Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
witam
niedawno zakupilem sobie lustrzanke canon 600d
chcialem sie dowiedziec o jakies rozsadnie tanie zestawienie zestawu radiowego do lamp blyskowych
jestem amatorem w dziedzinie fotografii jednakze chcialbym rozwinac swoj zestaw w te akcesorium
- potrzebowalbym
*lampe blyskowa( z czasem kilka lamp)
*wyzwalacz radiowy z mozliwoscia sterowania kilkoma nadajnikami ( z czasem)
co byscie polecili w tej materii, zdjecia byly by wykonywane w roznych miejscach pomieszczenia portrety zewnetrzne chodzi o jakis w miare uniwersalny polaczony systemik w miare tani z mozliwoscia rozbudowy w nowe lamy i odbiorniki
jesli takie tematy juz istnieja to przepraszam ale nie moglem nic konkretnego znalezc
pozdrawiam dj2pac
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 11 Mar, 2014, w całości zmieniany 2 razy
Polecam Yongnuo. Lampy i wyzwalacze radiowe.
W zaleznosci od zasobu portfela mozesz kupic manualne lub z automatyka.
Lampy YN sa wprawdzie chinskie, ale sprawuja sie bardzo dobrze i sa dosc tanie.
Za 800PLN mozesz miec lampe, porownywalna do C580EX, dodatkoowo kazda ma wbudowana fotocele
Wyzwalacze proponuje kupowac odrazu z przeniesieniem automatyki YN622. Dwie sztuki nadajnik odbiornik to 350-400PLN.
dj2pac [Usunięty]
Wysłany: Wto 14 Sty, 2014
wlasnie zastanawialem sie nad wyzwalaczami YONGNUO YN622
nie kosztuja zbyt wiele i maja duze mozliwosci
a jaka lampe konkretnie do nich bys zaproponowal, na co mam zwracac uwage przy doborze lampy do tego zestawu
pozostanmy przy YONGNUO
* jakis model podstawowy budzetowy ( mozliwosci wady zalety)
* kolejny z wiekszymi mozliwosciami ( najrozsadniejszy cenowo z automatyka)
LAMPA YONGNUO YN-560 III to wyglada ciekawie ....
dziekuje za szybka odp
YN568EX II - to chyba najdrozsza i najlepsza, z tym że od poprzedniczki YN568EX rozni się tylko możliwością pracy jako master. Jednak przy wyzwalaczach radiowych nie bedzie Ci to absoolutnie potrzebne.
Tak wiec ja polecam YN568EX, model nizszy (i tanszy) YN565EX nie posiada niestety HSS'a.
YN560III to lampa manulana, wiec i tak wszystkie nastawy musisz robic manualnie na lampie. Oczywiscie jak nie ma kasy to dlaczego nie, potem mozna ją uzyc do podswietlenia tla. Wersja III rozni sie od poprzedniej tylko tym ze ma wbudowany odbiornik radiowy kompatybilny z RF602 i RF603. Jezeli uzywalbys YN622, to ten odbiornik i tak sie nie przyda. Mozliwe tez ze wersja poprzednia jest juz niedostepna, albo w zblizonej cenie wiec i tak pozostaje III.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 14 Sty, 2014
Te yongnuo mają dużo podobieństw do oryginałów jak chodzi o jakość i kompatybilność - chyba nie bez przyczyny jest bliskość (jak na Chiny) zakładów w Szanghaju, Suzhou, Changzhou, Qingdao, Baoding, i Dezhou (ok. 80 km od Leling - fabryka Yongnuo Technology Company) produkujących m.in. lampy Canona. Ale co ja tam wiem - Usjwo jest na miejscu - pewnie zna teren lepiej.
Zestaw prostych lamp studyjnych vs zestaw speedlightow - to ten pierwszy potrafi byc tanszy. Statywy, softboxy, radio, akumulatory do tego wszystkiego (zazwyczaj x2) , ladowarka (ladowarki) - to tez kosztuje. No i komfort pracy tez ze wskazaniem na studyjne - chocby piloty.
Nie wiem czy błyskanie zdjętą lampą w automacie ma uzasadnienie.
Albo YN560 i YN-603 do błyskania w manualu. To optymalne zestawienie i tanie.
YN568 i YN-622 do błysku z HSS ale cena x2.
Nie wiem czy błyskanie zdjętą lampą w automacie ma uzasadnienie
Jakieś tam uzasadnienie ma, ale podstawową zaletą radiowego wyzwalania TTL jest możliwość ręcznego ustawienia energii błysku bez biegania do lamp, patroszenia softboksów itd. Ja wybrałem porządne radio manualne (Phottix Strato II) i nie żałuję ze względu na dużą niezawodność. Ale prawdopodobnie następna para nadajnik-odbiornik to będzie zgodny ze Strato II model Strato TTL.
Tak przy okazji, gdyby ktoś się przymierzał do Strato II to na stronie producenta podana jest informacja, że nie jest kompatybilny z lampą Yongnuo 465.
Wada tych wyzwalaczy jest bład błysku. Inaczej im wiecej lamp błyskowych bezprzewodowo tym większa losowość błysku. jako jedna lampa TTl to bedziesz zadowolony ale większa ilość jakoś sobie nie radzi. zaleta jest ze wzbudzają lampy z usmienia
Wysłany: Pon 10 Mar, 2014 Wyzwalacz radiowy - Canon
Witam
Chciałem się zapytać o dobry a tani samowyzwalacz radiowy do lampy Canon 430 EX II
Budżet to ok 200-250 zł
Nie znam się na tych wyzwalaczach radiowych więc chce was się zapytać
Ja mam Canon 500D jak coś to pomoże
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 11 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11