Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Trudny wybór. Nikon D5100/ Sony A57K/ A58Y
Autor Wiadomość
rolandinho 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Sty, 2014   Trudny wybór. Nikon D5100/ Sony A57K/ A58Y

Witam wszystkich.
Trudny wybór pomiędzy aparatami. Cały czas byłem już nastawiony że kupię Nikona, czytałem dużo tematów tu oraz na Nikoniarze.pl i wybór padł na D5100 razem z kitowym obiektywem 18-105.
Lecz przeglądając ofertę Sony uwagę przykuły te 2 modele: A57K/ A58Y

Moje pytania brzmią:
1.Czy ktoś ma do czynienia z aparatami firmy Sony, z tymi modelami czy można je polecić czy nie, jeśli tak to dlaczego, jeśli nie to dlaczego. ;)
2. Czy są jakieś wady tego półprzepuszczalnego lustra, czy aparaty Sony mają skróconą żywotność migawki?

Zawodnicy:
1. Nikon D5100 18-105 http://www.euro.com.pl/lu...18-105-vr.bhtml

2. Sony SLT-A57K (DT 18-55 mm SAM ) http://www.euro.com.pl/lu...&p=2299.00&cr=0

3. SONY SLT-58Y (DT 18-55 mm SAM II, DT 55-200 mm SAM ) http://www.euro.com.pl/lu...y.bhtml#zestawy

Bardzo proszę o pomoc w wyborze. ;)

Reklama

djgreg 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Sty, 2014   

rolandinho napisał/a:
Cały czas byłem już nastawiony że kupię Nikona, czytałem dużo tematów tu oraz na Nikoniarze.pl i wybór padł na D5100 razem z kitowym obiektywem 18-105.

Ja też dużo czytam aktualnie na ten temat i z mojej wiedzy wybrałbym na pewno ten model Nikona z wyżej podanych, wogóle wydaje mi się że w tej cenie to tylko Nikon D5100 lub Pentax K-30 :)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

djgreg napisał/a:

Ja też dużo czytam aktualnie na ten temat i z mojej wiedzy wybrałbym na pewno ten model Nikona z wyżej podanych, wogóle wydaje mi się że w tej cenie to tylko Nikon D5100 lub Pentax K-30 :)

Nie przesadzajmy. Nie tylko. Zależy, co kto lubi.

A zresztą oorócz zestawu handlowego (najczęsciej dozgonnego) luszczanka i ciemny niby-uniwersalny-zoom można w tej cenie kupic całkiem fajny kompakt albo jakiś dość tani ale jeszcze dający świetnie rade bezlusterkowiec (aby nie wywoływac nikogo do gorących polemik - nie sugeruje i nie namawiam na to, każdy ma swój rozum)

ophiuchus 
Optyczny

A58 bym z tej listy skreślił, ze względu, że ergonomicznie jest półkę niżej niż A57. Sony pozycjonuje pięćdziesiątkę ósemkę jako następcę A37 czy co tam mieli w ofercie z najniższej półki. Niestety nazewnictwo nie ułatwia ogarnięcia tematu.
Nikon z tych dwóch pozostałych ma ciekawszy obiektyw. Soniakiem wygodniej kręci się filmy z AFem, ma dużo wydajniejszy tryb zdjęć seryjnych i całkiem sensowną stabilizację matrycy. Zapewne matryca w Nikonie została trochę lepiej oprogramowana, co pozwoli na osiągnięcie lepszych efektów w postprodukcji, ale to akurat zależy od tego jak bardzo będziesz chciał się zagłębiać w tę zabawę. Nikon wydaje mi się w takim zestawie uniwersalniejszy. Ale to tylko moje prywatne zdanie. Oboma tymi aparatami zrobisz fajne zdjęcia :)

Qbinho 
Nowy

Wysłany: Sob 11 Sty, 2014   A co wybrać skoro budżet ograniczony do 2k?

Od kilku tygodni zastanawiam się nad kupnem lustrzanki, ponieważ zdjęcia ze starej cyfrówki doprowadziły mnie do szału jak przyszło wybrać coś do albumu dla dziadków. Z racji ograniczonego budżetu do 2000zł wybór padł na Sony a58 lub Nikon d5100 oczywiście ze szkłami 18-55 na początek aż nauczę się obsługi i pojmę wstępne tajniki dobrego "strzelania" :mrgreen: . Będą to głównie zdjęcia 3letniej(obecnie) córki, więc będzie dużo ruchu i typowe fotki wakacyjno-rodzinne. Proszę o jakieś konstruktywne podpowiedzi co do tych modeli, bo zwykle kończy się to 2 odpowiedziami a reszta dyskusji trwa w temacie a dlaczego nie Pentax czy Canon :lol:

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

Qbinho, 5
Qbinho napisał/a:
... i typowe fotki wakacyjno-rodzinne

Nikon d5100 oczywiście ze szkłem 18-105

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Nie 12 Sty, 2014   

Qbinho napisał/a:
oczywiście ze szkłami 18-55 na początek

To Pentax K-30 będzie idealny. Body jak D7000 (bez górnego wyświetlacza) - i mieści się w budżecie.

Lucas1981r 
Rozmowny

Wysłany: Czw 16 Sty, 2014   

Dokladnie - tym bardziej ze K-30 z kitem teraz mozna upolowac w cenie ok.1900 w AUCHAN :mrgreen:
ta puszka jednak troche wyzej stoi - bardziej porownalbym do wykastrowanego 60D.

Test D5100 czytales? patrzyles na tabele porownawcza?
- http://www.optyczne.pl/18...dsumowanie.html

Andrzej.M.
[Usunięty]

Lucas1981r napisał/a:
bardziej porownalbym do wykastrowanego 60D.

Zwłaszcza z matrycy... :lol:
Porównałem z D7000 , bo matryca ta sama, i rolki podobnie umieszczone, a nie jak w Canonie pod 6-ty palec... :wink:

Kanapa 
Początkujący

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Qbinho napisał/a:

To Pentax K-30 będzie idealny. Body jak D7000 (bez górnego wyświetlacza) - i mieści się w budżecie.

Jak można twierdzić że te korpusy są takie same?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Kanapa napisał/a:
Qbinho napisał/a:

Kanapa, spokojnie, to tylko Andrzej, u niego wiele tez jest ,bardzo eufemistycznie mówiąc , "kontrowersyjnych" :P

Andrzej.M.
[Usunięty]

Kanapa napisał/a:

A kto twierdzi że takie same?
To nawet "bliźniaki" K-30 i K-50 się różnią... :lol:

[ Dodano: Czw 16 Sty, 2014 16:47 ]
kufel napisał/a:
u niego wiele tez jest ,bardzo eufemistycznie mówiąc , "kontrowersyjnych"

Delikatnie mówiąc, coś się komuś popieprzyło... taki eufemizm... Kufelku, masz coś ?
Czytać umie? :twisted:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

tu nie chodzi o to ze są jota w jote podobne bo nikt o zdrowych zmyslach tak nie sadzi ,ale to ze stawiasz je na równej półce, pisząc ze k-30 będzie dobrym wyborem , gdyż to jest
Body jak D7000 (bez górnego wyświetlacza)
co jest oczywista bzdurą.

mianowników wspólnych te korpusy maja mało KLIK

Kufelku, masz coś ?
tak, Andrzejku - alergię na pie.przenie :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez kufel Czw 16 Sty, 2014, w całości zmieniany 2 razy  

Qbinho 
Nowy

Widzę, że jak zwykle między Nikonem, Sony i Canonem wygrywa(czytaj-proponowany jest)... Pentax. Niestety u mnie i tak wybór będzie między Sony a58 a Nikonem5100. Budżet nie pozwala na zbytnie szaleństwa a marzenia o lustrzance(i w końcu dobrych zdjęciach) trzeba zrealizować, żeby mieć następne :wink:

Kanapa 
Początkujący

Kanapa napisał/a:

To nawet "bliźniaki" K-30 i K-50 się różnią... :lol:
[

Body jak D7000? Czyli Tobie jak kolory korpusów są takie same to już można napisać "body jak..."

Odpowiedz do tematu