie tak dawno na ebay poszedł kompletny mały Jobo za trochę ponad 400 euro. Cena okazyjna :-)
Nie znasz innych marek? -To jedna z droższych.
kojut napisał/a:
c-41 czy e-6 są prostsze do wywołania niż b&w
-chyżby?
kojut napisał/a:
jak się ma wodę w kąpieli i chemię podgrzaną do odpowiedniej temperatury
-no właśnie sam dajesz argumenty, przeciw temu co napisałeś zdanie wcześniej
kojut napisał/a:
to w czasie wywoływania i w temp. pokojowej nie powinno się nic stać.
- :lol:

kojut, Masz jakąś praktykę z wołaniem?
A, nie masz.

-Wiesz jaka różnica "w efekcie" jest między tradycyjnym cz.-b., a tym do C-41 :?:

mavierk 
never knows best

dcs, ja wiem! Dwie kąpiele więcej i mniejszy zakres tolerancji temperatur tych kąpieli :mrgreen:

dcs
[Usunięty]

mavierk, brak ziarna

mavierk 
never knows best

Wybacz, pominąłem słowo "efekcie" :)

A co do tematu: sam kiedyś spróbowałem zamienić cyfre na analoga i eh... zrobiłem z 4 rolki 3 lata temu i sporej części zdjęć do tej pory nie widziałem. Nie chce się.

kojut 
Entuzjasta

dcs napisał/a:
Nie znasz innych marek? -To jedna z droższych.

400 euro to dużo za kompletny zestaw do wywoływania c-41 z sześciomiesięczną gwarancją??? :shock: Pokaż mi jakiś tańszy.
dcs napisał/a:
kojut napisał/a:
c-41 czy e-6 są prostsze do wywołania niż b&w
-chyżby?
kojut napisał/a:
jak się ma wodę w kąpieli i chemię podgrzaną do odpowiedniej temperatury
-no właśnie sam dajesz argumenty, przeciw temu co napisałeś zdanie wcześniej
kojut napisał/a:
to w czasie wywoływania i w temp. pokojowej nie powinno się nic stać.
- :lol:

Rozumiesz co czytasz? Wytłuściłem najważniejsze:
kojut napisał/a:
...koleś /.../ stwierdził, że c-41 czy e-6 są prostsze do wywołania niż b&w.

Facet prowadzi warsztaty, jest właścicielem sklepu, z dużym doświadczeniem w fotografii analogowej. Jego słowa, człowieka z którym mogę porozmawiać w cztery oczy, przeciwko słowom "dcs" z internetu. Mimo, że nie mam doświadczenia w samodzielnym wołaniu c-41, to on jest dla mnie dużo bardziej wiarygodną osobą.
dcs napisał/a:
kojut, Masz jakąś praktykę z wołaniem?

c-41 czy e-6? Na razie żadnej.
dcs napisał/a:
A, nie masz.

Stwierdził internetowy "autorytet"...
dcs napisał/a:
-Wiesz jaka różnica "w efekcie" jest między tradycyjnym cz.-b., a tym do C-41 :?:

Taka jak między cz.-b uzyskanym z kolorowej matrycy cyfrowej a tradycyjny srebrowym. Po tysiąckroć wolę to drugie, nawet jak przy iso 400 mam ziarno jak na cyfrówce 3200.

dcs
[Usunięty]

kojut napisał/a:
Pokaż mi jakiś tańszy.

Akurat ebay, to nie jest najlepsze do tych poszukiwań.
kojut napisał/a:
c-41 czy e-6? Na razie żadnej.

- to po co pytasz który, jak "żadnej" :smile:
kojut napisał/a:
Jego słowa, człowieka z którym mogę porozmawiać w cztery oczy, przeciwko słowom "dcs" z internetu.

-spoko.
kojut napisał/a:
Po tysiąckroć wolę to drugie

więc się zgadzasz z:
ophiuchus napisał/a:
Ilford XP2
dcs napisał/a:
Nie widzę sensu robienia cz.-b. na filmach chromogenicznych.

kojut 
Entuzjasta

dcs napisał/a:
Akurat ebay, to nie jest najlepsze do tych poszukiwań.

Dla mnie najlepsze. Jeszcze mam "adverts" i "gumtree", ale tam nie ma żadnej ochrony kupującego.
dcs napisał/a:
- to po co pytasz który, jak "żadnej" :smile:

Bo z wywoływaniem doświadczenie mam :-P
dcs napisał/a:
więc się zgadzasz z:
ophiuchus napisał/a:
Ilford XP2
dcs napisał/a:
Nie widzę sensu robienia cz.-b. na filmach chromogenicznych.

No oczywiście. Czy gdziekolwiek i kiedykolwiek twierdziłem inaczej? :shock:

dcs
[Usunięty]

kojut,
kojut napisał/a:
Dla mnie najlepsze.

-ale napisałeś:
kojut napisał/a:
Pokaż mi jakiś tańszy.

Taniej to w ogłoszeniach, albo komisach. -To była odpowiedź na twoje pytanie.

kojut 
Entuzjasta

dcs napisał/a:
Taniej to w ogłoszeniach, albo komisach. -To była odpowiedź na twoje pytanie.

To dopiero teraz jest, a raczej może być, odpowiedź na moje pytanie.
Z resztą nie ma o co kruszyć kopii. Wszystko można kupić taniej jak się trafii na okazję. Niezależnie od miejsca.

Odpowiedz do tematu