Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
O wymiary ci chodzi?
Widzisz , taki detal , choć przydatny jak mały rozmiar (to nie zastępca do spraw damsko-męskich) - to akurat margines o którym wcale nie pomyślałem , dla mnie ważne są podobieństwa potrzebne w FOTOGRAFOWANIU - jak ergonomia - czyli dwie rolki , przyciski funkcyjne w tym programowane, szybkość serii (do 6kl/s) , krótki czas ekspozycji (do 1/6000s) , tryby użytkownika - pentax ma akurat o jeden więcej, prawdziwy pryzmat pentagonalny, jasny wizjer ze 100% pokryciem kadru. Ta sama matryca i czułości użyteczne i maksymalne. No może w Pentaxach banding tak nie przeszkadza jak ponoć boli w Nikonie. I taki detal - uszczelnienie korpusu od deszczu i kurzu... A takiego pentaxa K-30 ponoć obecni w Auchanie za mniej niż 2000zł można kupić. Jak komu uszczelki i podświetlenie punktów AF zbedne - może tańszy K-500 nawet za 1900 w euro... wycisnąć!
To tyle na temat podobieństw - więc usiądźmy na kanapie , odprężmy się piwka w kufel nalejmy i zdjęcia oglądajmy!
AndrzejM.Makuch, możesz odnosić się merytorycznie do postów, albo odwoływać swoje nieprawdziwe twierdzenia? Zacznę chyba ostrzeżenia stawiać za łatwe do udowodnienia mylne stwierdzenia (bo nie posądzam o celowe wprowadzanie w błąd). Trzy ostrzeżenia i skończy się oPENTAnie. To jak z tym bandingiem w D5100/D7000? Jest czy go nie ma? Bardzo proszę, ustosunkuj się.
Widzisz , taki detal , choć przydatny jak mały rozmiar
to tylko Twój punkt widzenia. mały rozmiar korpusu to akurat dla wielu może być wada. dla mnie np pierwszy przy wyborze puszki. nie wyobrażam sobie robić zdjęć korpusem o wielkości k-30...
AndrzejM.Makuch napisał/a:
czyli dwie rolki
ok
szybkość serii (do 6kl/s)
to jeszcze dodaj ile plików zrobi jeden i drugi. dodaj tez o różnicach w af , choćby liczba punktów af...
krótki czas ekspozycji (do 1/6000s)
d7000 jednak krótszy.
tryby użytkownika - pentax ma akurat o jeden więcej
jak ktos potrzebuje to ok.
Ta sama matryca i czułości użyteczne i maksymalne. No może w Pentaxach banding tak nie przeszkadza jak ponoć boli w Nikonie.
pierwsze słyszę o bandingu w tym korpusie... jakiś przykład może?
jest kilka rzeczy na zblizonym poziomie, ale dalej twierdzę , ze bliższe zestawianie obu korposuow raczej nie ma sensu.
[ Dodano: Czw 16 Sty, 2014 22:16 ]
Cytat:
dla mnie np pierwszy przy wyborze puszki.
pierwsze kryterium przy wyborze puszki ( miało być)
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 17 Sty, 2014
komor napisał/a:
To jak z tym bandingiem w D5100/D7000?
Napisałem ponoć
komor napisał/a:
Jest czy go nie ma?
No właśnie - jest czy go nie ma? Pamiętam dyskusję w której Jaad o bandingu pisał - w kontekście Nikona - a których modeli - tego nie powiem. Dlatego napisałem ponoć. To będą wiedzieć najlepiej - jak zwykle - użytkownicy. Rozumiem że koledzy się nudzą i lubią za słówka łapać , później mają zabawę na kilka dni. Ale żeby moderator też? I do tego groził ?
komor napisał/a:
swoje nieprawdziwe twierdzenia?
Jakie? Że puszkom Pentaxa bliżej do D7000 niż do D5100? To jest nieprawdziwe?
kufel napisał/a:
dla mnie np pierwszy przy wyborze puszki. nie wyobrażam sobie robić zdjęć korpusem o wielkości k-30...
robię nawet mniejszym - mam jeszcze K-x i mimo sporych łapek, wcale mi to nie przeszkadza.
Dla amatora , to może być nawet zaleta - w końcu w podróży lepiej jak coś w torbie mniej miejsca zajmuje.
kufel napisał/a:
d7000 jednak krótszy.
Tak ale D5100 dłuższy. I wcale nie ma trybów użytkownika.
kufel napisał/a:
pierwsze słyszę o bandingu w tym korpusie... jakiś przykład może?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13