Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Myślę nad zakupem aparatu oraz obiektywu (używane).Interesują mnie zdjęcia portretowe wraz ze zdjęciami rodzinnymi w normalnym domowym nastroju.Musi być to canon gdyż mam dostęp do pożyczania innych obiektywów do tej marki aparatów.Nie wiem co powiecie na moja propozycje co do obiektywu.
Canon EF 70-200 mm f/4L USM
Canon EF-S 17-85 mm 1:4-5.6 IS USM
Jakie ewentualnie dobrać do tych obiektywów body oraz co sądzicie o tych szkłach?
Witam .Zamierzam kupić używany Aparat wraz z obiektywem portretowym. Budżet około 2500zl.Canon -gdyż mam dostęp do pożyczania innego typu obiektywów tej marki.
Myślałem nad
Canon EF-S 17-85 mm 1:4-5.6 IS USM
Canon EF 70-200 mm f/4L USM
Nie wiem czy to będzie dobry wybór co do szkła.
Natomiast co do body nie mam zielonego pojęcia co wybrać?
Na koniec pytanie lepszy aparat , szkło czy odwrotnie?
Hmm, ja bym pomyślał o np. 30/40d i do tego tamron 17-50 2.8.
Nie jest super wytrzymały, może nie lubić się z Canonem, jednak ma świetą optykę. Oczywiście nowy.
Tele? Na 70-200 zabrakłoby niestety.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 15 Sty, 2014
Pomyśl nad 85/1.8 albo 100/2. Plus 18-55is do innych zdjęć. Co do puszki to ktoś Ci pomoże
irlandczyk007, co, jednak wymienność obiektywów z rodziną ważniejsza niż zalety Nikona? A podczas rozmowy przez GG twierdziłeś, że jednak co swoje to swoje.
irlandczyk007, co, jednak wymienność obiektywów z rodziną ważniejsza niż zalety Nikona? A podczas rozmowy przez GG twierdziłeś, że jednak co swoje to swoje.
Rozmawialiśmy po napisaniu prze zmnie tego tematu.Komornik dostarczył mi sporo wiedzy na temat fotografii.Przynajmniej jak dla mnie..Obyś mnie nie ścigał kiedyś w domu jak wezmę na kredyt 5d mark 3 i nie bede miał za co zapłacić:)
[ Dodano: Czw 16 Sty, 2014 00:31 ]
muzyk napisał/a:
Ciemności widzę z tym szkłem
Uniwersalność tak, ostrość tak i ciemn obiektyw.
D5100 ładny obrazek daje, ale to jest jednokółkowe body. Małe.
W drugim tym samym temacie proponowałem 40d, skoro miał być używany Canon.
Teraz Nikon, a zaraz tu wpadnie taki jeden i zapentaxuje wszystko.
K30/50 - 500 nie, bo nie ma podświetlanych pkt. Af.
Zasugeruj więc jakiś rozsądny zestaw używany do 2500.Nie pisz że inni tylko sam podaj konkrety.
Przecież... napisałem i to jako pierwszy.
Canon 30 (miałem - bardzo dobrze się sprawował)/40D (mam - kupiony z 25 000 wyzwoleń - po zakupie 40D dziwne uczucie, że jednak wolałem 30D - nie wiem, może sentyment) + nowy Tamron 17-50 2.8 + za resztę może jak się uda 85 1.8, albo po dokładce używany 70-200 f4L.
Z jednej strony tak, bo choć stare body, to dwukułkowe z wyższej nieco półki,
lepsza ergonomia, AF też bardzo fajny.
Nie,m bo matryca w d5100 jest lepsza i nie tylko ze względu na liczbę MPx, ale zakres tonalny (jeśli Ci na tym zależy), pewnie nieco mniejsze szumy.
Optykę trudno bezpośrednio porównać, bo inny zakres i światło.
Ten 18-105 jest ostry, ale ciemny - przy 105 masz f5.6...
Z kolei Canon f4 też nie jest jasny, jednak - również świetna optyka, super wykonanie - po prostu inna klasa sprzętu.
Mam i sobie chwalę.
P.S. mimo swoich zalet, jakie ma Nikon d5100, osobiście bym go nie kupił, bo jest po prostu jaki jest - jednokółkowy, mały.
Musiałbyś wziąć oba do rąk i samemu porównać.
Kiedyś tak miałem z Canonem 450D - nowszy jak 30D, więcej pikseli, LV i takie tam.
Jak kupiłem 30D, to mimo, że 8.2 Mpx, bez LV ... 450D poszedł na półkę.
Za 40D nie zapłacisz dużo, za 85 1.8 poniżej 300 euro wyrwiesz.
Pamiętaj, że 85 mm jest pomyślany jako portretowy na pełną klatkę.
Na APSc też można i owszem, ale trzeba mieć świadomość, że kąt widzenia da jak 135 na pełnej.
Inna stałka to oczywiście nieśmiertelnie, plastikowo mocny 50 1.8 II.
Optyka świetna, budowa taka sobie... da się przeżyć, ale cena rewelacyjna.
Nowy, albo malo używany dostaniesz poniżej 100 euro
Brakowałoby szerokiego kąta. Tutaj nawet 18-55 f3.5-5.6 IS da radę zwłaszcza w zakresie 18-35 mm.
Skoro ten 85 1.8 daje 135 to moze do portretu kupic 50 f.18 II.Wtedy na 40d bedzie przyblizenie okolo 80.Niby portret od 85-105 ma byc zeby bylo symetrycznie.Co wiec lepsze?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11